Α.Π.Θ. : Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση των γνώσεων εκμάθησης των καθημερινών δεξιοτήτων ατόμων με σύνδρομο Down

Δελτίο τύπου με ημερομηνία 22/1/2018 εξέδωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του οποίου γνωστοποιεί την έναρξη της λειτουργίας από την Ευρωπαϊκή  Κοινοπραξία «DS-Leisure», στην οποία συμμετέχει ενός καινοτόμου προγράμματος που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down, μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων αναψυχής (Inclusive Leisure).
Συγκεκριμένα, το «DS-Leisure» επιδιώκει τη βελτίωση των ικανοτήτων που αφορούν τις στάσεις του σώματος, τις δεξιότητες και τις γνώσεις γύρω από την καθημερινότητα των ατόμων με σύνδρομο Down. Απευθύνεται σε άτομα με σύνδρομο Down, στις οικογένειές τους αλλά και σε όσους επαγγελματίες και εθελοντές ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (από την έναρξη λειτουργίας του έως τον Σεπτέμβριο του 2019), η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία «DS-Leisure» θα αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό, πρακτικές εμπειρίας και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης.

Περίπου 120 άτομα με σύνδρομο Down, οι οικογένειές τους, κοινωνικοί λειτουργοί και 40 επαγγελματίες ψυχολόγοι θα εκπαιδευτούν και θα συμμετάσχουν στην επικύρωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Η συγκεκριμένη Κοινοπραξία αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (από ειδικούς στην ανάπτυξη εργαλείων εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ικανότητες/ανάγκες), το Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα στη Ρουμανία (από ειδικούς καθημερινών δραστηριοτήτων αναψυχής), καθώς και τέσσερις ΜΚΟ από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, που εργάζονται στον τομέα που αφορά άτομα με σύνδρομο Down: «Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora, Aldo-Cet, Bailesti, Romania as the coordinating entity», «Associazione Italiana Persone Down Onlus, Roma, Italy», «Stichting Downkidsinternational, the Netherlands», «Down Sendromu Dernegi, Istanbul, Turkey».
Το «DS-Leisure» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2017, Βασική δράση 2 – Στρατηγικές Συνεργασίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.
Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, στις 29-30 Οκτωβρίου 2017, με στόχο την καταγραφή δράσεων ελεύθερου χρόνου αναψυχής των ατόμων με σύνδρομο Down. Διερευνήθηκαν θέματα σχετικά με την προσαρμογή του προγράμματος κατάρτισης, τις πτυχές της δομής, το θεωρητικό υπόβαθρο, τις πρακτικές δραστηριότητας και την πλατφόρμα εικονικής
κπαίδευσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο άτομα από κάθε μέλος της κοινοπραξίας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το δελτίο τύπου του ΑΠΘ 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *