Φαρμακοποιοί του Κόσμου: Ομιλίες/Παρουσιάσεις για τον Εθελοντισμό, Υγειονομικές συμβουλές και ενημερώσεις Ανθρωπιστικών Αποστολών σε Γυμνάσια-Λύκεια Αττικής

Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΕΘ πραγματοποίηση ενημερωτικών ομιλιών της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αττικής κατά το σχολικό έτος 2018-2019, με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η συμμετοχή των σχολείων να είναι προαιρετική, να πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών/ντριών τους και των Συλλόγων Διδασκόντων, σε συνεργασία με τον/την Υπεύθυνο/η Αγωγής Υγείας της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 2. Να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην παρακωλύεται το σχολικό πρόγραμμα, καθώς και έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών,
3. η υλοποίηση των εν λόγω ομιλιών στα σχολεία να γίνεται παρουσία του εκπαιδευτικού της τάξης,

Η Οργάνωση “Φαρμακοποιοί του Κόσμου” ιδρύθηκε το 1996 στην Αθήνα από μια ομάδα 24 Ελλήνων Φαρμακοποιών, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Ανθρωπιστική Οργάνωση (ΜΚΟ) στις 27 Νοεμβρίου του 1997. Είναι πιστοποιημένη στα μητρώα του Υπ. Υγείας, Υπ. Εξωτερικών και του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκτός από επιστήμονες, οι Φαρμακοποιοί έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ταυτόχρονα και κοινωνικό έργο κινητοποιώντας και άλλους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καταθέτοντας το μερίδιο ανθρωπιάς που τους αναλογεί προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (άποροι, πρόσφυγες). Βασικοί στόχοι της Οργάνωσης που λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, είναι:

  • Η οργάνωση, η συλλογή, η αγορά, ο έλεγχος και η συσκευασία φαρμάκων, ιατρικού και παραφαρμακευτικού υλικού από το κοινό, τα ιδρύματα, τους φορείς και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παρέχουν.
  • Η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού σε άτομα, ομάδες, ιδρύματα, φορείς και υγειονομικές δομές που τα έχουν ανάγκη, εντός και εκτός της χώρας με ταυτόχρονη επίβλεψη για την γρήγορη μεταφορά και διατήρησή τους σε καλή κατάσταση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.
  • Η εξασφάλιση της καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων.
  • Η καταγραφή και ανάλυση των υγειονομικών αναγκών και των κοινωνικών προβλημάτων των πληθυσμών.
  • Η εξασφάλιση της εκπαίδευσης των εθελοντών.
  • Να προτείνει και να συμμετέχει σε ενέργειες ενημέρωσης, πρόβλεψης και εκπαίδευσης σε θέματα υγιεινής.
  • Η συμμετοχή σε ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος που σχετίζονται με την σωστή χρήση και διαχείριση των φαρμάκων.

Για την επίτευξη των ανθρωπιστικών στόχων συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ και Φορείς όπως Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Fair Planet, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, GIVMED, Χαμόγελο του Παιδιού, UNESCO, Υπ. Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπ. Εξωτερικών, κα. Έχει συνιδρύσει το πρώτο Κοινωνικό Φαρμακείο της χώρας. Τροφοδοτεί με υγειονομικό υλικό πολλά ιδρύματα και χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Έχει πραγματοποιήσει 86 αποστολές σε 36 χώρες.

Βραβεύθηκε για το πολλαπλό έργο της από την «Κοινωνία των Πολιτών» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο.

Εκπροσωπήσεις των “Φαρμακοποιών του Κόσμου” υπάρχουν ήδη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Αναγνωρισμένα Παραρτήματα λειτουργούν στην Κύπρο και την Ζάμπια.

Τα γραφεία λειτουργούν στην Χαλκοκονδύλη 1 Αθήνα 10677
Τηλ./Φαξ: 210-3816720 e-mail: worldpharmacists@yahoo.com

Υπεύθυνοι επικοινωνίας με τους πολίτες: Σπύρος Σερεμίδης (6945434005)
Θωμάς Μπαμπάλης (6974406646) και Δώρα Μανωλάκου (6974904855).

Για την δομή αλλά και τις δράσεις των «ΦτΚ» μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της Οργάνωσης www.worldpharmacists.org

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την άδεια του ΥΠΠΕΘ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *