ΥΠΠΕΘ: Ανεπίτρεπτο να ζητά η ΟΛΜΕ την προστασία της αδήλωτης εργασίας

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το ΥΠΠΕΘ κατηγορεί την ΟΛΜΕ ότι ζητά εγγράφως και δημοσίως την προστασία της αδήλωτης εργασίας και ιδιαιτέρως των ανηλίκων οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ). Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή  ανακοίνωση της ΟΛΜΕ σχετικά με τις εγγραφές ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

Το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ). Συγκεκριμένα, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Μέχρι σήμερα, για την εγγραφή ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση του εργοδότη.

Είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.

Επίσης πολλοί ανήλικοι εργαζόμενοι μαθητές (άνω των 15 ετών) αδυνατούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό «ΕΡΓΑΝΗ» για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί:

– την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε κλείσιμο τα εσπερινά σχολεία!

– Την επαναφορά της διαδικασίας εγγραφής των ανηλίκων εργαζόμενων μαθητών με απλή βεβαίωση του εργοδότη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ σχετικά με τις εγγραφές ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ), απαντά:

Είναι πρωτοφανές και επιεικώς απαράδεκτο, η Ομοσπονδία των καθηγητών να ζητά εγγράφως και δημοσίως την προστασία της αδήλωτης εργασίας και ιδιαιτέρως των ανηλίκων οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στα Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ).

Η Υπουργική Απόφαση 139101/ΓΔ4 (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), που η ΟΛΜΕ ζητά να αποσυρθεί, προβλέπει:

Οι ανήλικοι μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας και β) εκτύπωση από το Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ προτείνει την επαναφορά της απλής βεβαίωσης του εργοδότη, δηλαδή επιστροφή στο παρελθόν και σε ένα σύστημα διάτρητο, αφού ως γνωστόν τέτοιες βεβαιώσεις εξασφάλιζαν χατιρικά ακόμη και μη εργαζόμενοι μαθητές.

Θα περίμενε κανείς η ΟΛΜΕ να απαιτούσε από το Υπουργείο μεγαλύτερη αυστηροποίηση του συστήματος για την εργασιακή εξασφάλιση των ανηλίκων και όχι ένα σύστημα που τους βυθίζει ακόμη περισσότερο στην αδήλωτη εργασία.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *