Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Έκθεση με θέμα: Το ναυάγιο των Αντικηθύρων

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για μία ακόμη χρονιά έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί τα νέα ευρήματα από την ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος

«Επιστροφή στα Αντικύθηρα»

από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τ

Ο χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, το χέρι και το τμήμα ενδύματος -κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που ίσως βρίσκονται καταπλακωμένα από τεράστιους λίθινους όγκους, αποτέλεσμα κατολίσθησης μετά από σεισμό- η μαρμάρινη πλάκα από ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας, καθώς και τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, περιμένουν τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν. Παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά, ευρήματα που ανελκύσθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτίθενται σε δεξαμενές με νερό καθώς βρίσκονται στο στάδιο της αφαλάτωσης, δίνουν μια νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

Τριάντα επτά αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση, ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί, όλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του σπουδαιότερου αρχαίου ναυαγίου. Τα ευρήματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ξεχωριστή αξία δίνει στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, του αρχαιολόγου που επέβλεψε την έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της. Μαζί εκτίθενται αντικείμενα που ανελκύσθηκαν φέτος και συνδέονται με την ανασκαφή του 1976.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται ξεναγήσεις από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο, έως τις 18 Μαρτίου. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται στις 12.00 και 13.00 και για την παρακολούθησή τους δεν χρειάζεται κράτηση. Η συμμετοχή, όπως και η είσοδος στην έκθεση, είναι δωρεάν.

Το πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. στα Αντικύθηρα μεταφέροντας έναν μοναδικό πλούτο έργων τέχνης και τεχνολογίας, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ένα είναι σίγουρο: η περιπέτεια συνεχίζεται!

Πληροφορίες

Χώρος: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς  τηλ. επικοινωνίας: 216 9003700

Διάρκεια έκθεσης: Έως 18 Μαρτίου 2018

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00

Σάββατο και Κυριακή 10:30 – 14:30

Ξεναγήσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή (από 24 Φεβρουαρίου) 12:0013:00

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης

Είσοδος ελεύθερη

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *