Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης: 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου

Το 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης δια του Ομίλου του Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας και ο Τομέας Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης προκηρύσσουν τον:

1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου

για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (ημερήσιων Γενικών, Εκκλησιαστικών, Καλλιτεχνικών και Μουσικών)

Εισαγωγικά/ Το σκεπτικό του Διαγωνισμού:

Το θέατρο στο σχολείο αποτελεί μορφή τέχνης και εργαλείο μάθησης. Ως παιδαγωγικό εργαλείο –ανάμεσα στα άλλα– εντάσσει τις τέχνες στην εκπαιδευτική διαδικασία, καλλιεργεί την αισθητική, αναδεικνύει αξίες και ιδέες, αποσκοπεί στην ηθική και πνευµατική καλλιέργεια του μαθητή, στη µόρφωσή του, στην παιδεία του εν γένει.

Με αυτήν την λογική δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και πέντε έτη ένας Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας στο 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών που έρχονται σε επαφή με θεατρικά έργα του ελληνικού και του ξένου ρεπερτορίου, έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τα χαρακτηριστικά και τις αρχές του θεατρικού γραπτού λόγου και ως τελικό «παραδοτέο» κάθε χρόνο παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση σε ανοιχτό θέατρο της πόλης.

Φέτος, και σε συνεργασία με τον Τομέα Θεατρολογία του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, αποφασίστηκε να γίνει  ένα βήμα ακόμα: Να «επικοινωνήσουμε» και με μαθητές άλλων σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, να τους προτρέψουμε να μεταφέρουν τη φαντασία, την ποιητικότητα και τη θεατρικότητα που αναβλύζουν από μέσα τους στο χαρτί και να τη μετατρέψουν σε θεατρικό έργο, αποκτώντας βλέμμα συγγραφέα.

Σκοποί – Στόχοι του Διαγωνισμού

Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων.

Ειδικότερα, αποσκοπεί:

 • να γνωρίσουν οι μαθητές το θεατρικό έργο ως λογοτεχνικό είδος
 • να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του
 • να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής
 • να εξοικειωθούν με την τεχνική της θεατρικής γραφής
 • να γίνουν εμπνευσμένοι αναγνώστες και συστηματικοί θεατές

 

ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

 • Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων και Ημερήσιων Λυκείων (ημερήσιων Γενικών, Εκκλησιαστικών, Καλλιτεχνικών και Μουσικών) της Ελλάδας.
 • Τα έργα συμμετοχής μπορούν να είναι ατομικά ή και ομαδικά.
 • Κάθε μαθητής/ ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο, το οποίο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει δημοσιευτεί.
 • Η θεματολογία είναι ελεύθερη.
 • Ως γλώσσα του Διαγωνισμού ορίζεται η ελληνική.
 • Τα κείμενα θα πρέπει να είναι σε μορφή Word, γραμματοσειρά Times New Roman, το μέγεθος της γραμματοσειράς 12 και το διάστιχο 1,5 γραμμή.
 • Το κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί ταχυδρομικά στην διεύθυνση:
Μανιουδάκη Μαρία

Ταχυδρομική Θυρίδα 614, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74100

ΜΟΝΟ με την ένδειξη «Για τον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου», ΧΩΡΙΣ αναγραφή των στοιχείων του αποστολέα στο φάκελο.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών ορίζεται η Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την προκήρυξη του διαγωνισμού 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *