Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Ανάπτυξη μεγάλου Συνεδριακού πολυχώρου στην Πελοπόννησο

Υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Ελληνικού Γορτυνίας προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αντικείμενο την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών στη Μεγαλόπολη και την αξιοποίηση της Μαυρακείου Σχολής στο Ελληνικό Αρκαδίας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης,

ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας,

ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας,

ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης,

ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και

ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κκ.:

Δημήτριος Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου,

Μανώλης Σκαντζός, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ,

Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,

Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,

Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.»,

Δημήτριος Σιέμπος, Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης,

Αντώνιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Κοινότητας Ελληνικού

Ηλίας Μπαρμπαλιάς, τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Ελληνικού.

Ηλίας Γεωργαντάς, πρ. γενικός γραμματέας υπουργείου Παιδείας.

Το ως άνω έργο καθώς και η ανάπτυξη και η λειτουργία του Παραρτήματος του ΕΑΠ στη Μεγαλόπολη εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή.

Η προγραμματική σύμβαση προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, με κύρια χρηματοδοτική πηγή αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΕΑΠ Καθηγητή Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Αντιπρύτανη του ΕΜΠ Καθηγητή Ιωάννη Χατζηγεωργίου και σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση, εκ μέρους του ΕΜΠ, των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης του συνολικού έργου ανακατασκευής και συνολικής αναβάθμισης (ενεργειακής, αρχιτεκτονικής και στατικής) του ακινήτου της Μαυρακείου Σχολής σε Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας και Μάθησης με έμφαση στις εκπαιδευτικές και συνεδριακές δραστηριότητες.

Το έργο αυτό, όπως και η Ίδρυση του Παραρτήματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Μεγαλόπολη, το οποίο θα στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του Κέντρου, εντάσσεται στον εθνικό στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης και υποστήριξης του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην περιοχή. Ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή του υπολογίζεται στον ενάμιση χρόνο, καθώς υπάρχουν εξασφαλισμένες στο μεγαλύτερο μέρος τους οι απαιτούμενες πιστώσεις.

Ο ΝΙΚ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δημιουργούμε όραμα για τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, ένα όραμα δυναμικό, που δίνει σε νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να βρεθούν στην περιοχή αυτή” τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή -με επίκεντρο πάντα τον Δήμο Μεγαλόπολης- θα έλθουν στην περιοχή περί τα 7 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό έργο της επιδίωξε την γρήγορη είσοδό της στην δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση “ώστε να αλλάξει το εν πολλοίς βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή παραγωγικό μοντέλο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να παραμείνει στις περιοχές ο ενεργός πληθυσμός”. Πρόσθεσε ακόμα ότι μεταξύ άλλων, περίπου 100.000 στρέμματα αποκατεστημένων εδαφών στον Δήμο Μεγαλόπολης προορίζονται από την Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για να εγκατασταθούν επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κίνητρα που έχουν δοθεί.

Ο ΟΔ. ΖΩΡΑΣ

Σε ένα “αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει ριζικά και εντυπωσιακά την ευρύτερη περιοχή” αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες προς τον Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, το ΕΜΠ, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η εξ αρχής διασφάλιση σχεδόν του συνόλου των απαιτούμενων πιστώσεων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το ΕΑΠ σχεδιάζει σημαντικές δραστηριότητες στις υποδομές της Μαυρακείου Σχολής -καλώντας τον κ. Νίκο Παπαθανάση να εγκαινιάσει την λειτουργία του Τμήματος παραδίδοντας ο ίδιος το πρώτο μάθημα-, ενώ επισήμανε τη συμβολή στη συνολική προσπάθεια του πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ

Ως “ιστορική για τη Μεγαλόπολη, τη Γορτυνία, το Ελληνικό” χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι “το όραμα πολλών ανθρώπων γίνεται πράξη” και επισημαίνοντας ότι “η δημιουργία εκπαιδευτικού και πολιτιστικού βραχίονα στην περιοχή θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξή της”.

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται μεγάλα έργα πολιτισμού στη Μεγαλόπολη, όπως το αρχαίο θέατρο, ενώ ακολουθούν έργα. όπως η αντένα στη Μεγαλόπολη της ΔΕΘ Helexpo, αλλά και το κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε τον ρόλο του Αναπληρωτή Υπουργού στην υλοποίηση του οράματος της περιοχής, αλλά και το έργο του συνολικά, ενώ ευχαρίστησε και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει.

Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας δεσμεύθηκε -απευθυνόμενος τόσο προς τους ακαδημαϊκούς, όσο και τους αυτοδιοικητικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση- ότι η Περιφέρεια θα είναι πάντα δίπλα τους.

Ο ΕΥΑΓΓ. ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗΣ

Την βούληση των τριών μερών της σύμβασης για συνεργασία των αυτοδιοικητικών οργανισμών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας επισήμανε στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητής Ευάγγελος Σαπουντζάκης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, εκφράζοντας παράλληλα και την βεβαιότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για “έργο που τιμά την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον τόπο”.

Απέδωσε, εξ άλλου, εύσημα τόσο στον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο. Παπαθανάση, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τους υπόλοιπους συντελεστές της προσπάθειας, όσο και στον Πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου τονίζοντας ότι ο ίδιος υπήρξε η ψυχή του συνολικού εγχειρήματος.

Ο ΕΥΣΤ. ΚΟΥΛΗΣ

Σε ένα μεγαλόπνοο πρότζεκτ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ της Μεγαλόπολης, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το Τμήμα του Ε.Α.Π. στο Ελληνικό και τη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει πόλο έλξης ανθρώπων και δραστηριοτήτων προς τις περιοχές της Μεγαλόπολης και της Γορτυνίας, αλλά και γενικότερα της Αρκαδίας και της Περιφέρειας, για να καταλήξει εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους τους πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες που συνέβαλαν στην υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Ο ΑΘΑΝ. ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

“Η Μεγαλόπολη παραμένει το κέντρο του προβλήματος” υπενθύμισε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος στο χαιρετισμό του, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εν λόγω δράση που αναπτύσσεται και δρομολογείται στο πλαίσιο της ΣΔΑΜ έχει επίκεντρο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό.

“Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την δράση αυτή καθώς αφορά σαφώς και τον Δήμο Μεγαλόπολης” σημείωσε, διατυπώνοντας το αίτημα να υπάρξει σύντομα αξιοποίηση ενός χώρου στη Μεγαλόπολη, όπου θα υποστηρίζει διοικητικά και οργανωτικά τη σχολή, ενώ ως προς την διαμονή σπουδαστών, πρότεινε την αξιοποίηση δημοτικού κτηρίου στην πόλη.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *