Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Εκπαιδευτικά προγράμματα, έναρξη από 7/10/2018

KE Θησείου: Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 7/10/2018

Α. “Μικροί εξερευνητές του Διαστήματος”

Δράση για παιδιά προσχολικής ηλικίας, 4-6 ετών.
Περιλαμβάνει κατασκευές, γρίφους και παιχνίδια εκπαιδευτικά που εισάγουν τους μικρούς μας φίλους σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής φυσικής.
Σαν πραγματικοί «μικροί εξερευνητές του διαστήματος» θα παίξουν και θα ψυχαγωγηθούν μαθαίνοντας για τον Ήλιο, τους πλανήτες και το Γαλαξία μας!
Κάθε 2η Κυριακή του μήνα: 11:00 – 12:30. Επικοινωνία: 210 3490055, drasi@noa.gr
Έναρξη: Κυριακή 14 Οκτώβρη.

Β. “Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου”

Παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-11 ετών.
Ένα παιχνίδι θησαυρού που πραγματοποιείται στους κήπους και τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο, με στόχο την εξοικείωση των νεαρών μαθητών σε θέματα αστρονομίας και διαστήματος, τη λειτουργία σύγχρονων επιστημονικών οργάνων, αλλά και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Κάθε 1η Κυριακή του μήνα: 11:00 – 13:00. Επικοινωνία: 210 3490055, drasi@noa.gr
Έναρξη: Κυριακή 7 Οκτώβρη.

Γ. “Διαστημικές Αποστολές .. από τη Γη στο Διάστημα”

Εργαστήριο STEM για παιδιά 10-13 ετών. Οι νεαροί μαθητές καλούνται να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του διαστήματος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια διαστημική αποστολή! Βασικό άξονα της δράσης αποτελεί η διεπιστημονικότητα, ώστε με τρόπο ευχάριστο και εκπαιδευτικό να συνδυάσουν την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά.
Κάθε Σάββατο 13:00 – 14:30. Πραγματοποιείται σε κύκλους των 4 εβδομάδων. Επικοινωνία: 210 3490054, 6937790081, visitorcenter@noa.gr
Έναρξη: Σάββατο 13 Οκτώβρη.

ΚΕ Πεντέλης: Ανακαλύπτω το Σύμπαν…, 14 Οκτ. – 9 Δεκ. 2018

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων Αστρονομίας για Παιδιά και Εφήβους στο Κέντρο επισκεπτών Πεντέλης με τίτλο «Ανακαλύπτω το Σύμπαν, κατανοώ τον Κόσμο».

Από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές για τον Κύκλο Σεμιναρίων Αστρονομίας (9-15 ετών). Τα Θεωρητικά Μαθήματα, οι Πειραματικές Δραστηριότητες και οι Παρατηρήσεις με τα Τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου, θα εκτελεστούν από το προσωπικό του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με Έμπειρους Εκπαιδευτικούς και Αστρονόμους.

Τα σεμινάρια ξεκινούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και απευθύνονται σε δύο διακριτές ηλικιακές ομάδες μαθητών:
α) Παιδιά 9 έως και 11 ετών, (Δ-Ε-ΣΤ Δημοτικού).
β) Έφηβοι 12 έως και 15 ετών, (Α-Β-Γ Γυμνασίου).

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές καλέστε στο 2103490022 καθημερινές 08:00-13:00 ή στείλτε email: astroschool@noa.gr και δηλώστε ΑΜΕΣΑ
α) ονοματεπώνυμο παιδιού β) τηλέφωνο σταθερό και κινητό του κηδεμόνα και γ) e-mail]

Αναλυτικά:

1.— ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ – ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε 80 συνολικά παιδιά (Δημοτικού και Γυμνασίου) σε θέματα Αστρονομίας-Αστροφυσικής. Η ανάπτυξη της θεματολογίας έχει στηριχθεί σε σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές οι οποίες στηρίζονται σε σύγχρονο οπτικο-ακουστικό υλικό, καθώς και σε βιωματικές μεθόδους και πειραματικές δράσεις. Έτσι, μέσα από τα Μαθήματα Αστρονομίας θέλουμε να προσφέρουμε στους μαθητές βασικές γνώσεις για τον Σύμπαν μέσα στο οποίο ζούμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση βασικών εννοιών όπως ο χρόνος, η απόσταση/μέγεθος, και η ταχύτητα, καθώς και των νόμων της φυσικής που καθορίζουν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και του φωτός που εκπέμπουν. Σε κάθε ενότητα είναι ενταγμένη η χρήση εποπτικών μέσων και απλών πειραμάτων αλλά και η παρατήρηση από τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων και αυτή του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall ενώ παράλληλα σε κάθε εκπαιδευτική ημέρα περιλαμβάνονται δύο εκπαιδευτικά μέρη: Α) Θεωρητικό και Β) Βιωματικό (Παρατηρησιακή ή Πειραματική Δραστηριότητα).

2.— ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ο τόπος που θα πραγματοποιηθούν τα Σεμινάρια Αστρονομίας για παιδιά και εφήβους θα είναι το Κέντρο Επισκεπτών (Αστεροσκοπείο Πεντέλης) του Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πλην της βιωματικής βραδινής εκδρομής με λεωφορεία που θα πραγματοποιηθεί στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας.

3.— ΧΡΟΝΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Α) — Πρόγραμμα (για παιδιά Δ-Ε-ΣΤ Δημοτικού)
Κυ 14 Οκτ, Κυ 21 Οκτ, Κυ 4 Νοε, Κυ 11 Νοε : Πρωί 10:00-14:25.
Κυ 18 Νοε : Βραδινό 18:00-22:00
Σα 3 Νοε : Εκδρομή στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου 17:00-24:00
Το αναλυτικό πρόγραμμα για το δημοτικό εδώ:
https://www.astro.noa.gr/…/astros…/files/2018OctProgram1.pdf

Β) — Πρόγραμμα (για παιδιά Α-Β-Γ Γυμνασίου)
Κυ 14 Οκτ, Κυ 25 Νοε, Κυ 2 Δεκ, Κυ 9 Δεκ : Πρωί 10:00-14:25.
Κυ 18 Νοε : Βραδινό 18:00-22:00
Σα 3 Νοε : Εκδρομή στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου 17:00-24:00
Το αναλυτικό πρόγραμμα για το γυμνάσιο εδώ:
https://www.astro.noa.gr/…/astros…/files/2018OctProgram2.pdf

4.— ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Το κάθε παιδί (δημοτικού ή γυμνασίου) θα συμμετέχει:
α) σε 4 πρωινά Κυριακής στην Πεντέλη (των 5 εκπαιδευτικών ωρών ανά Κυριακή)
για θεωρία-παρατήρηση-πειράματα,
β) σε 1 βραδινό Κυριακής στην Πεντέλη (παρατήρηση και φωτογράφιση της
Σελήνης με το τηλεσκόπιο Newall),
γ) σε 1 βραδινό Σαββάτου στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας για να έρθουν σε επαφή με το «φυσικό πλανητάριο» τον έναστρο νυκτερινό ουρανό και να βιώσουν την παρατήρηση σε πραγματικές αστρονομικές συνθήκες μακριά από την φωτορύπανση των πόλεων.

5.— ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
Με την ολοκλήρωση του Κύκλου Σεμιναρίων Αστρονομίας, όλα τα παιδιά θα λάβουν επίσημη βεβαίωση από το Αστεροσκοπείο.

6.— ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δρ. Ευάγγελος Κολοκοτρώνης – Αστρονόμος
Δρ. Λάζαρος Κουτουλίδης – Αστροφυσικός
Νίκος Ματσόπουλος – Αστρονόμος, MSc Επικοινωνία της Επιστήμης
Τίνα Νάντσου – Φυσικός, Εκπαιδευτικός, Σχολή Χιλλ
Άρης Μυλωνάς – Διάχυση Αστρονομίας, Συντονιστής δράσης

7.— ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το συνολικό κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά παιδί.
[Στις πρωινές-βραδινές δράσεις συμπεριλαμβάνονται και α) δεκατιανό/πρόγευμα τοστ-χυμό, β) εκδρομή με λεωφορεία, γ) βεβαιώσεις συμμετοχής, δ) ΦΠΑ 24%].

8.— ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ενδιαφερόμενοι για τα Σεμινάρια Αστρονομίας (για παιδιά 9-15 ετών στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης) , θα πρέπει να κάνουν ΑΜΕΣΑ την εγγραφή τους στο τηλέφωνο 2103490022 καθημερινές 08:00-13:00 ή να στείλουν e-mail: astroschool@noa.gr  (για να δηλώσουν α) ονοματεπώνυμο παιδιού β) τηλέφωνο σταθερό και κινητό του κηδεμόνα και γ) e-mail)

Η σειρά προτεραιότητας θα εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο εγγραφής, η οποία θα εξασφαλίζεται με την καταβολή του συνολικού ποσού συμμετοχής σε τραπεζικό λογαριασμό. και μέχρι την συμπλήρωση των 80 παιδιών περίπου συνολικά.

https://www.astro.noa.gr/gr/astroschool/

Ανακαλύπτω το Σύμπαν poster

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *