Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: Διάλεξη σχετικά με τα Αρχαία Ελληνικά μαθηματικά, Πέμπτη 10/5/2018 και ώρα 19.00

Με δελτίο τύπου η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ενημερώνει ότι στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ε.Μ.Ε. ο μαθηματικός – συγγραφέας Ευάγγελος Σπανδάγος θα δώσει διάλεξη σχετικά με τα Αρχαία Ελληνικά μαθηματικά. Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει δια μέσου των επομένων ενοτήτων:
α) Το πρώτο φροντιστηριακό βιβλίο στον κόσμο (1ος – 2ος μ.Χ. αιώνας). Το εν λόγω βιβλίο του Θέωνος του Σμυρναίου (1ος – 2ος μ.Χ. αιώνας) σκοπό είχε να διευκολύνει τους μελετητές των Πλατωνικών διαλόγων όσον αφορά στα μαθηματικά, την αστρονομία και τη μουσική.
β) Η διδασκαλία των μαθηματικών και της αστρονομίας στις Σχολές των Ιωαννίνων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα από έργα Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.
γ) Γιατί όλοι οι Έλληνες, απόφοιτοι τουλάχιστον Γυμνασίου, γνωρίζουν τη Λατινική μαθηματική ορολογία.
δ) Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς (2ος π.Χ. αιώνας). Ο θεμελιωτής του “Λογισμού Μεταβολών”.
ε) Η προσέγγιση των Αρχαίων Ελληνικών διαμέσου των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών κειμένων (πρόκειται για μια παρουσίαση ενός μαθηματικού διδακτικού πειράματος στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1996).
στ) Πέντε διακεκριμένοι μαθηματικοί της Βυζαντινής εποχής, γνώστες και διδάσκαλοι Αρ-χαιοελληνικών μαθηματικών έργων.
ζ) Ο Πατέρας της Μαθηματικής Επιστήμης Θαλής ο Μιλήσιος και ο μεγαλύτερος Μαθημα-τικός όλων των εποχών Αρχιμήδης ο Συρακούσιος.
Μετά το πέρας της ομιλίας (διάρκεια 50 λεπτά) το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διά του Προέδρου της θα απονείμει στον ομιλητή τιμητική πλακέτα μετά διπλώματος για το έργο του στα Αρχαία Ελληνικά μαθηματικά (συγγραφή 50 σχετικών βιβλίων).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Χ.Α.Ν., Ακαδημίας 36 & Ομήρου, Αθήνα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος

Ανάργυρος Φελλούρης
Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Ο Γενικός Γραμματέας

Ιωάννης  Τυρλής
Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *