Category: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

0

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας: «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, στις 23 Απριλίου 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και με τη χώρα προέλευσης τους.

Η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018. Με αφορμή το γεγονός αυτό, προσκαλούνται οι δημόσιες και οι δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να συστήσουν αγαπημένους ήρωες των βιβλίων σε μικρούς και μεγάλους.

Κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στη δράση έχει τη δυνατότητα να . . .

0

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία, Πινακοθήκη Γκίκα, από 19/04/2018 – έως 21/07/2018

Έκθεση με τίτλο:

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

θα λειτουργήσει στο χώρο της Πινακοθήκης Γκίκα,  Κριεζώτου 3, 106 71 Αθήνα, από 19/4 έως 21/7/2018.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα.
Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με . . .

0

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ημερίδα με θέμα: «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους»

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.

Εν όψει της γερμανικής εισβολής, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στα μουσεία της χώρας μας προχώρησαν με αυτοθυσία . . .

0

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης: «Εναντίωση – Η τέχνη σε σκοτεινά χρόνια, 1967-1974»

Έκθεση με τίτλο “Εναντίωση – Η τέχνη σε σκοτεινά χρόνια, 1967-1974” σε επιμέλεια  Γιάννη Μπόλη – Δόμνας Γούναρη  και έργα παλαιότερων και νεώτερων καλλιτεχνών εγκαινιάζεται στις 19/4 στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset),  Βαλαωρίτου 9α.

Η ανώμαλη και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε ως τραγική κατάληξη τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η μη συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ο τρόπος που επιλέγει η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σε μια «άτυπη» μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να εκφράσει την εναντίωσή της στη χούντα των συνταγματαρχών και να αποκλείσει οποιαδήποτε νομιμοποίησή της. Όταν η στάση της αποχής φαίνεται ότι οδηγεί σε . . .

0

2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας»

Η  Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ολυμπιάδας και το  Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης διοργανώνουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα:

«Αναβίωση της κλασικής Ολυμπιάδας

 Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημιούπολη Ρίο, 27-29 Απριλίου 2018

Το συνέδριο απευθύνεται σε: . . .

0

Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.). 20ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 2018 στις κατηγορίες: Ποίηση και Διήγημα

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 20ο  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2018 στις κατηγορίες:

ΠΟΙΗΣΗ και ΔΙΗΓΗΜΑ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: . . .

0

Εθνική Λυρική Σκηνή: 300 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή του Μαγικού αυλού, την Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 19.00

Στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει 300 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, στη γενική δοκιμή του «Μαγικού αυλού», την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πιο επιτυχημένος και πολυσυζητημένος «Μαγικός αυλός» της εποχής μας έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πολυταξιδεμένη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου, στην οποία το animation συνομιλεί με το ζωντανό θέαμα, θα παρουσιαστεί από τις 31 Μαρτίου και για 12 παραστάσεις, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου και Γιώργου Μπαλατσινού.

Ο «Μαγικός αυλός», σε σκηνοθεσία του . . .

0

Μουσείο Ακρόπολης: Μουσικό ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης την Παρασκευή 30/3

Το Μουσείο Ακρόπολης καλωσορίζει τη θερινή περίοδο λειτουργίας του με μια σπάνια μουσική εκδήλωση, ένα ρεσιτάλ με ήχους από ύδραυλη και άρπα, που θα πραγματοποιηθεί 

την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα του Παρθενώνα.

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. . . .

0

9ος Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός

Με το με αρ.  Φ15/ 43470 /Δ2 /15-3-2018 έγγραφό του το ΥΠΠΕΘ ενημερώνει ότι  εγκρίθηκε ο 9ος Πανελλήνιος Μαθητικός Ποιητικός Διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2017-2018, που προκηρύσσει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 28ου Πνευματικού Μαΐου 2018 «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης».

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των ποιημάτων των μαθητών και μαθητριών είναι η Δευτέρα 30 Απριλίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες, . . .

0

Συγγνώμη από το Facebook για μπλοκάρισμα σε πίνακα του Ντελακρουά

Το Facebook παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος που απαγόρευσε προσωρινά μια διαφήμιση στην οποία χρησιμοποιείτο ο διάσημος ρομαντικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό», εμπνευσμένο από τη γαλλική επανάσταση του 1830, αναφέρεται σε άρθρο του kathimerini.gr. Η απαγόρευση είχε γίνει, επειδή ο πίνακας απεικονίζει μια γυμνόστηθη γυναίκα να κρατά μια γαλλική σημαία.

Ο πίνακας, που δεν απεικονίζει μια τυχαία γυναίκα, αλλά τη Μαριάν, το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία έχει αποτυπωθεί και σε γαλλικό χαρτονόμισμα, είχε αξιοποιηθεί σε μια online διαφημιστική καμπάνια για ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο Παρίσι.

Όμως, την περασμένη εβδομάδα η λογοκρισία του Facebook «έκοψε» τη διαφήμιση και . . .