Ε.Ε.Φ.: Διαλέξεις του δρ. Ευστρατίου Θεοδοσίου

Ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών το πρόγραμμα των διαλέξεων του δρ. Ευστρ. Θεοδοσίου αναπληρωτή καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών  Tομέας Aστροφυσικής-Aστρονομίας και Mηχανικής του Tμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Aθηνών.

1. Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη 24-27 Μαΐου.

Ομιλία: Τα μακεδονικά ημερολόγια διαμέσου των αιώνων. Αριστοτέλειο Θέατρο.

2. Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts
Festival.

Ομιλία: Astronomy, Astrophysics and Art, 26  Μαΐου. Μέγαρο
Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος).

3. 4ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “ΘΕΟΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ” 30-31 Μαΐου 2018, Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης.
Ομιλίες:

  • Μιχαήλ Ψελλός (1018-1096)- Ο ΥΠΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ και
  • Η προσφορά των Βυζαντινών στις Θετικές Επιστήμες.

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώθηκε στη διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά. Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) από το 2011, μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων
Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των τετρακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, σε Επιστημονικές Ενώσεις, καθώς και σε άλλους φορείς.
Έχει συγγράψει είκοσι οκτώ βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει τρεις ποιητικές συλλογές, με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις», «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία-Γήινα και Συμπαντικά» και «Ο αχός του Σύμπαντος».

Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Βραβεία Αρώνη και Κοσκορόζη). 

Έχει δώσει 104 προσωπικές συνεντεύξεις σε έγκριτα περιοδικά, σε έγκριτες εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Μάνο Δανέζη, για πέντε συνεχή χρόνια, στην τηλεόραση της ΕΤ-3 τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο « (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία, για τις οποίες έχει βραβευτεί με το “Hellenic-American University prize”.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *