Αρσάκεια Σχολεία: Για την εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα το 6ο Μαθητικό Συνέδριο
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στα Σχολεία της Εκάλης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων (1948-2018) από την υπογραφή τής Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο τού εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», που τελεί υπό την αιγίδα τού Υπουργείου Παιδείας και τής Προεδρίας τής Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία τού Ιδρύματος «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Robert F. Kennedy Human Rights».
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου http://synedria.arsakeio.gr/
Το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, αλλά είναι ανοιχτό και σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείωντής Αττικής.
Σκοπός τού Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι βαθιές αλλαγές που συντελούνται στον σύγχρονο κόσμο και πώς αυτές συνδέονται με την προστασία των ήδη αναγνωρισμένων δικαιωμάτων τού ανθρώπου και την ανάδυση νέων. Επίσης επιδιώκεται η ανάπτυξη προβληματισμού για το πώς το σύγχρονο σχολείο προετοιμάζει τους νέους για το «νέο» που κυοφορείται, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες τού σήμερα και τού αύριο, κοινωνίες οι οποίες θα στηρίζονται στις αρχές τού ανθρωπισμού.
Στόχοι τού συνεδρίου είναι οι μαθητές:
- Να κατανοήσουν ότι ζουν και αναπτύσσονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η διαφορετικότητα την οποία πρέπει να είναι ικανοί να τη σέβονται και να την αξιοποιούν δημιουργικά.
- Να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε όλους τους τομείς τής ζωής καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών τού ανθρωπισμού.
- Να εκφράσουν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί το σχολείο:
- να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες ζωής που απαιτούνται μέσα στον κόσμο που αλλάζει.
- να καλλιεργήσει αξίες όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ακεραιότητα.
- Να κατανοήσουν βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά τις διαδικασίες που αφορούν στην παρουσίαση μιας εργασίας σε ένα επιστημονικό μαθητικό συνέδριο, να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική προβολή με τα αποτελέσματα τής έρευνάς τους και να την παρουσιάσουν ενώπιον μαθητικού και επιστημονικού κοινού.
- Να εκφραστούν με ποικίλες μορφές δημιουργίας έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό τους σχετικά με το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα