Συμμετοχή της google στην ανακάλυψη μακρινού ηλιακού συστήματος. Πιθανή συμμετοχή πολιτών σε παρόμοιες έρευνες στο μέλλον

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και μηχανικοί της «Google» ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το πρώτο μακρινό άστρο που έχει γύρω του οκτώ πλανήτες, όσους και το δικό μας ηλιακό σύστημα. Πρόκειται για το άστρο «Κέπλερ-90», σε απόσταση 2.545 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα, το οποίο είναι πιο καυτό και κατά 30% μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Η συμμετοχή της google στην ανακάλυψη συνίσταται  στην ανάλυση από υπολογιστές των στοιχείων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ»,  που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της «Google», το οποίο “εκπαιδεύτηκε” έτσι ώστε να εντοπίζει εξωπλανήτες που έχουν περάσει απαρατήρητοι από τους αστρονόμους.

Το νέο πλανητικό σύστημα έχει ομοιότητες με το δικό μας, καθώς οι μικρότεροι πλανήτες του βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, ενώ οι μεγαλύτεροι πιο μακριά από αυτό. Όμως το μακρινό αυτό σύστημα είναι πιο «συμπιεσμένο» σε σχέση με το δικό μας, καθώς ο πιο μακρινός πλανήτης του, ο «Κέπλερ-90h», ένας αέριος γίγαντας σαν τον Δία, βρίσκεται από το άστρο του στην απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο.

Στο μεταξύ θεωρείται πολύ πιθανό  η  google να δημοσιοποιήσει τον κώδικα της εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να συμμετέχουν στην έρευνα για εξωπλανήτες με τη χρήση οικιακού υπολογιστή.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *