Ε.Ε.Φ.: Παγκόσμιο πρόγραμμα Αστρονομίας «Einstein Schools»

Στα πλαίσια των δράσεων IAU100 (https://www.iau-100.org) για τον εορτασμό των 100 χρόνων απο την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙΑU, International Astronomical Union) προτείνεται στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας το πρόγραμμα “Einstein Schools”  για το σχολικό έτος 2018-2019, το οποίο μπορούν να το εντάξουν στις ερευνητικές ή στις δημιουργικές εργασίες του Σχολείου τους, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρυνθεί η διεθνής επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στις συμμετέχουσες ομάδες μαθητών/καθηγητών με αφορμή τις πρόσφατες αστρονομικές ανακαλύψεις για τον ρόλο της βαρύτητας στο Σύμπαν.

Συμμετέχοντας στο εν λόγω πρόγραμμα οι μαθητές θα μοιραστούν εμπειρίες και θα επωφεληθούν απο υψηλής στάθμης εκπαιδευτικούς, ερευνητές και μαθητές που συμμετέχουν  από όλο τον κόσμο. Σχολεία από τουλάχιστον 100 διαφορετικές  χώρες θα μυηθούν στην έρευνα αιχμής για τις μαύρες τρύπες, τους βαρυτικούς φακούς, τα βαρυτικά κύματα, τη θεωρία της σχετικότητος του Einstein, κλπ.  Επίσης θα εξερευνήσουν την σημασία της βαρύτητας και τις συνέπειές της στα άστρα, τους γαλαξίες αλλά και στο ίδιο το φως.

Ακόμα, οι μαθητές θα μάθουν πως επιβεβαιώθηκε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein, μια από τις κορυφαίες θεωρίες της Φυσικής του 20ου αιώνα, κατά την διάρκεια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης.

Προκειμένου να συμμετάσχουν τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ομάδα μελέτης από διαφορετικής κατεύθυνσης και επιπέδου μαθητές αλλά και καθηγητές-καθοδηγητές από διάφορες ειδικότητες. Η μελέτη μπορεί να είναι οποιασδήποτε δημιουργικής μορφής συμπεριλαμβανομένης της αφήγησης, το χορό, τη φωτογραφία αλλά και τα ποιήματα.  Τα συμμετέχοντα σχολεία θα μοιραστούν και θα συζητήσουν την μελέτη τους για την βαρύτητα με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες ομάδες, δημοσιοποιώντας την στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του προγράμματος https://www.iau-100.org/einstein-schools όπου οι υπόλοιπες ομάδες παγκοσμίως θα αλληλεπιδράσουν με σχόλια.

Επαγγελματίες αστρονόμοι και καθοδηγητές θα είναι διαθέσιμοι για όποια βοήθεια ζητηθεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα συμμετέχουν στο IAU100 όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα καθώς και η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, ενώ οι Ελληνικές δραστηριότητες για το IAU100 συντονίζονται από τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ.Κανάρη Τσίγκανο.  Ο συντονισμός των εκπαιδευτικών δράσεων του IAU100 θα γίνει από την κ.Μ. Μεταξά, Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία.Μέσω του προγράμματος αυτού θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για την Επιστήμη την Τεχνολογία, την Μηχανική, την Τέχνη, και τα Μαθηματικά (STEM) οπότε θα ενθαρυνθεί η ενασχόληση των ταλαντούχων μαθητών με αυτές. Χρησιμοποιώντας τις 3 αφίσες που προτείνονται από το ίδιο το πρόγραμμα (Experience an Eclipse in a Whole New Way , Taking You to the Edge of the Universe , Visit a Black Hole ), ως έναυσμα, οι ομάδες θα αποφασίσουν με ποιό θέμα θα ασχοληθούν συγκεκριμένα.Αφού γίνει η εγγραφή από τον υπεύθυνο καθηγητή η ομάδα θα λαμβάνει ειδοποιήσεις και ενημερώσεις από την συντονιστική ομάδα του προγράμματος.
 (https://www.einsteinschools.org/register-interest.php )

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *