Category: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

0

Νέο ψηφιακό πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου: Αφιέρωμα: «Ζωή στο Σύμπαν»

Εκδήλωση αφιερωμένη στη «Ζωή στο Σύμπαν», οργανώνει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Νιάρχου, Ομότιμου Καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο:

«Αναζήτηση εξωγήινης ζωής: Ενδείξεις και αναπάντητα ερωτήματα».

Ακολούθως θα προβληθεί η ψηφιακή Πλανηταριακή παράσταση με τίτλο: «Ζωή στο Σύμπαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καθηγητής Παναγιώτης Νιάρχος είναι από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα εξωπλανητών και αναζήτησης ζωής σε άλλα Πλανητικά Συστήματα, πέραν του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, και είναι ενεργό μέλος των  Division F: Planetary Systems and Bioastronomy και Commission F2: Exoplanets and the Solar System της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18:30. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, το αφιέρωμα θα επαναληφθεί . . .

0

Museum Friends – Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2017-2018

Ο εκπαιδευτικός και πολιτισμικός φορέας Museum Friends© έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά. προγράμματα για σχολικές ομάδες:
1. Στην Τριήρη «Ολυμπιάς»
«Σαν ένα πλήρωμα τρανό, στην τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ»
Ποια η σημασία της τριήρους ως πολεμικό πλοίο στην αρχαιότητα; Από ποια δομικά μέρη αποτελείται; Πως οργανωνόταν ο πλους της τριήρους και ποιες οι ειδικότητες του πληρώματος της;
Οι μαθητές ανακαλύπτουν τα πλοία που προηγήθηκαν της τριήρους αλλά και εκείνα που την διαδέχθηκαν, εντοπίζοντας την καινοτόμο δράση της. Ερευνούν τα βασικά δομικά της στοιχεία και ανακαλύπτουν τις ειδικότητες και τις αρμοδιότητες του πληρώματός της. Πειραματίζονται με τον τρόπο διάταξης των κωπηλατών και ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι τριήρεις πήραν τη νίκη στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τέλος, εφόσον ο καιρός ευνοεί, οι μαθητές ολοκληρώνουν την έρευνα τους στο κατάστρωμα και στους χώρους κωπηλασίας της Τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ.
Τόπος διεξαγωγής: Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Ηλικία μαθητών: 9-12 & 12-16 ετών( Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού & Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου, A’ Λυκείου)
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ/άτομο

2. Στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ Βέλος
«Ανακαλύπτω τη σημασία και τις λειτουργίες του Αντιτορπιλικού Βέλος» . . .

0

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Μικρό Πανεπιστήμιο: «Ψίθυροι από το σύμπαν» – Διάλεξη του αστροφυσικού Διονύση Π. Σιμόπουλου

Ένα Μικρό Πανεπιστήμιο στην Ιπποκράτους
Διαλέξεις και ανοιχτός διάλογος με κορυφαίους επιστήμονες

Κορυφαίοι επιστήμονες και διανοούμενοι μιλούν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα προσφέροντας το έναυσμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Ψίθυροι από το σύμπαν
την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, στις 7:30 μ.μ., 
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Στη συνάντηση αυτή διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους αφουγκραζόμαστε τους ψιθύρους του Σύμπαντος: . . .

0

06/02/2018. Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018

Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου,  (2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα κάθε έτους), η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ανάρτησε στην ιστοσελίδα http://saferinternet.gr την παρακάτω δήλωση:

“Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου” σήμερα!

Είμαι πολύ περήφανη που η ιδέα που πρότεινα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 για την καθιέρωση του εορτασμού μιας τέτοιας ημέρας γιορτάζεται σήμερα για 15η συνεχή χρονιά σε 130 χώρες σε όλο τον κόσμο!! 

Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα παρακάτω, . . .

0

Εφαρμογές υγείας για κινητά τηλέφωνα προδίδουν σε τρίτους ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία

Οκτώ στις δέκα κινητές εφαρμογές για θέματα υγείας (mobile health apps) μεταδίδουν σε τρίτες εταιρείες ευαίσθητα στοιχεία σχετικά με την υγεία των -ανυποψίαστων- χρηστών, αναφέρεται σε άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα μόνο οι μισές το κάνουν αυτό μέσω ασφαλούς διαδικτυακής σύνδεσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούν και κινδύνους κυβερνο-ασφάλειας, εκτός από την παραβίαση της ιδιωτικότητας εκατομμυρίων χρηστών.  Αυτό διαπίστωσε μια έρευνα Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι αξιολόγησαν σε βάθος τις 20 δημοφιλέστερες εφαρμογές υγείας για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές με λειτουργικό Android, που οι χρήστες μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν μέσω του Google Play. Για κάθε μία από τις εφαρμογές έχουν γίνει 100.000 έως ένα εκατομμύριο downloads, ενώ η βαθμολογία από άλλους χρήστες είναι τουλάχιστον 3,5/5.

Μερικές εφαρμογές υγείας, επισημαίνουν οι ερευνητές,όταν εγκαθίστανται στη συσκευή του χρήστη, απαιτούν πρόσβαση σε . . .

0

Ε.Ε.: Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες ξεπέρασε την παραγωγή ενέργειας από καύση άνθρακα το 2017

Η Ευρώπη κατάφερε να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η βιομάζα, από ό,τι από καύση άνθρακα το 2017.

Η ανάλυση δεδομένων από την ομάδα κλιματικής πολιτικής Sandbag, με έδρα το Λονδίνο, έδειξε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν οριακά την παραγωγή άνθρακα πέρυσι, με 679 τεραβατώρες, έναντι 669 του άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Eurostat, μόνο το 19% της ευρωπαϊκής ενέργειας παράγεται από στερεά καύσιμα όπως ο άνθρακας. Ένα επιπλέον 24% προέρχεται από άλλες πηγές με εκπομπές παρόμοιες με . . .

0

Ακύρωση του Messenger Kids ζητούν από τον ιδρυτή του facebook ειδικοί και φορείς του χώρου της υγείας και προστασίας παιδιών

Mε ανοιχτή επιστολή από την CCFC (Campaign for a Commercial-Free Childhood) προς τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πάνω από 100 ειδικοί και φορείς του χώρου της υγείας και προστασίας παιδιών ζητούν απόσυρση του Messenger Kids, που απευθύνεται σε παιδιά νεαρής ηλικίας, αναφέρεται σε άρθρο του  http://www.naftemporiki.gr.

Η εν λόγω εφαρμογή είναι η πρώτη social media εφαρμογή που προορίζεται ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών, και, όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, θα είναι πιθανότατα η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που . . .

0

Humanity Star: Δορυφόρος-«έκπληξη» από την Rocket Lab

H αμερικανική startup Rocket Lab έθεσε σε τροχιά τρεις δορυφόρους για εμπορική χρήση με την εκτόξευση πυραύλου Electron την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, όπως προκύπτει, υπήρχε και ένας δορυφόρος- έκπληξη: Το Humanity Star όπως αποκαλείται, αποτελεί στην ουσία ένα τεχνητό άστρο στον ουρανό, «δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα», αναφέρεται σε άρθρο του http://www.naftemporiki.gr

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Rocket Lab, το Humanity Star έχει σκοπό να λειτουργήσει ως «σημείο εστίασης» για . . .

0

Facebook: Προτεραιότητα σε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, έμφαση σε τοπικές πηγές ειδήσεων

Το Facebook θα δίνει προτεραιότητα σε «αξιόπιστα» νέα στο feed του, πραγματοποιώντας έρευνες με τη συμμετοχή των χρηστών του με σκοπό τον εντοπισμό πηγών ειδήσεων υψηλής ποιότητας και να αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση, δήλωσε την Παρασκευή ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η εταιρεία, που έχει πάνω από 2 δισ. μηνιαίους χρήστες, τόνισε πως τα μέλη του και όχι ειδικοί ή στελέχη του Facebook θα αξιολογούν τα ΜΜΕ από άποψης αξιοπιστίας.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα δίνεται επιπλέον έμφαση σε τοπικές πηγές ειδήσεων.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε πως αναμένει . . .

0

Η εφαρμογή “infogov” συμπλήρωσε δέκα μήνες λειτουργίας

Συμπληρώθηκαν δέκα μήνες λειτουργίας της εφαρμογής “infogov”, μέσω της οποίας ενημερώνονται οι πολίτες  για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Κυβέρνησης  (και στον τομέα της Παιδείας).

Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 20.000 χρήστες εγκατέστησαν την εφαρμογή infogov σε smartphones και tablets και ενημερώθηκαν για πάνω από 1.700 κυβερνητικές δράσεις που αναρτήθηκαν σε αυτήν.

Η εφαρμογή περιέχει τις ακόλουθες κατηγορίες: . . .