Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής: Ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικούς και μη φορείς

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής® (ΕΛ.Μ.Π.) ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.

Με περισσότερους από 260 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 4.500 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.


Γιατί ένα Μουσείο Πληροφορικής;

Η ζωή μας είναι γεμάτη τεχνολογία. Τα τεχνολογικά προϊόντα του σήμερα είναι η ανακάλυψη του χθες και το ρετρό επίτευγμα του αύριο. Εμείς στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής είδαμε μια φανταστική ευκαιρία να αναδύεται μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής: την ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της τεχνολογικής προόδου που οδήγησε σε ένα πλήρως ψηφιακό παρόν και θα συμβάλει σε ένα απρόβλεπτο τεχνολογικά μέλλον. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε και να μοιραστούμε την γνώση για την ιστορία της πληροφορικής.

Ανάψτε μια λυχνία, ακούστε τον ήχο του modem, γράψτε λίγες γραμμές κώδικα σε έναν παλιό υπολογιστή, «φορτώστε» ένα βιντεοπαιχνίδι από κασέτα… αυτά είναι μερικά από τα διαδραστικά σημεία της ξενάγησης.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής πραγματοποιεί ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικούς και μη φορείς.

Μέχρι τώρα έχουμε υποδεχθεί περισσότερα από 200 δημόσια σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επαγγελματικούς και άλλους συλλόγους. Η εκπαιδευτική ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα και περιλαμβάνει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της πληροφορικής και την παρουσίαση των εκθεμάτων. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών: 30. Επικοινωνήστε μαζί μας για τον προγραμματισμό ξενάγησης.

Κατεβάστε τον σχολικό οδηγό επισκέψεων 2018-2019: ΕΔΩ
Η εκπαιδευτική ξενάγηση έχει διάρκεια 1 ώρα και περιλαμβάνει:
 • ιστορική αναδρομική στην εξέλιξη της πληροφορικής
 • επίδειξη των εξαρτημάτων (λυχνίες) που χρησιμοποιήθηκαν στους πρώτους υπολογιστές (διαδραστικό)
 • παρουσίαση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών (PC)
 • επίδειξη της χρήσης των πρώτων μικροϋπολογιστών
 • «φόρτωση» παιχνιδιού σε υπολογιστή 30ετίας (διαδραστικό)
 • παρουσίαση συμβατών υπολογιστών με τους IBM (PC compatibles)
 • παρουσίαση παιχνιδοκονσολών και των πρώτων games
 • παρουσίαση των πρώτων φορητών υπολογιστών
 • παρουσίαση των πρώτων αποθηκευτικών μέσων (διάτρητες κάρτες, μαγνητικές ταινίες, κασέτες, ταινίες)
 • παρουσίαση σκληρών δίσκων τεραστίων διαστάσεων
 • παρουσίαση μνημών (ROM & RAM) υπολογιστών της δεκαετίας του ΄60
 • ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του internet και επίδειξη χρήσης των πρώτων modems.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *