Έρχονται τα ρομπότ, οι άνθρωποι σταματούν να δουλεύουν

Το έτος 2241 ο άνθρωπος θα έχει εκτίσει την ποινή του προπατορικού αμαρτήματος. Με μια σχετική απόκλιση ο άνθρωπος τη χρονιά αυτή θα σταματήσει να δουλεύει. Την ανθρώπινη επίδοση θα την έχουν ισοφαρίσει τα ρομπότ που σταδιακά θα είναι σε θέση να αναλαμβάνουν όλο και πιο σύνθετες εργασίες. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του κ. Χαράλαμπου Στέρτσου στο http://www.liberal.gr

Θα έχουν προηγηθεί πολλές μικρές νίκες των ρομπότ. Από την δυνατότητά τους να διπλώνουν τα ρούχα (ως το 2031), να κάνουν μόνα τους λιανική πώληση (ως το 2046),να διεξάγουν μαθηματική έρευνα ( ως το 2126), να χειρουργούν (ως το 2106) αλλά και να κάνουν έρευνα τεχνητής νοημοσύνης (αρχής γενομένης από το 2101-2142).

Η έλευση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης ανανοηματοδοτεί τον κόσμο μας και θέτει την ανθρωπότητα μπροστά σε νέα ερωτήματα. Ταυτόχρονα επαναδιατάσσει τις παραγωγικές δυνατότητες αλλά και τις πειθαρχίες της οικονομίας. Στο επίπεδο της ηθικής και της νομικής αποτύπωσης οι κοινωνίες θα περιέλθουν σε μια κατάσταση «πολιτισμικής βραδυπορίας» προσπαθώντας να ενσωματώσουν  τις «ακατανόητες» εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης και να τις ρυθμίσουν μέσα από κανόνες.

Η αντιμετώπιση των ρομπότ στη Δύση και στην Ανατολή θα είναι διαφορετική εξαιτίας θρησκευτικών και πολιτισμικών προκαταλήψεων. Στη φοβική έναντι των ρομπότ Δύση  ο Προμηθέας και ο Ικαρος είναι παραδείγματα πως αντιμετωπίστηκαν από τους Θεούς η αποκάλυψη και η καινοτομία. Αντίθετα για τους Ιάπωνες που κατά 80% ασπάζονται τον σιντοϊσμό (που συμπεριλαμβάνει πίστη και στον ανιμισμό) πνεύμα δεν έχουν μόνο τα ανθρώπινα όντα αλλά και τα αντικείμενα. Σε μια κουλτούρα  όπου το άψυχο μπορεί να θεωρηθεί εξίσου  ζωντανό με το έμψυχο τα ρομπότ μπορούν να θεωρούνται μέλη της κοινωνίας και όχι απλά εργαλεία ή απειλές.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το άρθρο του liberal.gr 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *