Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Εγκαινιάστηκε η περιοδεύουσα έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδεύουσας έκθεσης με αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (Ιωάννινα) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Η εν λόγω περιοδεύουσα έκθεση συνδιοργανώθηκε από το ΕΑΜ και το ΠΙΟΠ με τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης.

Η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κυρία Σοφία Στάϊκου, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της: egainia-opseis-oraiou«Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι ένας κατ’ εξοχήν εξωστρεφής οργανισμός με ανοιχτούς ορίζοντες και πίστη στις συνέργειες. Την πεποίθηση αυτή αποδεικνύουν όλες μας οι δράσεις από την πρόσφατη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας έως τη σημερινή. Η σύμπραξη μας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εκτός από περηφάνεια, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια και το έργο όλων μας. Γιατί, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι δυνατότητες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όταν γίνονται συνοδοιπόροι. Επιβεβαιώνεται η σημασία της συνένωσης των δυνάμεων, η κοινή θέληση γενικότερα και τα συλλογικά οφέλη, εν προκειμένω για τον πολιτισμό. Συνεχίζουμε λοιπόν, το έργο μας με πίστη και αποφασιστικότητα».

Ένα αγαλμάτιο της θεάς Αφροδίτης πλαισιωμένης από φτερωτούς Έρωτες καλωσορίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, ο οποίος αφού περιηγηθεί στις ενότητες με τα κυκλαδικά ειδώλια, τα χρυσά κοσμήματα και την κεραμική, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει συνταγές μυροπωλών της αρχαιότητας. egainia-opseis-oraiouΞεχωριστή θέση στην έκθεση της Σπάρτης κατέχει η πινακίδα Γραμμικής Β γραφής με το ιδεόγραμμα του ελαίου, μυκηναϊκοί ψευδόστομοι αμφορείς, καθώς επίσης αγγεία που εικονογραφούν την ομορφιά θεών και ανθρώπων και προορίζονταν για τη φύλαξη αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.

Ειδική σήμανση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού συμβάλλει ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τη νοηματική συνάφεια μεταξύ των αρχαιοτήτων του ΕΑΜ και των μόνιμων εκθεμάτων του Μουσείου.

Απώτερος στόχος της συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΜ και του ΠΙΟΠ είναι οι εκθέσεις αυτές στην ελληνική περιφέρεια να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» του πρώτου μουσείου της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να απολαύσουν έργα-τεκμήρια του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις μοναδικές συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου 2018

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *