ΠΑΣΑΔ: Μια προκήρυξη που ακόμη δε βγήκε, μόνιμοι, πίνακες αναπληρωτών που δε θα είναι έτοιμοι τον Σεπτέμβρη

Μετά και την παρέλευση δύο μηνών από τις 28/2/19, χρονικό σημείο που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο έπρεπε να βγει η προκήρυξη για τους μόνους προϋπολογισμένους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, επαληθεύονται τα όσα γράφαμε στις 5/2:

“… Συνάδελφοι είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο νόμος δύσκολα θα εφαρμοστεί. Αφενός μεν κινείται στα όρια της νομιμότητας (και το ίδιο θα κάνει κι η προκήρυξη) κι αυτό τον καθιστά ευάλωτο, αφετέρου δε ακόμη κι αν προχωρήσει το ΑΣΕΠ στην προκήρυξη των θέσεων της Ειδικής είναι αμφίβολο πως θα προλάβει να βγάλει τελικούς πίνακες εμπρόθεσμα. Το Υπουργείο το γνωρίζει (το γνωρίζουμε όλοι πλέον) και…..”

Η τελευταία συνέντευξη του Υπουργού πριν λίγες μέρες άλλωστε μας επιβεβαίωσε γι’ ακόμη μια φορά:

“….Τέλος, ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι να εκδοθεί η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ και να έχουμε ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ του 2019 (Σ.Σ. όχι μέσα στον Ιούλιο όπως λέει ο νόμος ) έτοιμους τους ενιαίους πίνακες για να προχωρήσουμε καταρχάς στους 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στις προσλήψεις αναπληρωτών για το σχολικό έτος 2019-20 και στη συνέχεια μέσω του ενιαίου πίνακα γενικής εκπαίδευσης στους υπόλοιπους 10.500 μόνιμους διορισμούς (5.250 το 2020 και 5.250 το 2021). Να σημειώσουμε ότι είναι οι πρώτοι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που γίνονται τα τελευταία 10 χρόνια….”

Ειδική

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν ξεκινάμε από τα εύκολα. Όπως φαίνεται πλέον ούτε στην Ειδική θα μπορέσουν να βγουν πίνακες μέχρι 15/7 άρα και εκεί οι προσληψεις αναπληρωτών θα γίνουν με τους ήδη ισχύοντες πίνακες με ομιχλώδη ακόμη τη διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί.

Εκτιμούμε εδώ πως ακόμη κι αν βγει η προκήρυξη, αν προχωρήσει και δεν μπλοκαριστεί (ασφαλιστικά μέτρα κλπ), καθώς αυτή είναι έκθετη νομικά, και με το δεδομένο πως δεν θα βγουν οριστικοί πίνακες μέχρι 15/7, το υπουργείο θα προσπαθήσει να διορίσει από τους προσωρινούς νέους πίνακες.

Στην περίπτωση των μόνιμων διορισμών τώρα ο εκπαιδευτικός θα υπογράφει σύμβαση που θα ισχύει μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων και η οποία αυτόδίκαια θα λύεται προκειμένου να διοριστεί ως μόνιμος απ’ αυτούς . 
Τα ερωτηματικά επί της διαδικασίας είναι πολλά και θα προσπαθήσουμε το συντομότερο να έχουμε απαντήσεις .

Γενική

Εμείς το φωνάζαμε απ’ την αρχή πως οι 10500 διορισμοί ήταν ένα μεγάλο, προεκλογικού σκοπού, ψέμα, το είχε πει κι ο Τσακαλώτος πως δε μπορούσε να τους προνομοθετήσει, το παραδέχτηκε τώρα κι ο Υπουργός στη Φλώρινα:

“…Επίσης ο Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι έχουν συνεννοηθεί με τον Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ώστε να προχωρήσουν σε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τις 5.250 θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση με στόχο να μπορέσει το Υπουργείο να προκηρύξει τις 5.250 θέσεις τον Απρίλιο. Επειδή όμως οι προσλήψεις αυτές δεν είναι στον προϋπολογισμό υπάρχει μια δυσκολία νομική…”

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα γίνει στο Υπουργικό μια πράξη “ευχολόγιο” και θα προκηρυχθούν θέσεις οι οποίες δεν έχουν προϋπολογιστεί! Θεωρούμε απίθανο όμως σε όλο αυτό να εμπλακεί βγάζοντας προκήρυξη ΚΑΙ το ΑΣΕΠ!

Κι εδώ οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν όπως περιγράφεται στον νόμο με τους υπάρχοντες πίνακες και θα έχουμε απαντήσεις σύντομα για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν (αναγνώριση προϋπηρεσίας, είσοδος νέων συναδέλφων κλπ) και για όλες τις απορίες σας.

Άδεια Μητρότητας

Η “μισή” άδεια μητρότητας (αποτέλεσμα συλλογικών αγώνων των αναπληρωτών) είναι σαφώς καλύτερη από το τίποτε αλλά απέχει απ’ την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας με των μονίμων, την οποία συνεχώς ζητάμε κι εξακολουθούμε να την έχουμε στο διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Προσοντολόγιο

Η τραγική κατάσταση στον χώρο του σχολείου και τις ζωές των αναπληρωτών που δημιούργησε το προσοντολόγιο είναι και γνωστή στους πάντες και ορατή σ’ όλους μας. Συνάδελφοι κατά χιλιάδες προσφεύγουν σε ιδρύματα του εξωτερικού ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ για την απόκτηση οποιουδήποτε μοριοδοτούμενου προσόντος ενώ κάθε είδους μεσάζοντες οργώνουν τις παρέες των αναπληρωτών αλιεύοντας πελατεία.

Απ’ την άλλη μεριά σε κάθε νέα προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων, ανεξαρτήτως Υπουργείου, βλέπουμε τον σεβασμό και την ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία της προϋπηρεσίας! Σεβασμός και προστασία που επιβάλλεται κι απ’ την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου η οποία υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει την κίνηση της ΔΟΕ προς αυτή την κατεύθυνση και θα την προβάλλει και στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

ΠΑΣΑΔ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.