31/10/2017. Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων K. Γαβρόγλου για τις μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Απάντηση της κ. Κεραμέως

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου “για να απαντηθούν και να διευκρινιστούν τυχόν απορίες που υπάρχουν για ένα από τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είναι η πορεία των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων μας” όπως δήλωσε ξεκινώντας τη συνέντευξη.  Παρών στη συνέντευξη και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ο κ. Κουζέλης.

Αρχικά ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε την δημοσίευση στη Διαύγεια έκτακτης ενίσχυσης για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ύψους  11,8 εκατομμυρίων  €, όπως είχε υποσχεθεί το Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια αναφερόμενος  σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χρησιμοποίησε τον όρο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Μίλησε για “δραματική αναβάθμιση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια αναβάθμιση η οποία είναι αποτέλεσμα των διδασκόντων και των ερευνητών σε αυτά τα ιδρύματα”.

Συνεχίζοντας ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι ” η θέση μας δεν είναι να πανεπιστημιοποιηθεί κάθε ΤΕΙ. Αυτό θα ήταν μια λάθος προσέγγιση. Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ οριζόντια δεν τίθεται. Εκείνο όμως που τίθεται είναι αυτό το πολύ περίπλοκο πλέγμα συνεργιών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ανάμεσα στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια.”

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφέρθηκε και στις μεταβατικές  διατάξεις θα κατοχυρώνουν τη δυνατότητα των παιδιών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως προγράμματα των ΤΕΙ. Το κάθε Τμήμα μέσα ακριβώς στην αυτονομία αυτών των Ιδρυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να πει ότι «αν θέλετε εσείς να πάρετε πέντε μαθήματα παραπάνω, δέκα μαθήματα παραπάνω, θα μπορείτε αντί να πάρετε πτυχίο ΤΕΙ θα πάρετε πτυχίο Πανεπιστημίου».

Αναφορά έκανε και στις μεταβατικές διατάξεις που θα αφορούν το μισθολόγιο των καθηγητών λέγοντας “θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις και για τους Καθηγητές κυρίως ως προς το μισθολόγιο. Είναι σαφές ότι όσοι γίνουν Καθηγητές Πανεπιστημίου θα εξισωθούν και οι μισθοί. Μπορεί να μην γίνει την επομένη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και στο διηνεκές.”  Εμείς ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου θέλουμε χωρίς να αδικηθεί κανένας απολύτως και με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια να προχωρήσουμε στην ένταξη των Καθηγητών των ΤΕΙ σε Καθηγητές Πανεπιστημίων. Θέλω να σας πω ότι πάρα πολλοί Καθηγητές των ΤΕΙ αυτή τη στιγμή είναι σε Επιτροπές εκλογής μελών Καθηγητών των Πανεπιστημίων. Πολλοί Καθηγητές είναι σε Επιτροπές διδακτορικών. Όλοι οι Καθηγητές έχουν περάσει από δυο κρίσεις.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης  

Με δελτίο τύπου απάντησε η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, αναφέροντας ότι:

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των ΑΤΕΙ, αλλά οι προωθούμενες αλλαγές φαίνεται να γίνονται με εντελώς πρόχειρο τρόπο και εξυπηρετώντας κυρίως μικροπολιτικά τοπικά συμφέροντα».

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το Δελτίο Τύπου της κ. Κεραμέως 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *