Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων: Διήμερο Γαλλόφωνου Κινηματογράφου – Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων διοργανώνει διήμερο Γαλλόφωνου Κινηματογράφου το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 με ελεύθερη είσοδο με το παρακάτω πρόγραμμα:

΢ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

(18:00-19:20) : Le tableau (O Πίνακας). Ταινία κινουμένων σχεδίων για παιδιά και εφήβους. Ένας ζωγράφος αφήνει τον πίνακά του μισοτελειωμένο και εξαφανίζεται. Τα πρόσωπα του πίνακα, άλλα ολοκληρωμένα, (Toupins [tout-peints]) άλλα μισοτελειωμένα, (Pafinis [pas-finis]) και άλλα τα οποία βρίσκονται μόλις στην αρχή του σχεδιασμού τους, (Reufs) ζωντανεύουν… Kατά τη διάρκεια της πλοκής και ενώ οι Τoupins παίρνουν την εξουσία, θα τεθούν διάφορα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, ένα, από τα πιο κομβικά: “Γιατί ο ζωγράφος τους εγκατέλειψε;” Η ταινία, με πολύ ωραία μουσική και εξαιρετικής ποιότητας κινούμενα σχέδια, ενσωματώνει βασικές τεχνοτροπίες της ζωγραφικής, (φωβισμό, ρεαλισμό, συμβολισμό κ.λ.π.), καθώς και πίνακες μεγάλων ζωγράφων, όπως των Marc Chagall, Matisse, Modigliani κ.ά. Μια ταινία του JEAN-FRANÇOIS LAGUIONIE.

(20:00-21:55) : Pierrot le Fou (O Σρελός Πιερρό). Εδώ και μερικά χρόνια, ο Φερντινάν βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν γάμο που τον βοήθησε στην κοινωνική του ανέλιξη, αλλά τον έχει βυθίσει στην ανία. Η τυχαία συνάντησή του με τη Μαριάν Ρενουάρ, έναν παλιό του έρωτα, είναι η αφορμή που έψαχνε για να τα τινάξει όλα στον αέρα και να αποδράσει μαζί της προς άγνωστη κατεύθυνση. Αφού σβήσουν τα ίχνη τους και απομονωθούν σαν σύγχρονοι ναυαγοί, θα εξασφαλίσουν τα προς το ζην με τα πιο απίθανα κόλπα, φτάνοντας μέχρι τον γαλλικό νότο. Εκεί θα γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πειραματισμός, νεωτερισμός και αντισυμβατικές ιδέες εκφράζονται με έντονα χρώματα και φίλτρα, σε μια ταινία την εποχή που στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία επικρατεί μια ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι… Μια ταινία του JEAN-LUC GODARD με τους Jean – Paul Belmondo και Anna Karina (Βραβείο Χρυσού Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας 1965).

ΚΤΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

(12:00-13:30) : Le Roi et l’oiseau (O Βασιλιάς και το πουλί). Βασισμένο στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, «Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής», σε διασκευή για τον κινηματογράφο του κορυφαίου Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ, η σπάνια αυτή ταινία κινούμενων σχεδίων παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ο βασιλιάς Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ Δεκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Ταχυκαρδίας. Δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν, κακομεταχειρίζεται όποιους θέλει, μεταξύ των οποίων και την οικογένεια ενός πουλιού με πολύχρωμα φτερά, που είναι εξαίρετος ομιλητής και ο αφηγητής της ιστορίας. Κάποια νύχτα, στο δωμάτιο του βασιλιά, τρεις πίνακες – το πορτρέτο του βασιλιά, της γοητευτικής βοσκοπούλας και του μικρού καπνοδοχοκαθαριστή – ζωντανεύουν και βγαίνουν έξω από τους πίνακες. Η ταινία, προϊόν μακρόχρονης και επίπονης προετοιμασίας, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα κινούμενων σχεδίων. Οι διάλογοι διακρίνονται για το χιούμορ, την ευφυία, αλλά και τη σωστή τους κλιμάκωση. Μια ταινία του Paul Guimault σε σενάριο του Jacques Prévert.

(18:00-19:15) : Il était une fois la forêt (Κάποτε ήταν ένα δάσος). Ο βραβευμένος με Οscar καλύτερου ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτης Luc Jacquet, μας μεταφέρει μέσα από απαράμιλλης ομορφιάς πλάνα σε έναν παρθένο κόσμο που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο κινηματογραφικός φακός, ταξιδεύοντας στα βάθη της ζούγκλας, παρακολουθεί ένα τροπικό δάσος να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια μας. Εδώ και χρόνια άλλωστε, ο Luc Jacquet μαγεύει το κοινό με τις ταινίες του για το βασίλειο της φύσης. Η συνάντησή του με τον πρωτοπόρο βοτανολόγο και οικολόγο Francis Hallé, ήταν το έναυσμα για αυτή την εξερεύνηση των τροπικών δασών, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους και αποτελούν «τους μεγάλους πράσινους πνεύμονες του πλανήτη μας». Εικόνες απερίγραπτου φυσικού κάλλους, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε και να θαυμάσουμε ένα σύμπαν γεμάτο θησαυρούς, όπου κάθε ζωντανό πλάσμα – από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο – διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο. Ένα ντοκιμαντέρ πιο επίκαιρο από ποτέ…

(20:00-21:45) : Hippocrate (Ιπποκράτης). Φοιτητής ιατρικής, ο Βenjamin, κάνει την πρώτη του εφημερία, σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι, στο τμήμα του πατέρα του όπου τίποτα δεν συμβαίνει σύμφωνα με τα αναμενόμενα!!! Η πράξη αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρή από την θεωρία. Ο Βenjamin θα έρθει με βίαιο τρόπο αντιμέτωπος με τους φόβους του, τα όριά του, τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και το προσωπικό. Η μύησή του, όμως ξεκινά… Δραματική κωμωδία. Ο δημιουργός της ταινίας, Σhomas Lilty εργάζεται συγχρόνως ως οικογενειακός γιατρός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου. Είναι γνωστός κυρίως για τη σειρά των τριών ταινιών του με θέμα τον ιατρικό χώρο.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *