Ελληνική Στατιστική Αρχή: Διαγωνισμός στη Στατιστική 2019

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για δεύτερη φορά, τoν «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Δικαίωμα συμμετοχής


Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό στη Στατιστική έχουν ομάδες αποτελούμενες από 1 έως 3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), των ακόλουθων κατηγοριών:

  • κατηγορία Α: μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων,
  • κατηγορία Β: μαθητές Γυμνασίου.

Κάθε ομάδα θα περιλαμβάνει έναν καθηγητή, ο οποίος θα εγγράφει τους μαθητές στο διαγωνισμό μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα επιβλέπει την εργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Οι συμμετέχοντες, θα διαγωνισθούν σε δύο (2) στάδια. Μόνο οι ομάδες που θα προκριθούν και στα δύο αυτά στάδια του διαγωνισμού θα είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για τον Ευρωπαϊκό Στατιστικό Διαγωνισμό.

Η εργασία του 1ου σταδίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο και θα αποτελείται από τρία (3) τεστ με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι ερωτήσεις αυτές θα έχουν τέσσερις (4) πιθανές απαντήσεις, εκ των οποίων μία (1) μόνο θα είναι η σωστή.

Στο δεύτερο στάδιο, η εργασία θα αφορά στη δημιουργία μιας παρουσίασης σε μορφή PDF. Κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα θα πρέπει να πραγματοποιήσει ανάλυση ενός συνόλου δεδομένων σε excel. Το σύνολο δεδομένων θα είναι καθολικό και θα επιτρέπει τη διερεύνηση διαφορετικών πτυχών πληροφοριών, με βάση σχετικής καθοδήγησης από τους διοργανωτές του Διαγωνισμού.

Πρώτο στάδιο εξέτασης:


  • Τεστ βασικών στατιστικών γνώσεων (10 ερωτήσεις),
  • Τεστ για τη χρήση των πηγών των επίσημων στατιστικών δεδομένων (10 ερωτήσεις),
  • Τεστ για την ερμηνεία στατιστικών αναφορών και πινάκων (10 ερωτήσεις).

Δεύτερο στάδιο εξέτασης:


  • Τεστ σχετικά με τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών.

Βραβεία


Κάθε μέλος των νικητριών ομάδων του εθνικού διαγωνισμού, μία από την κατηγορία Α και μία από την κατηγορία Β, καθώς και ο επιβλέπων καθηγητής, θα λάβουν τα ακόλουθα βραβεία:

  • Ένα tablet
  • Εκδόσεις και προωθητικό υλικό από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat
  • Δίπλωμα νικητή

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στο κτίριο της ΕΛΣΤΑΤ.

Στη συνέχεια, οι νικήτριες ομάδες (δύο για κάθε κατηγορία), κάθε κράτους μέλους, θα έχουν το δικαίωμα να διαγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αγγλική γλώσσα.

Πληροφορίες σχετικά με τον Διαγωνισμό στη Στατιστική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορείτε να αναζητήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.statistics.gr/el/statistics-competition-2019

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *