Li-Fi, ασύρματο internet με μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια

Η τεχνολογία ασύρματου δικτύου ίντερνετ με την ονομασία Li-Fi (Light Fidelity) παρουσιάστηκε από την γαλλική εταιρεία  Oledcomm στην μεγάλη έκθεση CES  στο Las Vegas, όπως αναφέρεται σε άρθρο του http://www.liberal.gr

Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που συνδεόμαστε στο internet. Αξιοποιεί την τεχνολογία Li-Fi (Light Fidelity), η οποία έχει παρουσιαστεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια ως μια υπό ανάπτυξη εναλλακτική του Wi-Fi.

Το βασικό πλεονέκτημα του Li-Fi είναι ότι προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο internet μέσω του υπέρυθρου φωτός. Ούτε καλωδιώσεις, ούτε router, ούτε άλλες πρόσθετες συσκευές. Απαιτείται απλώς μια λάμπα τύπου LED και ένα dongle που συνδέεται στον υπολογιστή. Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια, καθώς μοιράζει internet μόνο στην περιοχή που φωτίζει.

Με αυτό τον τρόπο είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον να εισέλθει στο υπολογιστικό σύστημα ή το δίκτυο, χωρίς να έχει φυσική πρόσβαση στην εμβέλεια του λαμπτήρα. Αυτό είναι και το βασικό της μειονέκτημα, καθώς αν μεσολαβούν τοίχοι ή άλλα εμπόδια η σύνδεση διακόπτεται.

Το MyLiFi, που παρουσιάστηκε στην έκθεση, επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής βρίσκεται στην εμβέλειά της, αρκεί να διαθέτει το ειδικό dongle στη θύρα USB του υπολογιστή. Το βασικοί ατού του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, δεν είναι η ταχύτητά (φτάνει τα 23 Mbps), αλλά ότι σας απαλλάσσει από τα ραδιοκύματα και την ακτινοβολία του Wi-Fi.

Το συγκεκριμένο φωτιστικό μεταφέρει το σήμα του internet μέσω υπέρυθρου φωτός (προφανώς, αόρατο στο γυμνό μάτι), διασφαλίζοντας ανεμπόδιστη πρόσβαση όσο η συσκευή βρίσκεται στην εμβέλειά της λυχνίας. Γι’ αυτό και λειτουργεί ακόμη κι όταν το φως είναι απενεργοποιημένο. Ο λαμπτήρας ενσωματώνει και ορισμένα έξυπνα χαρακτηριστικά, καθώς αλλάζει χρώμα και ένταση μέσω του ειδικού app (για iOS και Android), ενώ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τον φωτισμό μέσω χρονοδιακόπτη.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το άρθρο του liberal.gr 

πηγή: http://www.liberal.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *