Category: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

9 Φεβρουαρίου 2019 «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» 0

9 Φεβρουαρίου 2019 «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στις 9 Φεβρουαρίου 2019 το ΥΠΠΕΘ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. Την ελληνική γλώσσα αξίζει κανείς και να τη μάθει και να την αγαπήσει. Και για τις αρετές της, αλλά κυρίως διότι έχει εκφράσει έναν μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος στην αρχή της μακράς διάρκειάς του διαμόρφωσε και κωδικοποίησε την πρώτη και καταστατική στρώση του...

0

ΥΠ.ΠΟ.: Ανακοινώθηκε το Mεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2017

Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώθηκαν το Mεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2017. Μαζί με τα Βραβεία ανακοινώθηκε και το Ειδικό Θεματικό Βραβείο (σε βιβλίο που προάγει τον διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα), ενώ απονεμήθηκαν ειδικές διακρίσεις σε δύο λογοτεχνικά περιοδικά. Την  Δευτέρα 7 Ιανουαρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο με τις/ους βραβευμένους συγγραφείς και θα συζητήσει...

0

Ναυάγια μετατρέπονται σε υποβρύχια Μουσεία σε Αλόννησο και Παγασητικό

Στην Αλόννησο και τον Παγασητικό τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε υποθαλάσσια Μουσεία, στα οποία θα μπορούν να ξεναγούνται οι λάτρεις των αρχαιοτήτων και της κατάδυσης, σύμφωνα με άρθρο του www.naftemporiki.gr. . . .

0

6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018

Η έκθεση ΑΝΤΙ της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας προσφέρει στους επισκέπτες της μια μοναδική και συμπυκνωμένη εμπειρία του σήμερα. Ασχολείται με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις ζωές, στη δουλειά και στις σχέσεις μας, θίγει αδικίες απέναντι σε φύλα και φυλές, θέτει ζητήματα αυτοδιάθεσης και εξετάζει λεπτομερώς τον πειρασμό των fake news, αλλά και τις εμμονές μας με την εικόνα μας, στις μυριάδες τεχνολογικές διασυνδέσεις μας. 

Η 6η Μπιενάλε της Αθήνας είναι μια χαρούμενα δυσοίωνη και τρυφερά δυστοπική έκθεση. Μια έκθεση για το σήμερα. 

Απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για να την επισκεφτείτε και να . . .

0

Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Επιδαύρου για το 2019

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθήνων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

21 & 22 Ιουν.. . .

0

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Περιβάλλον και Πολιτισμός -“Πνοές Ανέμων”, 18 – 21 Οκτωβρίου. Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις

Η επικοινωνιακή δράση με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησε το 2008. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.
Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. Σε αυτές συμμετέχουν . . .

0

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους κατά το Α΄εξάμηνο 2018

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Ιούνιο 2018 καθώς και συνολικά για το Α΄εξάμηνο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα:
 Κατά τον μήνα Ιούνιο 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, παρατηρήθηκε
αύξηση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 11,2%, αύξηση των επισκεπτών
ελεύθερης εισόδου κατά 6,2% και αύξηση των εισπράξεων κατά 13,1%.
 Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Ιούνιο 2018 σε σύγκριση με τον
αντίστοιχο μήνα του 2017, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 14,5%, ο
αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε αύξηση κατά 12,6%, ενώ οι
αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 18,3%. 
 Κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, παρατηρείται αύξηση . . .

0

Ο Φαίδρος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 20:00

Μια ανάγνωση του Πλατωνικού ΦΑΙΔΡΟΥ στις εικονικές όχθες του Ιλισσού ποταμού, εκεί όπου, σύμφωνα με τις αναφορές του ίδιου του κειμένου, έλαβε χώρα ο διάλογος του Σωκράτη με τον νεαρό Φαίδρο. (Σωκράτης: Δεῦρ᾽ ἐκτραπόμενοι κατὰ τὸν Ἰλισσὸν ἴωμεν, εἶτα ὅπου ἂν δόξῃ ἐν ἡσυχίᾳ καθηζισόμεθα.) Πλάτων, ΦΑΙΔΡΟΣ, 229 . . .

0

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης: “ERROR 404” Θέατρο για εφήβους

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου “OneTwoFree” ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο εφηβικό κοινό. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Poios Theleis Na Gineis” που είχε ως θέμα τον εθισμό στα video games ένα νέο θεατρικό έργο σε πρωτότυπο κείμενο έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο του νεανικού θεάτρου. H παράσταση θα παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 1η Νοεμβρίου και για όλη τη σχολική χρονιά 2018-19. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης της παράστασης στους σχολικούς χώρους για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τις μετακινήσεις. 

H παράσταση: Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει βαθιά στη ψυχή των εφήβων ξετυλίγοντας μια ιστορία που αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των νέων μέσα από μία μελλοντική ματιά. Η παράσταση χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές νέων τεχνολογιών στο θέατρο (multimedia, projection mapping κ.α) στοχεύει να . . .

2nd Athens Multimation – Ιλισσός:  LITTLE GIANT 0

2nd Athens Multimation – Ιλισσός: LITTLE GIANT

Ημερομηνία: 24-09-2018,  Ώρα: 18:00   Τόπος: Πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού

Η βίντεο εγκατάσταση LITTLE GIANT, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. . . .