Δελτίο τύπου Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.: Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δομές Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Δελτίο τύπου εξέδωσε το Δ.Σ. της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. με θέμα:

 Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δομές Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η Ομοσπονδία εκφράζει την επιφύλαξή της απέναντι στην προσπάθεια για τη φαινομενική αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (Π.Δ.Α.), χωρίς να προϋπάρχει η σχετική μελέτη σκοπιμότητας, χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για τη κατάργηση των δύο πλέον σημαντικών και μοναδικών στην Αττική Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στο Δελτίο τύπου, επισημαίνοντας τις παρενέργειες μέσω των οποίων στοχοποιούνται τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, τα Ι.Ε.Κ. αλλά και τα ΕΠΑ.Λ.

Αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με το δελτίο τύπου,  μαθητές ΕΠΑ.Λ. πολλών ταχυτήτων για τους ακόλουθους λόγους:

1. Οι μαθητές της τρέχουσας  Β΄και Γ΄ Τάξης που είχαν εγγραφεί στο ΕΠΑ.Λ. και επρόκειτο να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά με πολλές πιθανότητες επιτυχίας και με μεγάλο ποσοστό πρόσβασης (πρόσβαση με ποσοστό 20%), γεγονός που είχε ληφθεί υπόψη για την εγγραφή τους, τώρα θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες για την εισαγωγή τους. Πιο συγκεκριμένα, αν απόφοιτος ΕΠΑ.Λ. από την Αττική θέλει να σπουδάσει, για ευνόητους κοινωνικούς λόγους στον τόπο του ή σε κάποιο αντικείμενο που ως τώρα υπήρχε μόνο στα δύο αυτά Τ.Ε.Ι. (π.χ. Βιοϊατρικών Μηχανικών, Γραφιστικής) είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει διότι το ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια από τα ΕΠΑ.Λ. εξακολουθεί να είναι μικρό.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των ΕΠΑ.Λ., δεν βρίσκει τόσο ελκυστική την συνέχιση των σπουδών τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή Πολυτεχνείο, με σκοπό να συνεχίσουν σε ένα κατά το πλείστον θεωρητικό επίπεδο, όσο στα Τ.Ε.Ι.. Ουσιαστικά περιορίζεται περεταίρω το κίνητρο για την εγγραφή μαθητών στα ΕΠΑ.Λ., αφού δεν θα υπάρχει συνέχεια στις σπουδές τους όπως την επιθυμούν.

2. Στην απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5 θα μπορεί ο απόφοιτος των ΕΠΑ.Λ. να πάρει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • από τα ΕΠΑ.Λ. μετά από 9 μήνες μαθητείας, με αμοιβή και ασφάλιση.
  • από τα Ι.Ε.Κ. επίσης μετά από 1 και ½ χρόνο σπουδών και πρόγραμμα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης και
  • από τα νέα Κ.Ε.Ε. εντός πανεπιστημίου μετά από δύο χρόνια. Φυσικά μετά και την επιτυχή συμμετοχή σε σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης.

Είναι ανεξήγητο γιατί η πολιτεία επιλέγει τη λύση των Κ.Ε.Ε.  και αποδυναμώνοντας τον θεσμό της νεοϊδρυθείσας και πολλά υποσχόμενης Μαθητείας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το δελτίο τύπου της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *