Γαβρόγλου στα “Νέα”: Αναφορές σε δύο νομοσχέδια 1.Αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων 2.Νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στην εφημερίδα τα “Νέα¨ αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ. Στην συνέντευξη υπάρχουν αναφορές και σε σημαντικά θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως:

  • Η αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων, για την οποία αναμένεται κατάθεση νομοσχεδίου αμέσως μετά το νομοσχέδιο  για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Γαβρόγλου υποσχέθηκε ένα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που θα έχει σχέση με την αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων  και  που θα επιφέρει μία τεράστια μεταρρύθμιση.  Αφορά στο με ποιο τρόπο θα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, με ποιο τρόπο θα γίνεται η υποστήριξη των σχολείων –γιατί σήμερα υπάρχουν δομές, οι οποίες δεν συντονίζονται με το σωστό τρόπο , κατά τον Υπουργό. Σε ερώτηση σχετικά με τους Σχολικούς Συμβούλους,  ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε, “θα ενταχθούν σε αυτό οι σχολικοί σύμβουλοι, και κυρίως θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε στις δομές αυτές διάφορες ειδικότητες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, που αυτή τη στιγμή τα σχολεία τους έχουν τεράστια ανάγκη. Θα κάνουμε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των δομών υποστήριξης και μέσα σε αυτή, οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το σχολείο από την πρώτη μέρα, με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, θα στέλνει σε αυτές τις δομές τα προβλήματα και τους προβληματισμούς. Γιατί το σχολείο έχει μια εμπειρία. Δεν υπάρχει περίπτωση, τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί να μην εμφανιστούν και την επόμενη χρονιά. Άρα, από την αρχή θα κληθεί το σχολείο να πει ποια είναι τα προβλήματα και να έχει απαιτήσεις από αυτές τις δομές για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι δομές είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, αφού πάρουν τα αιτήματα των σχολείων και να στείλουν στα σχολεία έναν προγραμματισμό με τις δράσεις που πρόκειται να κάνουν. Επισκέψεις σχολικών συμβούλων, επισκέψεις των ψυχολόγων, θα γίνεται με πρωτοβουλία των σχολείων και υποχρεωτική ανταπόκριση από πλευρά των δομών. Άρα, οι δομές αυτές θα είναι δυναμικές. Αυτό ανάλογα με τα αιτήματα θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει από κοινού πώς θα αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα και στο τέλος του χρόνου θα πρέπει όλοι να έχουν μία αίσθηση του τι έκαναν, τι πήγε καλά, τι δεν πήγε.”
  • Για τον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια δήλωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρχει ανοικτός αριθμός εισακτέων ” προφανώς δε μιλάμε για την Ιατρική και τους Μηχανικούς,  ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;” λέγοντας  ότι αυτό μπορεί να γίνει από το 2020.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ με την συνέντευξη του κ. Γαβρόγλου. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *