Επιστολή παραίτησης με καταγγελίες από το Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Με καταγγελίες για κοντόφθαλμη, παράλογη και πολλές φορές απαθή στάση που οδηγεί την ΕΕΦ προς τον γκρεμό, δηλώνουν τις παραιτήσεις τους από το «Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών οι κ.κ. Γεώργιος Γκρος, Φυσικός, Σταμάτης Καλαμιώτης, Φυσικός και Αθανάσιος Κασίδης, Φυσικός, μέλη του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της
Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση . . .

14/3/2019

Ανοικτή επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνουμε πως η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την οποία με αγάπη και μεράκι υπηρετήσαμε εδώ και αρκετά χρόνια, έχει παρεκκλίνει κατά πολύ από τον σκοπό και το θεσμικό της χρέος, τη διάδοση της Φυσικής, της επιστημονικής αλήθειας και του ορθολογικού τρόπου σκέψης. Ο ευτελισμός της επιστήμης μας στον βωμό της προβολής και του κέρδους, η επίμονη στήριξη «κβαντικών ηθοποιών» και λοιπών «επιστημόνων», η οργάνωση επικερδών σεμιναρίων επί παντός επιστητού και εκδηλώσεων ξένων προς τη Φυσική, η απρεπέστατη στάση εκπροσώπων του ΔΣ απέναντι σε συναδέλφους και η πολιτικοποίηση της κριτικής πλήγωσαν θανάσιμα το ιστορικό μας Σωματείο και υπέσκαψαν το όποιο σημαντικό έργο έχει προσφέρει έως τώρα.

Τα τελευταία χρόνια, ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι και όσο του αναλογούσε, παλέψαμε με ήθος και σοβαρότητα προκειμένου να εξαλειφθούν τα όποια μελανά σημεία και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της ΕΕΦ στην κοινωνία και την επιστήμη. Δυστυχώς όμως οι προσπάθειές μας βρήκαν αξεπέραστα τείχη.

Το Προεδρείο του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών όχι απλά δεν συμμερίζεται τις επισημάνσεις μας αλλά δείχνει να μην παραδέχεται καν τα λάθη του και να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητά τους. Η κοντόφθαλμη, παράλογη και πολλές φορές απαθής αυτή στάση οδηγούν την πορεία που ακολουθεί η ΕΕΦ προς τον γκρεμό, συμπαρασύροντας δυστυχώς και τις προσδοκίες όλων μας, ιδίως των νέων συναδέλφων.

Δυστυχώς συνάδελφοι, δεν μπορούμε άλλο να συνυπάρξουμε με τέτοιες αντιλήψεις και τακτικές οι οποίες αντιβαίνουν πλήρως με τη θεώρηση που έχουμε σχετικά με τη λειτουργία και τη δράση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με ιδιαίτερη λύπη αλλά και πλήρη συνείδηση, δηλώνουμε τις παραιτήσεις μας από το «Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Παράλληλα, πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους Φυσικούς και ιδιαίτερα στους Προέδρους των Τμημάτων Φυσικής των Πανεπιστημίων και του ΕΜΠ, προκειμένου να ξεκινήσει σοβαρά και μεθοδικά η ανασύσταση του επιστημονικού μας σωματείου. Ενός σωματείου που θα έχει την πλήρη στήριξη της επιστημονικής, ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, θα εκφράζει το σύνολο των Ελλήνων Φυσικών και το οποίο θα μας εκπροσωπεί επάξια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Γεώργιος Γκρος, Φυσικός

Σταμάτης Καλαμιώτης, Φυσικός Αθανάσιος

Κασίδης, Φυσικός

Μέλη του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *