Category: ΣΧΟΛΕΙΑ

0

Στα Βαρέα και ανθυγιεινά οι καθαριστές/ριες των σχολείων

Με τροπολογία που εντάχθηκε στον ν. 4618 ΦΕΚ 89 Α΄ 10/6/2019 απασχολούμενα πρόσωπα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης οποιασδήποτε βαθμίδας, υπαγόμενα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τη νομοθεσία του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζονται κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησής τους Το σχετικό άρθρο . ....

0

Νομική υπηρεσία Πυροσβεστικής: Oι Δήμοι υπεύθυνοι για την πυροπροστασία σχολείων

Ερμηνευτικό έγγραφο με θέμα: “Προσδιορισμός ποινικά υπεύθυνου λόγω μη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας δημόσιων σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” εξέδωσε η Νομική υπηρεσία της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με το έγγραφο: “στις αρμοδιότητες του Τομέα Παιδείας Πολιτισμού  και Αθλητισμού των Δήμων εμπίπτουν η ανέγερση-κατασκευή, διαχείριση, συντήρηση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και...

0

ΥΠΠΕΘ: Ημέρα αργίας, χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις, η εορτή των τριών Ιεραρχών

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) η οποία όριζε ότι στις...

0

Ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ με αρ. 1774 τ. Β΄18-5-2018  που περιλαμβάνει την με  αριθμ. Φ10/77657/Δ1 ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών με θέμα:

Ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων . . .

0

ΥΠΠΕΘ: Τέλος σε ενημερώσεις – εκδηλώσεις εντός του ωρολογίου προγράμματος σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ από 7/5 μέχρι τη λήξη των μαθημάτων

Με έγγραφό του το ΥΠΠΕΘ και προκειμένου να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και η διδασκαλία της εξεταστέας-διδακτέας ύλης ενόψει των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, από 7 Μαΐου 2018 έως τη λήξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2017-2018 απαγορεύει την πραγματοποίηση ομιλιών στο πλαίσιο μαθημάτων, ενημερώσεων,  δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, εντός ωρολογίου προγράμματος, με εξαίρεση τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις των ΚΕΣΥΠ.

Οι επισκέψεις τρίτων στις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση ομιλιών, ενημερώσεων, δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται . . .

0

ΥΠ.ΕΣ.: Πρόσκληση προς τους Δήμους για υποβολή προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” που αφορά στην επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων

Με έγγραφό του ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τους Δήμους της Χώρας να  υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» που αφορά στην  επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων.

Η πρόσκληση συνοδεύεται από παράρτημα με τα ανώτατα όρια χρηματοδότησης των Δήμων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ (€).

Καθορίζεται ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο (Δήμο), το οποίο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια: . . .

“Παναγιώτης Γιαννάκης” το 1ο ΕΠΑΛ Νίκαιας 0

“Παναγιώτης Γιαννάκης” το 1ο ΕΠΑΛ Νίκαιας

Το όνομα του μεγάλου Αθλητή και Ανθρώπου, και Νικαιώτη στην καταγωγή, Παναγιώτη Γιαννάκη θα έχει ως όνομα απο 21/2/2018 το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νίκαιας. Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν οι καθηγητές του σχολείου προκειμένου να τιμήσουν την μεγάλη δόξα του Ελληνικού Μπάσκετ. 

Γεννημένος  την 1η Ιανουαρίου1959 στην Νίκαια,  αναδείχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ. Έχει κατακτήσει τίτλους σε κορυφαίο επίπεδο σε επίπεδο συλλόγων αλλά και εθνικών ομάδων, έχει διακριθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση έχει συμμετάσχει τόσο ως αθλητής και όσο και ως προπονητής και επίσης έχει γράψει και τον ύμνο του Άρη. Έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο «ο δράκος» και αποτέλεσε τον κορυφαίο πλέι μέικερ της εποχής και μαζί με τον Νίκο Γκάλη, τους πιο γνωστούς Έλληνες παίκτες.

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Η Επαγγελματική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο σκοπό να . . .

0

Γαβρόγλου στα “Νέα”: Αναφορές σε δύο νομοσχέδια 1.Αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων 2.Νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου στην εφημερίδα τα “Νέα¨ αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ. Στην συνέντευξη υπάρχουν αναφορές και σε σημαντικά θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως:

Η αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων, για την οποία αναμένεται κατάθεση νομοσχεδίου αμέσως μετά το νομοσχέδιο  για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Γαβρόγλου υποσχέθηκε ένα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που θα έχει σχέση με την αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων  και  που θα επιφέρει μία τεράστια μεταρρύθμιση.  Αφορά στο με ποιο τρόπο θα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, με ποιο τρόπο θα γίνεται η υποστήριξη των σχολείων –γιατί σήμερα υπάρχουν δομές, οι οποίες δεν συντονίζονται με το σωστό τρόπο , κατά τον Υπουργό. Σε ερώτηση σχετικά με τους Σχολικούς Συμβούλους,  ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε, “θα ενταχθούν σε αυτό οι σχολικοί σύμβουλοι, και κυρίως θα καταφέρουμε επιτέλους να . . .

0

ΟΛΜΕ: Καμία αλλαγή σε τμήματα, τομείς, ειδικότητες και εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών

Με αφορμή την λήξη του Α΄τετραμήνου η ΟΛΜΕ φέρνει στο προσκήνιο το θέμα του χαρακτηρισμού των μη παρακολουθούντων μαθητών και  τις αλλαγές που η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να επιφέρει σε τμήματα, τομείς, ειδικότητες και εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών.

Αν και η νέα Υ.Α., αναφέρεται στην ανακοίνωση,  καταργεί όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, ο Υφυπουργός Παιδείας Μπαξεβανάκης με ενημερωτικό σημείωμα προς τις σχολικές μονάδες ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμπλήρωση της ΥΑ  10645/ΓΔ4/22-1-2018 (Β΄120) με θέμα «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», και στην οποία επανέρχεται το γνωστό θέμα των ΜΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ στη μέση της σχολικής χρονιάς. Την ίδια χρονική στιγμή και πριν καν υπογραφεί η τροποποίηση-συμπλήρωση της ΥΑ, διάφοροι ΔΔΕ σπεύδουν να υλοποιήσουν διάταξη που δεν υφίσταται και που δηλώνει το ΥΠΠΕΘ ότι θα την επαναφέρει στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΥΑ 103539/Δ4 του πρώην υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη,«εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το άθροισμα των απουσιών του μαθητή είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό απουσιών που χαρακτηρίζει τη φοίτηση ανεπαρκή, ο μαθητής χαρακτηρίζεται ως μη παρακολουθών και δεν λαμβάνεται υπόψη α) στα αριθμητικά δεδομένα του τμήματος για τις αναθέσεις των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, καθώς και β) στον προγραμματισμό τμημάτων για το επόμενο σχολικό έτος, κενών και πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών.?»

Έτσι σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη  τα ΕΠΑΛ βρίσκονται μπροστά σε μια νέα απειλή, . . .

0

ΥΠ.ΕΣ. Αλλαγές στη λειτουργία των σχολικών επιτροπών

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη της 2/2/2018 τροποποιείται η Υ.Α. 8440/2011 με θέμα: «Καθορισμός λειτουργίας
των σχολικών επιτροπών και ρύθμιση οικονομικών θεμάτων αυτών» ως προς το άρθρο 1 (αντικαθίσταται), άρθρο 2 (προσθήκη διάταξης), άρθρο 3 (αντικαταστάσεις διατάξεων).

Μέσω των τροποποιήσεων:

επέρχονται αλλαγές στη σύνθεση των Σχολικών Επιτροπών με την αύξηση της αντιπροσώπευσης των  σχολικών μονάδων δια της αύξησης του αριθμού των συμμετεχόντων διευθυντών, που καθορίζεται από τον αριθμό των χρηματοδοτούμενων Σχολικών Μονάδων. Με το τρόπο αυτό αυξάνεται και ο αριθμός των μελών των Σχολικών Επιτροπών με μέγιστο το 15. . . .