Εκπαιδευτικό Συνέδριο «Εικόνες από την τάξη του Αύριο» Ελληνογερμανική Αγωγή, 2 και 3 Νοεμβρίου 2018

Με ανακοίνωση στη ιστοσελίδα της η Ένωση Φυσικών Ελλάδας ενημερώνει για την πραγματοποίηση  Εκπαιδευτικού Συνεδρίου με θέμα «Εικόνες από την τάξη του Αύριο» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογερμανική Αγωγή, 2 και 3 Νοεμβρίου 2018

Με αφορμή τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις που καλούν για επανασύνδεση της επιστήμης και της τέχνης με στόχο την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μικρών μαθητών, η Ελληνογερμανική Αγωγή σε συνεργασία με πλήθος φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό διοργανώνει μία σειρά μοναδικών δραστηριοτήτων για εκπαιδευτικούς στις 2 και 3 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη.

 

Εκεί έχουν στηθεί διαδραστικές τάξεις πειραματισμού και επιστημονικής ανακάλυψης που μας δίνουν την ευκαιρία για μια ματιά στην τάξη του Αύριο όπου οι προηγμένες τεχνολογίες γίνονται εκπαιδευτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και συντελούν στην επίτευξη της βαθύτερης μάθησης.

  • Ένας χώρος πειραματισμού παρουσιάζει το εργαστήριο της Φυσικής της Μουσικής. Στην τάξη αυτή οι μαθητές μπορούν για παράδειγμα να ανακαλύπτουν πως παράγονται οι ήχοι, πως διαφοροποιούνται μεταξύ τους, να μαθαίνουν τα χαρακτηριστικά τους και να σχεδιάζουν τα μουσικά όργανα που τους παράγουν. Μπορούν να μελετούν τα χαρακτηριστικά των μουσικών τους οργάνων, να τα δοκιμάζουν σε ένα εικονικό στούντιο, να τα βελτιώνουν και τα τελειοποιούν. Και τότε, όταν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα τα εκτυπώνουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές και έχουν την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιο αλλά και να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους και να προετοιμάσουν ένα μουσικό δρώμενο όπου πραγματικά, εικονικά και εκτυπωμένα μουσικά όργανα συνδυάζονται αρμονικά σε ένα μοναδικό μουσικό άκουσμα.
  • Σε μία άλλη τάξη ερευνητές από σημαντικές ερευνητικές υποδομές παρουσιάζουν πως τα σήματα που έρχονται από το Σύμπαν μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την μουσική. Σύνθετα φαινόμενα (π.χ. συγκρούσεις σωματιδίων) μετατρέπονται σε μουσικές συνθέσεις.
  • Ένας άλλος χώρος προσομοιώνει μία μελλοντική αποικία στον Άρη καλώντας τους επισκέπτες να σκεφτούν το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος. Προηγμένες εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας αποδίδουν με ρεαλιστικό τρόπο δραστηριότητες στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη βασιζόμενες στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.
  • Η τάξη των καλλιτεχνικών μεταμορφώνεται σε θεατρικό εργαστήριο όπου καθηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως θα καθοδηγήσουν τους μαθητές τους να αναπτύξουν μια θεατρική παράσταση με θεματικές από τις θετικές επιστήμες. Η Δράση Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες και θα συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό εργαστήριο όπου θα εμπλακούν στη δημιουργία σύντομων παραστάσεων εμπνευσμένων από τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Όλες αυτές οι δράσεις πλαισιώνονται από παρουσιάσεις εκπαιδευτικών που έχουν υλοποιήσει σχετικές δράσεις και επιθυμούν να μοιραστούν τις επιθυμίες τους και ομιλίες ειδικών από την Ευρώπη και την Αμερική, που αναφέρονται στη χρήση καινοτόμων μεθόδων για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Επιστημών.

Επιπρόσθετα, με την ευκαιρία της συμμετοχής σας στο συνέδριο, μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση έργων τέχνης του Ελβετού καλλιτέχνη Eugen Jost, η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Τίτλος της έκθεσης «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» και πηγή έμπνευσης τα μαθηματικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018 θα βρείτε εδώ: http://creations2018.ea.gr/

Η Ε.Ε.Φ  ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ  ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  …!!!!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *