Διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας “Αρχιπέλαγος”: Συλλογική η ευθύνη για την πλαστική ρύπανση της ελληνικής φύσης
Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έδωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” Θοδωρής Τσιμπίδης με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου χρέωσης της πλαστικής σακούλας.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις θάλασσές μας από την απόρριψη πλαστικών είναι η περίπτωση της νεκρής χελώνας που πέθανε από πρόσκρουση με ταχύπλοο σκάφος. Η μικρή θαλάσσια χελώνα καρέτα βρέθηκε να πλέει νεκρή στο ανατολικό Αιγαίο τις ημέρες των Χριστουγέννων με 84 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι της, ανάμεσά τους ένα μπαλόνι, πλαστικές σακούλες και θραύσμα από παιχνίδι.
Λίγες ημέρες πριν, μία πράσινη θαλάσσια χελώνα βρέθηκε επίσης νεκρή στην ακτή έπειτα από την κατάποση ενός παραγαδιού. Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που έχουμε από κοινού προκαλέσει στις θάλασσές μας” λέει ο κ. Τσιμπίδης.
Η έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών ξεκίνησε το 2009 σε εργαστήρια που εδρεύουν στη Σάμο, με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος από την αλόγιστη χρήση και απόρριψη πλαστικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως τα Πανεπιστήμια Essex και West England, Bristol της Βρετανίας, καθώς και με τον ελβετικό οργανισμό Ocean Care.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ