Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες: Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων ανηκόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Αριθ. Πρωτ. 38/2022

                                                                   Αθήνα, 12/10/2022

ΠΡΟΣ: κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αξιότιμη κ. υπουργέ,

Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ, όπως σαφώς γνωρίζετε, με την με αριθμό πρωτοκόλλου 49/2021 επιστολή μας της 8ης/11/2021, απευθύνθηκε  τόσο προς εσάς προσωπικά, ως Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,  όπως και προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη (τα δύο Υπουργεία είναι συναρμόδια), ζητώντας σας, παραθέτοντας τη σχετική επιχειρηματολογία και με συγκεκριμένο σκεπτικό, την τροποποίηση της ΚΥΑ υπ΄ αριθ. Φ151/17897/Β6/2014) η οποία αφορά την εισαγωγή άνευ εξετάσεων και σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων, εφήβων αλλά και ενηλίκων οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες. Το εν ισχύι νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει έναν σχετικά μικρό αριθμό πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα αποκλείοντας επιλεκτικά και αναιτιολόγητα πάσχοντες από παθήσεις εξίσου σοβαρές ή ενίοτε και πολύ σοβαρότερες. Το άδικο αλλά και το παράλογο της σχετικής διάταξης είναι πασιφανές αλλά αποδεικνύεται εύκολα ακόμη και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Τούτο για τους πάσχοντες από σοβαρές μορφές συγγενών και όχι μόνον καρδιοπαθειών αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας, το οποίο επανειλημμένως έχει τεθεί με τον πλέον δυναμικό και επίσημο τρόπο.

Η εν λόγω επιστολή μας περιελάμβανε σειρά πολύ σοβαρών χρόνιων και ανίατων συγγενών κυρίως, αλλά όχι μόνον καρδιοπαθειών, οι οποίες με ορθολογικά, αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, θεωρούμε ότι θα πρέπει να περιληφθούν στην ευεργετική διάταξη του σχετικού νόμου. Τονίσαμε ότι δεν επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός των εισακτέων ούτε υφίσταται βεβαίως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τονίσαμε ακόμη τον κίνδυνο να χαθεί άλλη μία ακαδημαϊκή χρονιά.

Μετά την κατάθεση αναφορών, κατόπιν ενεργειών μας, στο Κοινοβούλιο, μας γνωστοποιήθηκε επίσημα ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ως το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 484/13-5-2022 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία έχει προτείνει την προσθήκη και άλλων νοσημάτων μεταξύ των οποίων και κάποιων εκ των καρδιολογικών τα οποία προτείναμε με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση και κατόπιν εισηγήσεως πολύ γνωστών στο χώρο μας καρδιολόγων και παιδοκαρδιολόγων.

Ζητούμε και παρακαλούμε ταυτόχρονα, επιδεικνύουσα το νεωτερικό πνεύμα το οποίο σας διακρίνει καθώς και την ενσυναίσθηση την οποία διαθέτετε, να υπογράψετε το ταχύτερο νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά κατάφωρες αδικίες πολλών ετών, για τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρετε, και οι οποίες αφορούν άμεσα μία από τις πλέον ευαίσθητες κατά τεκμήριο ομάδες του πληθυσμού, τα καρδιοπαθή παιδιά αλλά και ενήλικες πάσχοντες από συγγενείς κυρίως καρδιοπάθειες φέροντες μεγάλα ποσοστά αναπηρίας και αντιμετωπίζοντες μία εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα.

Ζητούμε ακόμη την έγκαιρη ενημέρωση τόσο του σωματείου μας, το οποίο έφερε στο προσκήνιο το καθοριστικό για σημαντικό αριθμό υποψηφίων τούτο θέμα, καθώς και τις οικογένειές αυτών μέσω ημών, ώστε να προβούν στον αναγκαίο προγραμματισμό εγκαίρως.

Αναμένοντας την άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, βρισκόμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας.

                                  Με ειλικρινή εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΡΤΗΣ                             ΑΝΝΑ ΔΗΜΑΡΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:

  • Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη
  • κ. Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα ΑΜΕΑ
  • κ. Ιω. Μπρατάκο, Υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ
  • κ. Ζ. Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • κ. Άγγελο Συρίγο, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • ΕΣΑΜΕΑ
  • ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *