ΥΠΑΙΘ: Διεξαγωγή της διαδικασίας πιστοποίησης γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού πολιτών τρίτων χωρών

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως ορίζεται ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού πολιτών τρίτων χωρών και αιτούντων άσυλο προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με το άρθρο 90 και το άρθρο 107, παρ. 3 του Ν. 4251/2014», για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2019,

το ΣΑΒΒΑΤΟ, 30/11/2019

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ανά την Επικράτεια και στους χώρους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) και λοιπών εκπαιδευτικών δομών εποπτείας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε χώρους που θα οριστούν από την Οργανωτική Επιτροπή μετά το πέρας της υποβολής αιτήσεων. Ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης εξουσιοδοτεί διά της παρούσης την Οργανωτική Επιτροπή να ορίσει τα ακριβή εξεταστικά κέντρα μετά την ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων και ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων και τη γεωγραφική τους διασπορά.

Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν:

α) οι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έχουν ηλικία τουλάχιστον 16 ετών και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, και

β) οι αιτούντες άσυλο. Οι κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δ. 363/1998 και προ της εφαρμογής του Π.Δ. 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συμμετέχουν αποκλειστικά στις εξετάσεις των στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται για την υποβολή αίτησης συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις θα υποβληθούν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), σε δημόσια ΙΕΚ, καθώς και σε άλλες δημόσιες και δημοτικές Υπηρεσίες, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, από τη Δευτέρα, 14/10/2019 έως και την Τετάρτη, 6/11/2019 και θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από το αναλογούν (ηλεκτρονικό) παράβολο, αξίας πενήντα (50) ευρώ. Οι υποψήφιοι που συμμετέχουν μόνο στη γραπτή εξέταση στοιχείων ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού καταβάλλουν μειωμένο παράβολο αξίας είκοσι (20) ευρώ.

Στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν κατ’ ανώτατο αριθμό 2.000 υποψήφιοι (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν τον ανώτατο αριθμό, εκείνοι που θα συμμετάσχουν καθορίζονται με βάση τη χρονική προτεραιότητα υποβολής της υποψηφιότητάς τους. Όσοι ενδιαφερόμενοι/ες, σταθεί αδύνατον να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, λόγω υπέρβασης του ανωτάτου αριθμού, συμμετέχουν κατά προτεραιότητα στην επόμενη εξέταση .

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *