Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Το πέρα Αιγαίο, με ελεύθερη είσοδο

Έναν συγκινητικό φόρο τιμής στη μικρασιατική μουσική παράδοση αποτελεί η συναυλία με τίτλο Το πέρα Αιγαίο που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 19.30. Τα έργα ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τζούλια Σουγλάκου και Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου.

Το πρόγραμμα αυτής της ιδιαίτερης συναυλίας καλύπτει την απόσταση ανάμεσα στη λόγια και την ελαφρά ελληνική μουσική του χθες και του σήμερα μέσα από συναρπαστικά έργα των Πέτρου Γιαννακού, Λεωνίδα Ζώρα, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Διονύσιου Λαυράγκα, Τιμόθεου Ξανθόπουλου, Μωρίς Ραβέλ, Αιμίλιου Ριάδη, Τάσου Ρωσόπουλου, Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Νίκου Συνοδινού, Φίλιππου Τσαλαχούρη κ.ά. 

Πέρα από τον πολιτικό και ανθρωπιστικό της αντίκτυπο, η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε το τέλος και για το ανεπανάληπτο πολιτιστικό χωνευτήρι που αποτέλεσε για αιώνες η Σμύρνη: «πουθενά αλλού δεν υπάρχουν τόσες λατέρνες», έγραφε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Βρετόνος συνθέτης Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί για την πόλη όπου όλοι, ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, χόρευαν «αλά φράγκα, αλά γκρέκα, αλά τούρκα» (σύμφωνα με τον Γάλλο περιηγητή Ζοζέφ Πιττόν ντε Τουρνεφόρ).

Η κοσμοπολίτικη και πολυσυλλεκτική μουσική παράδοση της Σμύρνης επηρέασε ουσιωδώς τη λόγια μουσική παραγωγή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, μεταφυτεύοντας επιπλέον στο έδαφός του μια σειρά από κορυφαίους Μικρασιάτες συνθέτες που αναδείχθηκαν σε προδρομικές φιγούρες της νεότερης ελληνικής μουσικής, όπως οι Μανώλης Καλομοίρης, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Τιμόθεος Ξανθόπουλος.

Έργα των πρωτοπόρων εκείνων δημιουργών καθώς και τραγούδια με σμυρναίικη θεματολογία θρυλικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, όπως οι Πέτρος Γιαννακός, Λεωνίδας Ζώρας, Διονύσιος Λαυράγκας, Μωρίς Ραβέλ, Αιμίλιος Ριάδης, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Θεόδωρος Σπάθης, Νίκος Συνοδινός, αλλά και των νεότερων Τάσου Ρωσόπουλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ Τζούλια Σουγλάκου και Γιάννης Χριστόπουλος, συνοδευόμενοι στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου.

Η εκδήλωση «ΤΟ ΠΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟ» ανήκει στην ενότητα του προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ με τον τίτλο «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ» που εντάσσεται στην Πράξη «ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΣ» (MIS 5004053) με κωδικό 2017ΕΠΑ08510107 (Άξονας 06 του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *