Εκλογές Αιρετών: Θέατρο του παραλόγου

Σε θέατρο του παραλόγου φαίνεται να προσομοιάζει η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπως φυσικά και η αποτίμηση του αποτελέσματος. Πλήρης ευτελισμός της διαδικασίας αν αναλογιστεί κανείς ότι την επομένη των εκλογών ουδείς ασχολείται με το υπ΄ αριθμ. ένα ζητούμενο κάθε εκλογής που είναι το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, την στιγμή που άπαντες οι εμπλεκόμενοι εξακολουθούν να βάλουν εναντίον αλλήλων.

Κατά το Υπουργείο συνιστά επιτυχία η διενέργεια των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κι αυτό παρά τα συνεχή προσκόμματα, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και παρακίνησης σε αποχή, τις απειλές για διαγραφή και τις εκφοβιστικές τακτικές όσων αντιτίθενται συστηματικά σε κάθε αλλαγή όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Μπορεί οι εκλογές να πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη διασφάλιση του απόρρητου, της αδιαβλητότητας και της αξιοπιστίας της διαδικασίας, και να τηρήθηκαν τα μέτρα για την προστασία της ατομικής και της δημόσιας υγείας, όμως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών υπήρξε ελαχιστότατη. Αν δεν κάνουμε λάθος η συμμετοχή των εκλογέων είναι το ζητούμενο. Δεν το λες και επιτυχία.

Έτσι κι αλλιώς η οργανωτική επιτυχία ήταν δεδομένη. Το εκλογικό ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» με το οποίο έγιναν οι εκλογές είναι έργο άλλων και ήδη δοκιμασμένο με επιτυχία. Καθήκον του υπουργείου ήταν να δημιουργήσει τις συνθήκες και το κλίμα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και εκεί μάλλον απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς.

Το πως θα λειτουργήσουν τώρα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχοντας στη σύνθεσή τους αιρετούς – μέλη που δεν θα εκπροσωπούν αποδεδειγμένα και ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς, όπως βέβαια θα διασφάλιζε μια μεγάλη συμμετοχή εκλογέων κατά την ανάδειξή τους, είναι ένα καλό ερώτημα.

Καλό θα είναι επομένως στο ΥΠΑΙΘ να αρκεστούν στην όποια οργανωτική επιτυχία και να αφήσουν κατά μέρος τις υπερβολές.

Σύμφωνα με μεμονωμένους συνδικαλιστές (οι Ομοσπονδίες δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως) στον πόλεμο μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και των εκπαιδευτικών νίκησαν κατά κράτος οι εκπαιδευτικοί. Δηλαδή χαρακτηρίζεται μεγάλη νίκη το γεγονός ότι, με τις εκατέρωθεν μεθοδεύσεις, για τα επόμενα δύο χρόνια οι “εκπρόσωποι” των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν θα τους αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά.

Η απειλή στην χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι θα ζητήσει από το ΥΠΑΙΘ, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του, την συγκεντρωτική ηλεκτρονική κατάσταση ψηφισάντων όλης της χώρας και αντίστοιχα, οι ΕΛΜΕ θα ζητήσουν τις ηλεκτρονικές καταστάσεις ψηφισάντων για όλα τα ΥΣ από τις κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές., υποκρύπτει απόπειρα εκφοβισμού και μάλλον δεν τιμά τους συντάκτες της ανακοίνωσης

Σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών βουβή , αμέτοχη, απλοί θεατές.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία έπασχε εξ αρχής και νομοτελειακά το αποτέλεσμα που προέκυψε δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε.

Ίσως είναι καλό οι εμπλεκόμενοι να το δουν εξαρχής. Είναι πολύ κακό το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας για να γίνει αποδεκτό και βέβαια δεν μπορούν να αγνοηθούν οι επιπτώσεις του στην λειτουργία των υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιακή καθημερινότητα των ίδιων των εκπαιδευτικών

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *