ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Συνάντηση με Γενική Γραμματέα ΥΠΑΙΘ κα Αναστασία Γκίκα την Πέμπτη 03/09 με τηλεδιάσκεψη

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με τη Γενική Γραμματέα ΥΠΑΙΘ  κα. Αναστασία  Γκίκα
Η συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κα. Αναστασία Γκίκα πραγματοποιήθηκε σε webex τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη  03 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 16:00, ύστερα από αίτημα  της Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση παρέστησαν από το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. η πρόεδρος και Αιρετή ΚΥΣΕΕΠ κα. Μπουλμέτη, η γενική γραμματέας κα. Χατζηδρόσου, ο οργανωτικός γραμματέας κ. Βολκίδης, ο ειδικός γραμματέας κ. Αδάμου και η υπεύθυνη τύπου & δημοσίων σχέσεων κα. Μπριτζολάκη. Επίσης στη συνάντηση παρέστησαν ο  Αιρετός ΚΥΣΕΕΠ κ. Βούγιας και ο πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. και Αιρετός Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Αττικής κ. Αρβανίτης.  Από πλευράς Υπουργείου, εκτός από την κα. Γκίκα παρέστησαν νομικοί και σύμβουλοι των γραφείων της Υπουργού, της Υφυπουργού αλλά και της ίδιας της Γενικής Γραμματέως.Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και διήρκησε 1,5 ώρα περίπου. 
Η Γενική Γραμματέας κα. Αναστασία Γκίκα (αρμόδια για θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και για το συντονισμό και διαχείριση ζητημάτων σε σχολεία και δομές εκπαίδευσης που σχετίζονται με τον covid-19)  είχε ενημερωθεί για τη θεματολογία της οικείας συνάντησης όπως επίσης και για τις θέσεις της Ομοσπονδίας.  Αρχικά χαιρέτησε τη στάση της Ομοσπονδίας και κατέθεσε ως πρόταση την επικοινωνία με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε μηνιαία βάση, ώστε να επιλύονται ζητήματα που ανακύπτουν αναφορικά με την Ειδική Αγωγή, αλλά και την υποστήριξη του ΕΕΠ-ΕΒΠ στα Γενικά σχολεία, όπως επίσης  και για να υπάρχει η αναγκαία ανατροφοδότηση προς όφελος της ομαλής λειτουργίας των σχολείων και των Δομών της Εκπαίδευσης. 

Tα θέματα που αναπτύχθηκαν μερικώς είναι:1. Διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών: Ενημέρωση από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τα προβλήματα επί της διαδικασίας από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και την απουσία του σημαντικού ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων ΠΥΣΕΕΠ
Η  Γενική Γραμματέας ενημερώθηκε για τους σκοπούς της Ομοσπονδίας. Έγινε αναφορά στις ειδικότητες που εκπροσωπούνται από αυτήν και τονίστηκε η αναγκαιότητα της στήριξης της Ειδικής Αγωγής σε συνάρτηση με τη Γενική Αγωγή  από ΕΕΠ-ΕΒΠ. 
Η Ομοσπονδία αναγνώρισε τα θετικά σημεία της διαδικασίας, την έγκαιρη πρόσληψη  αναπληρωτών από την αρχή της σχολικής χρονιάς και τη συμπερίληψη του προγράμματος παράλληλης στήριξης κατά την α΄ φάση προσλήψεων, ωστόσο Ομοσπονδία και Αιρετοί τόνισαν τις δυσλειτουργίες σχετικά με τη διαδικασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την στελέχωση κάποιων ΣΜΕΑΕ και  ΚΕΣΥ, αναφέροντας μάλιστα ενδεικτικά και εξειδικευμένες περιπτώσεις σχολείων και ΚΕΣΥ, τη μη δυνατότητα επιλογής προγράμματος για το ΕΕΠ ΕΒΠ παρά μόνο περιοχών και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις διευθύνσεις εκπαίδευσης κατά την ολοκλήρωση των προσλήψεων.  
Επίσης, Ομοσπονδία και Αιρετοί, επισήμαναν τη σημαντικότητα του ΠΥΣΕΕΠ και τη δυσλειτουργία που επιφέρει η μη συμπερίληψή του στη διαδικασία τοποθέτησης αναπληρωτών καθώς όπως αποδεικνύεται, η εμπλοκή τους τα προηγούμενα χρόνια προλάμβανε στο μέγιστο βαθμό τα κακώς κείμενα ως προς την προτεραιοποίηση και τη διάχυση της κάλυψης λειτουργικών αναγκών. Στο παρόν θέμα, οι επί χρόνια αιρετοί ΠΥΣΕΕΠ κ. Βούγιας και κ. Αρβανίτης τόνισαν τη σημαντικότητα του συμβουλίου και πρότειναν να επιστρέψει το παλιό ως προς αυτό καθεστώς με προσθήκη στην κανονιστική του ΥΠΑΙΘ, την εκτίμηση αναγκών κι ως προς τα ΣΜΕΑΕ. Η Γενική Γραμματέας άκουσε με  μεγάλο ενδιαφέρον, τόνισε ωστόσο την επίτευξη  πλήρωσης πάγιων αιτημάτων όπως ήταν η κάλυψη πολλών αναγκών από την έναρξη σε δύσκολες συνθήκες και εξέθεσε τους προβληματισμούς της σχετικά με  τα ζητήματα που της αναφέρθηκαν όπου γι’ αυτά ζήτησε να της σταλούν αναλυτικά στοιχεία, ώστε να μπορέσει να τα ελέγξει και να  προωθήσει την επίλυσή τους.
Η Γενική Γραμματέας δεσμεύτηκε πως θα ελέγξει όλες τις παραμέτρους σε συνεργασία με το λοιπό επιτελείο του ΥΠΑΙΘ ώστε να διευθετηθούν δυσχερείς ακάλυπτες ανάγκες που θα της γνωστοποιηθούν, ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαίο να της κοινοποιηθούν άμεσα.Επιπλέον, η κα. Γκίκα, εξέφρασε την επιθυμία της να εργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κι ως προς τη χαρτογράφηση αναγκών με στόχο τη γνώση αυτών σε κενά από τον Απρίλη της προηγούμενης χρονιάς όπως είθισται σ’ ένα Ευρωπαϊκό κράτος. 2. Προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ ΕΒΠ: Ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία για την κάλυψη κενών στη β΄ φάση προσλήψεων καθώς και των προγραμμάτων που δεν περιλαμβάνονταν στη α΄ φάση προσλήψεων
Η ημερομηνία της β’ φάσης προσλήψεων θα ανακοινωθεί από την Πολιτική ηγεσία  σε σύντομο χρόνο. Στην παρούσα φάση, ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων και των δομών θα εκτιμηθούν οι ακάλυπτες ανάγκες μαζί με τις υπολειπόμενες και ο στόχος είναι η κάλυψη όλων όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  Στις επικείμενες προσλήψεις, όπως όλα δείχνουν, θα περιλαμβάνονται και οι προσλήψεις από τα Προγράμματα που δεν περιλαμβάνονταν στη Α΄ Φάση προσλήψεων (2.800 προσλήψεις στα Γενικά σχολεία-ΕΠΑΛ-ΤΥ-Ολοήμερα).
3. Κενές θέσεις που δεν καλύφθηκαν από τους διοριζόμενους ΕΕΠ ΕΒΠ στην Ειδική Εκπαίδευση και τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΙΘ. Διορισμοί στα ΚΕΣΥ και τη γενική εκπαίδευση 
Η απάντηση δε δόθηκε στην παρούσα συνάντηση και μεταφέρθηκε προς συζήτηση για επόμενη καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ελεγχθεί διεξοδικά από τους νομικούς συμβούλους του ΥΠΑΙΘ και να οριστεί η διαδικασία.
4. Παιδαγωγική επάρκεια νεοδιοριζόμενων ΕΕΠ: Επιμόρφωση όσων νεοδιοριζόμενων δεν κατέχουν παιδαγωγική επάρκεια με μέριμνα του ΥΠΑΙΘ. Επέκταση της παιδαγωγικής επάρκειας και για το ΕΒΠ.
Το ζήτημα μεταφέρθηκε για επόμενη συνάντηση.

5. Άδειες ανατροφής τέκνων νεοδιοριζόμενων: Αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανάκληση της συγκεκριμένης εγκυκλίου παρέχοντας σε όλους τους νεοδιόριστους ΕΕΠ ΕΒΠ τα δικαιώματα που εφαρμόζονται αντίστοιχα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με μείωση ωραρίου ή τμήμα της άδειας. 
Η Γενική Γραμματέας ανέφερε πως ύστερα από πολλά ερωτήματα διευθύνσεων  το ζήτημα επιλήφθηκε από την κα. Δόκου, γενική διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με νομικούς του ΥΠΑΙΘ.  Το ζήτημα των αδειών ανατροφής όπως διευθετήθηκε είναι καθ’ όλα νομότυπο και δεν μπορεί να ανακληθεί όπως ζητείται, μπορεί ωστόσο να συζητηθεί. Από πλευράς της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.  τονίστηκε η αγωνία  των εργαζομένων  γονέων ΕΕΠ-ΕΒΠ, αναφορές μελών μας όπου έλαβαν άδειες και τους ανακλήθηκαν καθώς και το περιεχόμενο του νόμου για τις άδειες  των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Η Γενική Γραμματέας τόνισε πως το ζήτημα είναι αρμοδιότητα της κα. Δόκου, δε δεσμεύτηκε για το θέμα αυτό και ανέφερε ότι θα πρέπει να σταλούν και να συζητηθούν επί τάπητος οι όποιες προτάσεις μας για το αν δύναται να τύχει το ζήτημα οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης.

6. Σοβαρά κτηριακά προβλήματα σε ειδικά σχολεία και ΚΕΣΥ όπως επίσης εύρεση κτηρίων και έναρξη λειτουργίας των ιδρυθέντων Ειδικών.
Η Γενική Γραμματέας τόνισε πως το κτηριακό ζήτημα αφορά υπηρεσίες πολλών υπουργείων (Παιδείας, Εσωτερικών,Υποδομών, Ανάπτυξης) καθώς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα που θα πρέπει να γίνει ειδικότερη συνάντηση. Στο ζήτημα με τα κτηριακά προβλήματα αναφέρθηκαν και προβληματισμοί σχετικά με τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των ΚΕΣΥ με την πανδημία στην πορεία της εκτεινόμενης χρονιάς. Επίσης αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί και σε επόμενη συνάντηση. Όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας των ιδρυθέντων στα χαρτιά Ειδικών δεν είχε απάντηση καθώς το ζήτημα είχε τεθεί γενικά και ζήτησε να της αποσταλούν συγκεκριμένες αναφορές ανά ΠΔΕ.

7. Άνοιγμα ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ και μέτρα για την προστασία μαθητών και προσωπικού: Προτάσεις ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΙΜΕΓΕΕ
Υπήρξαν αναφορές και συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις που έχουν ήδη αποσταλεί από την  Ομοσπονδία και όργανά της, Ζητήθηκε να υπάρξουν ειδικά πρόσθετα μέτρα για τις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΣΥ. Η κα. Γκίκα ανέφερε πως με τα του ΥΠΑΙΘ απασχολούνται ομάδες λοιμωξιολόγων και πως η ίδια επιμελείται σοβαρά του ζητήματος. Ωστόσο μεταφέρθηκε να συζητηθεί αναλυτικότερα κι αυτό το θέμα για την επόμενη συνάντηση. 
8. Συμμετοχή ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο διάλογο για το νέο νομοσχέδιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης σε ότι αφορά τα ΕΕΕΕΚ – ΕΝΕΕΓΥΛ
Δε συζητήθηκε στη συνάντηση, ωστόσο υπήρξε ενημέρωση πως το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται ανάμεσα στης πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘ το παρόν διάστημα κι έτσι  ύστερα από σχετικό ερώτημα της Ομοσπονδίας, με πρωτοβουλία της κα Γκίκα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση το συντομότερο δυνατό με θέμα το νέο νομοσχέδιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης αναφορικά με τα ΕΕΕΕΚ. Οι αιρετοί του ΚΥΣΕΕΠ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, εν μέσω πανδημίας τον Νοέμβριο και ζήτησαν όπως εξεταστεί το ζήτημα αυτό από την πολιτική ηγεσία λόγω των κινδύνων από το covid- 19.Αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ ήταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με την Υπουργό και Υφυπουργό το οποίο δεν κατέστη ακόμη δυνατόν. Για την Ομοσπονδία εξακολουθεί να είναι σημαντική και πρωτεύουσας σημασίας μία συνάντηση και με την παρουσία της Υπουργού και της Υφυπουργού.  Ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι χαιρετίζει και βλέπει πολύ θετικά τη νέα συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα ΥΠΑΙΘ και δεσμεύεται πως από πλευράς της θα διεκδικήσει τα δέοντα για τους κλάδους ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και τους ωφελούμενους αυτών ( μαθητές, οικογένειες). Επιπροσθέτως, η ίδια η Ομοσπονδία  σε συνεργασία με τους Αιρετούς, το ΙΜΕΓΕΕ και τους Περιφερειακούς Συλλόγους σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *