Μουσείο των Ηρακλειδών: Κύκλος Σεμιναρίων Ενηλίκων

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
ΠΕΜΠΤΗ 14, 21, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ & ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Στο φιλόξενο και συμβολικό χώρο του Μουσείου των Ηρακλειδών, κάτω από την Ακρόπολη, θα διεξαχθεί ένα σεμινάριο φιλοσοφίας και επιστήμης που θα διερευνήσει σημαντικές πτυχές της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης στον ελληνισμό, από την Άλωση μέχρι τις ημέρες μας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να φέρει και πάλι στην επιφάνεια και να αναδείξει το φιλοσοφικό και επιστημονικό έργο των Ελλήνων λογίων στη διαχρονία του νεώτερου ελληνισμού, ένα έργο που εν πολλοίς είναι σήμερα σχεδόν ξεχασμένο και παραγνωρισμένο.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί με βάση τις πηγές, την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τον μεταξύ τους γόνιμο και διαρκή διάλογο. Αυτός ο διάλογος φιλοδοξούμε να αποτελέσει και τον κεντρικό άξονα μεταξύ όσων συμμετέχουν στο σεμινάριο προκειμένου να κατανοήσουν το περιεχόμενο της προσπάθειας των Ελλήνων λογίων όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να προχωρήσουν το σχετικό προβληματισμό σε καιρούς χαλεπούς.

Ο κύκλος σεμιναρίων ερευνά αδρομερώς την περίοδο του Βυζαντίου, καλύπτει την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ολοκληρώνεται με την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ο κόσμος των ιδεών θα συνδυαστεί και με τις ιστορίες των ανθρώπων από τους οποίους αυτές αναβλύζουν ή/και διαχέονται.

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες θα κληθούν  να πραγματοποιήσουν μία σειρά από σύντομες δραστηριότητες προκειμένου να εμπλακούν όσο πιο δημιουργικά γίνεται στη σχετική διαδικασία.

1η συνάντηση, 14/2: Υπάρχει επιστήμη και φιλοσοφία στο Βυζάντιο;

Σε αντίθεση με την Αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο εξακολουθεί εν πολλοίς να παραμένει terra incognita για το ευρύτερο κοινό ως προς τις επιστήμες και τη φιλοσοφία. Εξακολουθεί να επικρατεί η άποψη ότι κατά τη Βυζαντινή περίοδο ελάχιστες ήταν οι συμβολές των λογίων στη μελέτη της φύσης και του ανθρώπου με γνώμονα τον ορθό λόγο. Παράλληλα οι απόψεις των χριστιανών στοχαστών σε ένα βαθμό απαξιώνονται χωρίς κάποια προσπάθεια να γίνει συστηματική μελέτη τους. Με άλλα λόγια το Βυζάντιο μοιάζει να αποτελεί έναν ελληνικό μεσαίωνα. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; Στην πρώτη μας συνάντηση φιλοδοξούμε να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα και να δείξουμε ότι ουσιαστικά το Βυζάντιο αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της αρχαιότητας και της Αναγέννησης, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. 

2η συνάντηση, 21/2: Τα μετά την Άλωση

Στη συνάντηση αυτή συζητάμε την πνευματική κίνηση που αναπτύχθηκε αμέσως σχεδόν μετά την Άλωση της Πόλης και την καταστροφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση της λογιοσύνης της εποχής εκείνης με την Ορθόδοξη εκκλησία. Παράλληλα θα μελετηθεί ευσύνοπτα αλλά με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα η ιστορία της φιλοσοφίας την περίοδο αυτή με επίκεντρο τη συμβολή του Θεόφιλου Κορυδαλλέα για την ανασύσταση της αριστοτελικής σκέψης αλλά και με αναφορές στα έργα και άλλων σημαντικών στοχαστών. Τέλος, θα μας απασχολήσει η μελέτη της Φύσης σύμφωνα με τις απόψεις που κυριαρχούσαν στον ελληνικό πνευματικό κόσμο της εποχής σε συνάφεια με τις αντίστοιχες θεωρίες που εμφανίστηκαν στον Δυτικό κόσμο.

3η συνάντηση, 28/2: Των Φώτων

Στην τρίτη συνάντηση θα αναπτυχθεί η δραστηριότητα των λογίων στο χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και μέχρι την έναρξη της Επανάστασης. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στη φιλοσοφία και την επιστήμη όπως αυτές διδάχτηκαν και διαχύθηκαν στα Βαλκάνια κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα. Μέσα από αναφορές σε έργα των Βικέντιο Δαμοδού, Μεθόδιου Ανθρακίτη, Ευγένιου Βούλγαρη, Νικηφόρου Θεοτόκη, Νικόλαου Ζερζούλη και άλλων σημαντικών στοχαστών εκείνης της περιόδου, θα μελετηθεί η ανάπτυξη της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης, θα συζητηθεί ο ρόλος τους στη θεμελίωση της εθνικής συνείδησης και θα εντοπιστούν οι εστίες αντίδρασης στο προοδευτικό αυτό ρεύμα.

4η  συνάντηση, 7/3: Λίγο πριν σβήσει η φλόγα

Η τέταρτη συνάντηση αυτού του κύκλου, περιλαμβάνει την ανίχνευση της παρουσίας της φιλοσοφίας και της επιστήμης  κατά τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου του 19ου αιώνα και μέχρι την Επανάσταση. Είναι η περίοδος που ο ριζοσπαστικός διαφωτισμός αναμετράται με το παραδοσιακό ρεύμα. Στοχαστές όπως ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Χριστόδουλος Παμπλέκης κ.α. δίνουν ένα στίγμα που έχει κατεύθυνση προς τη Δύση ενώ άλλοι όπως ο Σέργιος Μακραίος και ο Αθανάσιος Πάριος, ανθίστανται επιμένοντας σε μία προσέγγιση που φαίνεται να είναι τουλάχιστον επιφυλακτική στις καινοτομίες.

Τα περιοδικά της εποχής με κυρίαρχο τον Λόγιο Ερμή παίρνουν και αυτά μέρος στη διαμάχη.

Είναι τελικά η στιγμή που ο Διαφωτισμός στην Ελλάδα ηττάται; Η απάντηση δεν είναι φυσικά μονοσήμαντη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ Ηρακλειδών 16, Θησείο

Κύκλος 4 Συναντήσεων

Ημερομηνίες Πέμπτη:14, 21, 28 Φεβρουαρίου & 7 Μαρτίου 2019

Ώρα18:00 – 20:00


Κόστος 50,00 €
* ο κύκλος των 4 συναντήσεων
Ειδική τιμή: 40,00 € (για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)

ή 15,00 €* ανά συνάντηση
Ειδική τιμή: 10,00 € (για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 χρόνων, με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)

Για να συμπληρώσετε την αίτηση συμμετοχής, πατήστε εδώ
Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται με την καταβολή του συνολικού ποσού μετρητοίς στο μουσείο ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό:

Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550

και αποστολή του αντιγράφου συναλλαγής στο edu@herakleidon-art.gr.
Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

Πληροφορίες
Τ: 210 34 61 981
Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00-17:00
Ε: edu@herakleidon-art.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *