Ηλεκτρονικά που τρώγονται, για χρήση σε τρόφιμα

Επιστήμονες του Rice University οι οποίοι ανέπτυξαν το γραφένιο LIG (laser- induced graphene) προχώρησαν περαιτέρω την τεχνική τους για να δημιουργήσουν αυτό που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια νέα κατηγορία βρώσιμων ηλεκτρονικών, αναφέρεται σε άρθρο του www.naftemporiki.gr.

Το εργαστήριο του χημικού Τζέιμς Τουρ, που κάποια στιγμή είχε καταφέρει να δημιουργήσει γραφένιο από…μπισκότα, διερευνά τρόπους εγγραφής μοτίβων γραφενίου σε τρόφιμα και άλλα υλικά, με σκοπό την ταχεία εισαγωγή αισθητήρων και αγώγιμων tags ταυτοποίησης μέσα στα ίδια τα προϊόντα.

«Αυτό δεν είναι μελάνι» σημειώνει σχετικά ο Τουρ. «Αυτό είναι το να παίρνεις το ίδιο το υλικό και να το μετατρέπεις σε γραφένιο».

Η διαδικασία αποτελεί εξέλιξη/ επέκταση της φιλοσοφίας του Τουρ πως οτιδήποτε με τη σωστή περιεκτικότητα άνθρακα μπορεί να μετατραπεί σε γραφένιο. Τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο έχει αναπτύξει και επεκτείνει τη μέθοδό του για παραγωγή αφρού γραφενίου μέσω της χρήσης ενός λέιζερ για τη «μεταμόρφωση» του ανώτατου στρώματος μιας φθηνής ταινίας πολυμερούς.

Ο αφρός αποτελείεται από μικροσκοπικές, διασυνδεόμενες νιφάδες γραφενίου- της γνωστής, δύο διαστάσεων, μορφής του άνθρακα. Το LIG μπορεί να εγγραφεί πάνω σε υλικά- στόχους σε μοτίβα και να χρησιμοποιηθεί ως υπερπυκνωτής- ηλεκτροκαταλύτης για κυψέλες καυσίμου, κεραίες RFID και βιολογικούς αισθητήρες, μεταξύ πολλών άλλων πιθανών εφαρμογών.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το άρθρο του naftemporiki.gr 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *