ΕΑΠ-Εσπερίδα: «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον»

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος/Αθήνα) εσπερίδα με τίτλο «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και απευθύνεται σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, η  κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής , Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και ο  Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Στους ομιλητές συγκαταλέγονται οι καθηγητές Prof. Dr. Peter Grathwohl (Vice President of Research and Innovation, Eberhard Karls University of Tübingen) και Prof. Dr. Christian Laforsch (Vice President for Research, Chairholder Animal Ecology, University of Bayreuth), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν η Χρυσή Καραπαναγιώτη (Αν. Καθηγήτρια Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης (Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΑΠ) με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου τους από την Ιnternational Water Association (IWA) με τίτλο «Microplastics in Water and Wastewater». Οι ομιλίες θα πραγματευτούν το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον που απασχολεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας και θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στις συνέπειες των μικροπλαστικών στα περιβαλλοντικά συστήματα αλλά και στον άνθρωπο.

Η εσπερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς εκπροσώπων δημοσίων φορέων, εισαγωγή από τον καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη (ΕΑΠ), και θα ακολουθήσει παρουσίαση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών με θέμα το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD. Στη συνέχεια, τη σειρά παρουσιάσεων θα ανοίξει η αν. καθηγήτρια Χρυσή Καραπαναγιώτη, ακολουθούμενη από τους καθηγητές Peter Grathwohl και Christian Laforsch, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Η εκδήλωση δεν απαιτεί προεγγραφή και έχει ελεύθερη είσοδο. Απευθύνεται σε όσους σπουδάζουν ή/και εργάζονται στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών αλλά και σε όλους όσους απασχολεί το φλέγον ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Όσοι επιθυμούν μπορούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από το ΕΑΠ μετά το πέρας της εσπερίδας.

H εσπερίδα χρηματοδοτείται από το τμήμα Προώθησης Διεθνούς Έρευνας της DAAD.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της Εσπερίδας εδώ.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *