ΥΠΕΝ – ΥΠΠΕΘ: Συνεργασία για θέματα περιβάλλοντος.Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή του Αν. ΥΠΕΝ. Σ. Φάμελλου και του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκη, για τον συντονισμό δράσεων με σκοπό την παροχή επιστημονικής υποστήριξης για θέματα περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η επιστημονική υποστήριξη εκ μέρους των ερευνητικών κέντρων που εξειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος τα οποία θα διαθέτουν περιβαλλοντικά δεδομένα, μετρήσεις, ανάλυση και αξιολόγηση περιστατικών περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης. Επίσης θα γίνεται συστηματική παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραγόντων και θα παρέχεται επιστημονική στήριξη και τεχνογνωσία σε έργα αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ενδεικτικά, συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα ερευνητικά κέντρα μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, και την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως και η παρακολούθηση της ποιότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος μετά το ατύχημα του Αγ. Ζώνη ΙΙ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν επίσης τα περιστατικά δυσοσμίας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Δυτ. Θεσσαλονίκη, Δυτ. Αττική και Βόλο.

Στη συνάντηση, εκτός από τους δύο Υπουργούς, συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Χ. Μπαριτάκη, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Π. Κυπριανίδου, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γ. Νούνεσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χ. Χουσιάδας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Σ. Μαυράκος, και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ν. Μιχαλόπουλος.

Τέλος αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων, με στόχους:

  • Την δημιουργία ενός δικτύου αλληλοενημέρωσης για ειδικά περιστατικά
  • την συνεργασία για την κάλυψη υποχρεώσεων της χώρας όσον αφορά σε μετρήσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων σε μόνιμη βάση
  • την συμβολή των ερευνητικών κέντρων για θέματα διάγνωσης περιβαλλοντικών ζητημάτων μέσω αναλύσεων πεδίου
  • την επιστημονική στήριξη των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο αντιμετώπισης ειδικών περιστατικών και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας, και
  • την υποστήριξη στην παρακολούθηση παραμέτρων της κλιματικής αλλαγής.

Το μνημόνιο συνεργασίας θα προβλέπει, επίσης, τον καθορισμό επιπλέον πεδίων εξέλιξης της περιβαλλοντικής συνεργασίας, προκειμένου να διευκολύνεται ο προγραμματισμός επενδύσεων σε εξοπλισμό και αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

http://erevna.minedu.gov.gr/index.php/gr/dtomilies-m-ka/2022-synergasia-ypen-yppeth-gia-themata-perivallontos

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *