Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στη Νέα Σελίδα: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Σε συνέντευξη στην Νέα Σελίδα ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου για το Νέο Σύστημα Εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα ισχύσει από το 2020 θα εφαρμοστεί δηλαδή για πρώτη φορά στους φετινούς μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Ο κ. Γαβρόγλου περιέγραψε αρχικά πως θα μετεξελιχθεί το Λύκειο στα προσεχή δύο χρόνια “θα υπάρχει μια εντελώς νέα Γ΄ Λυκείου. Σήμερα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε ένα Λύκειο χωρίς την τελευταία τάξη. Θα υπάρχουν λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται σε περισσότερες ώρες, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική εμβάθυνση γνώσεων. Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄ Λυκείου, όπως είναι σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, θα είναι ένας είδος προπαρασκευαστικού έτους, απ’ όπου, προφανώς, δεν θα λείπουν μαθήματα γενικής παιδείας. Στόχος της διδασκαλίας δεν θα είναι να μαθαίνουν τα παιδιά αποκλειστικά τις τεχνικές για να περνούν τις εξετάσεις, αλλά να μαθαίνουν το πώς θα μαθαίνουν!

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόσβαση στα ΑΕΙ χαρακτηρίζοντας ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το ισχύον σύστημα,  “Θα υπάρξει βαθμιαία κατάργηση του κλειστού αριθμού των εισακτέων σε διάφορα Τμήματα, εκτός από τα Τμήματα Ιατρικής, τα Πολυτεχνικά και τα Νομικά, και άρα, μαζί και με τη δημιουργία νέων Τμημάτων, θα οδηγηθούμε σε αυτό που για πολλά χρόνια αποκαλούσαμε ελεύθερη πρόσβαση. Ελεύθερη πρόσβαση όμως δεν σημαίνει χαλαρές σπουδές. Αντιθέτως, σημαίνει εξαιρετικά σοβαρές και απαιτητικές σπουδές στο Λύκειο, ώστε ο καθένας να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος να σπουδάσει αυτό που θέλει και όχι το πεδίο όπου τον «πετάει» ένα απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής.”

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση την  ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου μίλησε για επίτευξη συναινέσεων, πολυεπίπεδο διάλογο και αλλαγή νοοτροπιών, “Δίνουμε χώρο και χρόνο στον διάλογο και στην επίτευξη συναινέσεων, ως κεντρική αντίληψη του τρόπου με τον οποίο εμείς εννοούμε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Ο διάλογος είναι πολυεπίπεδος, προχωρά και μόλις ολοκληρωθεί θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση. Το τεράστιο πρόβλημα στην αλλαγή του Λυκείου είναι ότι προϋποθέτει και αλλαγή νοοτροπιών: των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών. Και οι διαδικασίες αλλαγής νοοτροπιών είναι ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα σε μια κοινωνία. ‘

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *