Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: Αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου λίγο πριν τις εκλογές

Δελτίο τύπου με θέμα: Αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου λίγο πριν τις εκλογές, εκδόθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου . . .

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, χωρίς καμία διαδικασία διαλόγου, προχωρά στην «ολική λύση» – δολοφονία του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Είχε προηγηθεί η ουσιαστική ακύρωση της παρέμβασης των ψυχολόγων στην ειδική αγωγή (με την άρνηση χρηματοδότησης ψυχολογικών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ). Συνεχίζουν τώρα, τελευταία στιγμή, ύστερα από πρόταση της επιτροπής ψυχικής υγείας του ΚΕΣΥ (που απαρτίζεται όλως τυχαίως από κομματικά προσκείμενους ψυχιάτρους- παιδοψυχιάτρους), να ακυρώνουν στην πράξη το επάγγελμα μας περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτό, θέτοντας κριτήρια που εκ των πραγμάτων αποκλείουν την πλειονότητα των συναδέλφων, αρνούμενοι οποιοδήποτε διάλογο με τον νόμιμο Σύλλογο.

Η εν λόγω παρέα θέλοντας να βγάλει εκτός ανταγωνισμού περίπου 6.000 ψυχολόγους προς όφελος των παιδοψυχιάτρων κ.λπ., εξοφλώντας κομματικά γραμμάτια της τελευταίας στιγμής και με σκοπό να εξυπηρετήσει 200 με 300 άτομα προσπαθεί να αφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο, ενδιαφερόμενη τάχα για την αναβάθμισή του.

Παράλληλα στην πράξη ακυρώνει όλες τις ‘Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου, που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα , διότι με την υπάρχουσα άδεια δεν θα μπορεί κανείς να κάνει απολύτως τίποτε !!!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων έχει εμπεριστατωμένες απόψεις για την άσκηση του επαγγέλματος σε εξειδικευμένους τομείς της ψυχολογίας, εναρμονισμένες πλήρως με αυτές  της     Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας  Ψυχολόγων  (ΕFPA),     στην     οποία από ετών εκπροσωπεί τη χώρα μας.

Αν το υπουργείο ενδιαφερόταν πραγματικά για τον κλάδο μας θα έπρεπε να μας είχε καλέσει σε διάλογο εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή για να μας ανακοινώσει τετελεσμένα.

Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.seps.gr :

 1. Ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΨ: Προκλητικά απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου (pdf) 5/6/19
 2. Απόφαση και πρακτικά του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου. (pdf) 16/5/2019

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΣΕΨ την 5/6/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Προκλητικά απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε για   το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας. Η Επιτροπή αυτή, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Δ. Πλουμπίδη,  διαμόρφωσε  τις εν λόγω προτάσεις με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας και άλλων πανεπιστημιακών των Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας, δίχως να έχουν κληθεί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Ψυχολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ και Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία – ΕΛ.Ψ.Ε. Eπισημαίνουμε ότι, ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, προσκλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, καθώς και ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά ιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν για το επάγγελμα του Ψυχολόγου!!!

Όταν πληροφορήθηκε ο ΣΕΨ το θέμα ζήτησε (επιστολή στις 9.1.2019) να του χορηγηθούν τα πρακτικά των Επιτροπών και να προσκληθεί στο ΚΕΣΥ για να καταθέσει τις απόψεις του. Οι αποφάσεις και τα πρακτικά της Επιτροπής έφθασαν στα γραφεία του ΣΕΨ στις 7.5.2019! Συνημμένα τις κοινοποιούμε, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τι εξυφαίνεται, εν κρυπτώ και πίσω από την πλάτη τους, για το επάγγελμα του Ψυχολόγου, από αλλότρια συμφέροντα και επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προτάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιτίθενται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.

 • Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει, εν μία νυκτί, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Τί αντιστοίχιση θα έχει αλήθεια ο τίτλος αυτός με το ευρωπαϊκό σύστημα εκπαιδευτικών επιπέδων;
 • Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτοί ενώ έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κλινικού Ψυχολόγου στη χώρα που σπούδασαν, επειδή δεν θα έχουν 2500 ώρες πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα θα αποκλείονται (κι ας έχουν χρόνια και χρόνια κλινική εργασία στον ιδιωτικό τομέα)!
 • Η απόφαση καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας  του  ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική  Ψυχολογία  για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών  θα συγκρίνονται με αυτό!
 • Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό Ψυχολόγων στον δημόσιο τομέα είναι πρώην νοσηλεύτριες/ές, που απέκτησαν εργαζόμενες/οι πτυχίο Ψυχολογίας και μετατάχθηκαν αυτόματα σε θέση Π.Ε. Ψυχολόγου, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση προσόντων τύπου ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, μόνο το πτυχίο Ψυχολογίας και η μακρόχρονη αφομοίωση του ιατρικού τρόπου σκέπτεσθαι και ενεργείν, πριν και μετά από αυτό, αρκούν για να γίνει κανείς Κλινικός Ψυχολόγος στο Δημόσιο!
 • Η απόφαση ουσιαστικά καθιστά τον Κλινικό  Ψυχολόγο  παραϊατρικό  επάγγελμα δηλ. βοηθητικό των ιατρών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Κλινικός Ψυχολόγος κάνει διάγνωση με αξιολογητικά μέσα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, παρέμβαση στην κρίση κ.ά.· µε λίγα λόγια ό,τι κάνει και ένας ψυχίατρος. Έτσι δεν είναι ακατανόητη η αντίδραση των ιατρών μελών του ΚΕΣΥ που ρώτησαν «οι Ψυχίατροι μπορούν να πάνε στη Φιλοσοφική και να γίνονται Κλινικοί Ψυχίατροι;» (βλ. πρακτικά). Η πλήρης σύγχυση! Διότι οι συντάκτες των προτάσεων αγνοούν ως φαίνεται την ουσιαστική συμβολή της Ψυχολογίας στους άλλους κλάδους, που είναι η συνεισφορά των γνώσεων περί της φυσιολογικής λειτουργίας των ατόμων (προσωπικότητας), ομάδων και οργανισμών (ορισμός EFPA, 2001).
 • Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (http://www.clin.psych.uoa.gr/) του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ,  για  το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προβλέπεται εισαγωγή 25 φοιτητών και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 10.000€!!! Ο συνδυασμός μικρού αριθμού φοιτητών με υψηλότατο κόστος διδάκτρων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους φοιτητές Ψυχολογίας που  επιθυμούν  τη συνέχιση των σπουδών τους και ουσιαστικά η απόφαση του ΚΕΣΥ ευνοεί τους ολίγους!
 • Είναι απαράδεκτο ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Δ. Πλουμπίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλεί τους Ψυχολόγους, που δεν έχουν την τιμή να είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, «Uber», δηλαδή παράνομους οδηγούς ταξί που κάνουν υποκλοπή του μεταφορικού έργου (βλ. πρακτικά ΚΕΣΥ) και ας έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής. Ελλάς το

μεγαλείο σου! Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητήσει, τουλάχιστον, δημόσια συγγνώμη από τον κλάδο μας.

 • Βεβαίως και χρειάζεται η αναβάθμιση της κατάρτισης των Ψυχολόγων στη χώρα  μας. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με απαγορεύσεις, αποκλεισμούς και κρατικομονοπωλιακές πρακτικές εκπαίδευσης.
 • Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων, που εκπροσωπεί  37  χώρες και 400.000 Ψυχολόγους στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις Κοινοτικές Οδηγίες και σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά τμήματα Ψυχολογίας, έχει θεσμοθετήσει (2003) την Πιστοποίηση EuroPsy και δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων (https://www.europsy.eu/search-psychologist). Η Πιστοποίηση αυτή, που  εφαρμόζει  από το 2010 στη χώρα μας ο ΣΕΨ σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε., προβλέπει ότι, για την άσκηση του ενιαίου επαγγέλματος του Ψυχολόγου απαιτείται και μεταπτυχιακός τίτλος με, τουλάχιστον, 1500 ώρες πρακτικής άσκησης υπό εποπτεία Ψυχολόγου. Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις διαμορφώνουν για κάθε Ψυχολόγο ένα προφίλ κατεύθυνσης σπουδών και πρακτικής άσκησης, που τον κατατάσσει στις ακόλουθες τέσσερις γενικές κατευθύνσεις: Κλινική/Υγεία, Σχολική/Εκπαιδευτική, Εργασιακή/ Οργανωτική και Άλλη. Ήδη η EFPA επεξεργάζεται κριτήρια εκπαίδευσης και εργασίας Ειδικών Προσόντων στους διαφόρους τομείς της Ψυχολογίας.

Αυτά προς το παρόν – θα επανέλθουμε συντόμως. Έως τότε καλό θα είναι να δηλώσουν ανοικτά τις θέσεις τους, τα μέλη της Κοινότητας των Ψυχολόγων, δηλαδή:

 • τα Τμήματα Ψυχολογίας της χώρας,
 • η ΕΛ.Ψ.Ε.,
 • οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Ψυχολογίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος                                                                                       Η Γεν. Γραμματέας

Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα                                                              Βασιλική Δ. Καραγιάννη Κλινικός Ψυχολόγος                                                                                       Κλινικός Ψυχολόγος

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *