Ρομπότ υποψήφιος δήμαρχος στην Ιαπωνία . . .

Συνέβη και αυτό! Στην πόλη Τάμα, ένα προάστιο 150.000 κατοίκων δυτικά του Τόκιο με  μεγάλη ακαδημαϊκή παράδοση και αρκετές καινοτόμες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στα όρια του, εγκρίθηκε  η συμμετοχή ενός ρομπότ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Οι κάτοικοι της Τάμα λοιπόν, προφανώς υπέρ το δέον εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ετοιμάζονται να εκλέξουν μια μηχανή που ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη στον ανώτατο θώκο της τοπικής διοίκησης. Βέβαια, πίσω από τη μηχανή κρύβεται ο 44χρονος Michihito Matsuda, ο οποίος και θα λάβει το χρίσμα γιατί (ακόμη) δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιοτήτων από «μη ανθρώπινα όντα».

Τα συνθήματα του ρομπότ

Το ρομπότ έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Και αναφερόμαστε σε κανονική καμπάνια, με αφίσες, συγκεντρώσεις, ομιλίες και συνθήματα. Για επικοινωνιακούς λόγους στις αφίσες εμφανίζεται με τη μορφή ενός φιλικού ανδροειδούς, έτοιμου να οδηγήσει τους πολίτες σε μια νέα εποχή διακυβέρνησης.

Το βασικό του σλόγκαν είναι: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει την πόλη», ενώ στόχος είναι να προσφέρει «δίκαιες και ισορροπημένες ευκαιρίες για όλους». Προκειμένου μάλιστα να θεμελιώσουν το πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπων – συνυποψήφιων του, οι δημιουργοί του παρουσίασαν σε δημοσιογράφους τα πλεονεκτήματά του.

Κατά βάση θα αξιοποιεί τη συλλογή και επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να αναλύει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναφορές και τα αιτήματα που θα υποβάλλονται στο δημοτικό συμβούλιο και να αποφαίνεται αντικειμενικά βασισμένο σε στατιστικά, ανάλυση κειμένων και αναφορών.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο Michihito Matsuda θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική πρόοδο για να υποκλέψει ψήφο των πολιτών και να αναλάβει ο ίδιος τον δημαρχιακό θώκο. Το γεγονός της υποψηφιότητας ενός ρομπότ για πολιτικό θώκο από μόνο του είναι ενδεικτικό για το (άμεσο) μέλλον μας. Το οποίο αφενός ανοίγεται γοητευτικό και υποσχόμενο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και εντείνει τον προβληματισμό για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μηχανών, πριν να είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα.

Πηγή: https://www.liberal.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *