10ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

To Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES Υouth Entrepreneurship Summer School) είναι σχεδιασμένο να προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα βιωματικής μάθησης του πως δουλεύει μία επιχείρηση καθώς και μία γενικότερη εικόνα του επιχειρηματικού κόσμου.Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου επιτελούνται σεμινάρια αλλά και πρακτικά εργαστήρια τα οποία υλοποιούνται από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από καταξιωμένους επιχειρηματίες που μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και δίνουν στους μαθητές μια εικόνα του επιχειρείν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (κυρίως Β’ και Γ’ τάξης), είτε φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο είτε σε ΙΒ, με επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία. Ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει ένας μαθητής (διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, νομική, ιατρική κλπ.), η συμμετοχή του/της στο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του/της ως μελλοντικό στέλεχος μίας επιχείρησης, οργανισμού ή δημιουργού μίας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν τις επαγγελματικές προοπτικές που τους ανοίγονται στους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, ενώ η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα τους δώσει επιπλέον ένα χρήσιμο πιστοποιητικό.

f

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο, να προσεγγίσουν την επιχείρηση και την επιχειρηματική διαδικασία.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, επίσκεψη σε εταιρία, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου μίας νέας επιχείρησης. Οι μαθητές εξοικειώνονται με πολλές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση επιχειρήσεων, η ηγεσία, η ομαδικότητα, το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα.

f

Ταυτόχρονα, προσεγγίζουν την επιχειρηματικότητα, ξεκινώντας από την αναγνώριση και αξιολόγηση της ιδέας και της επιχειρηματικής ευκαιρίας, συνεχίζοντας στην κινητοποίηση πόρων για τη δημιουργία επιχείρησης και καταλήγοντας στη διαχείριση της ανάπτυξής της, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το επιχειρηματικό σχέδιο για μια δική τους, νέα, επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες συντάσσοντας το επιχειρηματικό πλάνο για την δική τους ιδέα και στο τέλος βραβεύονται οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες.

Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε Ενιαίο Λύκειο, οι γνώσεις αυτές αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για μια καλύτερη κατανόηση του μαθήματος ΑΟΔΕ. Σε μαθητές/τριες που φοιτούν σε IB, η πρωτοβουλία και συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους δίνει ένα χρήσιμο πιστοποιητικό. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόγραμμα τους/τις βοηθά να διερευνήσουν σε ένα βαθμό τις δυνατότητές τους ως μελλοντικά στελέχη ή επιχειρηματίες και να καταλάβουν πιο άμεσα τις προοπτικές που τους προσφέρει αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος της οικονομίας.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ζωντανό, διαδραστικό και να κρατά το ενδιαφέρον των μαθητών σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα από ακαδημαϊκούς διδάσκοντες και ομιλίες από προσκεκλημένους επιχειρηματίες, ανάλυση και συζήτηση μελετών περίπτωσης από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα, συμμετοχή σε επιχειρηματικά παίγνια, ομαδικές δραστηριότητες, καθώς και επεξεργασία και ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου νέας επιχείρησης.

0333
  • Εφοδιαστική αλυσίδα
  • Χρηματοοικονομικά/Χρηματοδότηση/χρήμα & τράπεζες
  • Διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
  • Management/Ηγεσία

Συγκεκριμένα, η ημέρα θα είναι οργανωμένη σε τέσσερις χρονικές ζώνες ως εξής:

9.15 – 12.00:Μάθημα με κάποιον από τους διδάσκοντες
12.00 – 13.15:Επεξεργασία Επιχειρηματικού Σχεδίου
13.15 – 14.00:Διάλειμμα
14.00 – 15.00:Εργαστηριακές Δραστηριότητες
15.00 – 17.00:Εξωτερικοί Ομιλητές ή Επιχειρηματικό Παίγνιο

Συμμετοχή με υποτροφία

Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση. Εφόσον το επιθυμούν, οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν σε εξέταση για την χορήγηση υποτροφίας παρακολούθησης. Στις προηγούμενες διοργανώσεις συμμετείχαν συνολικά 470 μαθητές από 220 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα (76% από Αττική, 24% από επαρχία) εκ των οποίων η πλειοψηφία παρακολούθησε το πρόγραμμα με υποτροφία.Η επιλογή των υποτρόφων γίνεται μετά από συμμετοχή των υποψηφίων σε τεστ δεξιοτήτων (το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος).

Υποτροφίες για μαθητές της Κρήτης

Εκτός από τις γενικές υποτροφίες που θα είναι διαθέσιμες στο σύνολο των μαθητών που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση υποτροφίας για τη συμμετοχή τους στο YES 2018, στη φετινή διοργάνωση θα χορηγηθούν υποτροφίες αποκλειστικά σε μαθητές από την Κρήτη, με την ευγενική χορηγία εταιρειών που στηρίζουν το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα προσφέρονται οι εξής υποτροφίες:

1. Από την εταιρεία Ν. Τσατσαρωνάκης “Το Μάννα” Α.Β.Ε.Ε. χορηγούνται δύο υποτροφίες συμμετοχής σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία του Νομού Χανίων της Κρήτης. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν επιλέξιμοι μαθητές από τον Νομό Χανίων, οι παραπάνω υποτροφίες θα διατεθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης ή σε μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Από την εταιρεία Terra Creta χορηγείται μία υποτροφία συμμετοχής σε μαθητή/μαθήτρια που φοιτά σε σχολείο του Νομού Χανίων της Κρήτης. Επίσης, η εταιρεία θα καλύψει (έως του ποσού των 150 ευρώ) τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή/της μαθήτριας στην Αθήνα για την παρακολούθηση του Προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί επιλέξιμος μαθητής από τον Νομό Χανίων, η παραπάνω υποτροφία θα διατεθεί κατά προτεραιότητα σε μαθητή από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης ή από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όλοι οι μαθητές που ενδιαφέρονται για τις παραπάνω υποτροφίες θα κληθούν να συμμετάσχουν στη γραπτή εξέταση για τη χορήγηση των υποτροφιών που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2018. Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί από απόσταση. Οι μαθητές θα ενημερωθούν με σχετική επικοινωνία από την Οργανωτική Επιτροπή του YES 2018.
Όσοι μαθητές από την Κρήτη δεν επιλεγούν για τις παραπάνω υποτροφίες, θα συναξιολογηθούν με τους μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κάποια από τις υπόλοιπες υποτροφίες που χορηγεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράδειγμα του test

Κάνε Αίτηση

Συμμετοχή χωρίς Υποτροφία

Το κόστος συμμετοχής για μαθητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς υποτροφία, ανέρχεται στο ποσό των 350 ευρώ.

Κάνε Αίτηση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΕΣ

YES – ΑΘΗΝΑ
Λήξη Περιόδου Αιτήσεων:30/05/2019
Εξέταση Χορήγησης Υποτροφίας: 21/06/2019
Έναρξη Προγράμματος:27/06/2019
Λήξη Προγράμματος:11/07/2019

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.