Category: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

0

Μουσείο Μπενάκη: Αγαθόφρων-Ο Άτλας του Συλλέκτη, Μια βιωματική εγκατάσταση

1840: 3.696 σπάνιοι τίτλοι βιβλίων τοποθετημένοι πολύ προσεκτικά σε 47 ξύλινα κιβώτια, εγκαταλείπουν τη σοφίτα του έκτου ορόφου της οδού Castillon 12 στο Παρίσι με προορισμό την Πελοπόννησο. Πρόκειται για το έργο ζωής του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου, ο οποίος, μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αποφασίζει να δωρίσει στην γενέτειρα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα, μια από τις πιο σπάνιες ιδιωτικές συλλογές της εποχής. Ο ίδιος τραυματίζεται κατά την συσκευασία των κιβωτίων και υποκύπτει από τέτανο μόνος στο Παρίσι. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους με το καράβι. 

1931: Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ένας άλλος δεινός συλλέκτης, ο Walter Benjamin, αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη του, εξομολογείται: . . .

0

Α. Κουνάδης: Επιτροπή Σοφών για τη διδασκαλία της Ιστορίας

Την έννοια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, μέσα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον, αποτύπωσαν σπουδαίοι στοχαστές, επιστήμονες αλλά και αθλητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ημερίδα

«Η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο:  Η εθνική ταυτότητα και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα»,

που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών, υπό την αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Πρ. Παυλόπουλου, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Πρ. Παυλόπουλος, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Ημερίδας, μίλησε για . . .

0

ΥΠΠΕΘ: Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος της ΓΓ Νέας Γενιάς & Διά Βίου Μάθησης για συμμετοχή σε Πρόγραμμα Residency: «LANDXCAPES art, storytelling, landscape»

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΠΕΘ προσκαλεί νέους καλλιτέχνες της χώρας μας, ηλικίας 18 μέχρι 35 ετών να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα residency «LANDXCAPES _ art, storytelling, landscape», και θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 19 Οκτωβρίου 2018 στο Salento της Ιταλίας, σύμφωνα με την ανοιχτή διεθνή πρόσκληση του διεθνή οργανισμού Βjcem: . . .

0

2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη», διοργανώνουν τη 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η Ολυμπιάδα διεξάγεται σε δύο στάδια. . . .

0

Τετάρτη 20 Ιουνίου: Γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα εννιά χρόνια λειτουργίας του. Οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ.

Εορταστικές θεματικές παρουσιάσεις . . .

0

10ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής καθώς και την γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.

Τελετή Εγκαινίων του 10ου Φεστιβάλ – Σάββατο / 09 Ιουνίου / 2018, 19:00-19:30

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ ΛΕΑ διεξάγονται και φέτος . . .

0

Διαγωνισμός Εκπαιδευτικού Σεναρίου με έπαθλο 4 υποτροφίες για το Θερινό Σχολείο iMuSciCA

Ποια πυθαγόρεια μυστικά κρύβουν μέσα τους τα μουσικά όργανα; Ποιες είναι οι αρχές της Φυσικής και των Μαθηματικών πίσω από τη Μουσική που αυτά παράγουν;

Το iMuSciCA αναπτύσσει έναν διαδραστικό κόσμο ηχητικού πειραματισμού που μπορείτε, με τη βοήθεια καινοτόμων τρισδιάστατων εργαλείων απεικόνισης και αισθητήρων κίνησης, να σχεδιάσετε τα δικά σας ψηφιακά όργανα σύμφωνα με τους νόμους της ακουστικής. Οι μαθητές μαθαίνουν την επιστήμη πίσω από τον ήχο χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον ψηφιακής οργανοποιείας στο οποίο πειραματίζονται με τις παραμέτρους ψηφιακών μουσικών οργάνων τα οποία στη συνέχεια μπορούν να εκτυπώσουν τρισδιάστατα και να παράξουν μουσική μέσα από αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το θερινό σχολείο iMuSciCA (http://imuscica.ea.gr/), το οποίο θα λάβει χώρα από τις 1 – 6 Ιουλίου στον Μαραθώνα, θα φιλοξενήσει εκπαιδευτικούς από . . .

0

Θεματικές βραδιές λόγου και μουσικής στον κήπο του Αστεροσκοπείου

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυµα της χώρας, σε συνεργασία µε τις Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, έναν εκδοτικό οίκο που συµβάλλει καθοριστικά στην προαγωγή της επιστηµονικής σκέψης στο ελληνικό κοινό, ξεκινούν µαζί το 2018 µια σύντοµη εξερεύνηση σε τέσσερα θέµατα, επιστηµονικά και όχι µόνο, που αποτέλεσαν διαχρονικά κοµβικά σηµεία στην κατανόηση βασικών εννοιών του κόσµου που µας περιβάλλει. Ως σταθµοί στην πορεία αυτή θα χρησιµοποιηθούν επιλεγµένα βιβλία, ενώ ξεναγοί θα είναι εµπνευσµένοι συγγραφείς και ακαδηµαϊκοί. . . .

0

Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «Θεός, Κόσμος, Άνθρωπος στην Βυζαντινή Διανόηση»

Την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουνίου στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αίθουσα AULA, η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνουν το Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο «Θεός, Κόσμος, Άνθρωπος στην Βυζαντινή Διανόηση», το οποίο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Βυζαντινό στοχαστή Μιχαήλ Ψελλό.

Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου είναι . . .

0

Back to Athens 6 / 2018 στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων

Ένα δεκαήμερο πολιτιστικών δράσεων ξεκινά στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων, στον πυρετό των εργασιών αποκατάστασής του με σκοπό να επιστρέψει δυναμικά ως τρίγωνο – πρότυπο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Από την 1η έως τις 10 Ιουνίου πραγματοποιείται στο Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens 6/ 2018. Εβδομηνταοκτώ καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Αμερική, το Βέλγιο,την Κύπρο, τη Γεωργία και την Ιρλανδία, ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζωντανεύουν 1.200 τ.μ σε 7 χώρους και κτίρια, παρουσιάζοντας 11 κεντρικές εκθέσεις και διοργανώνοντας παράλληλα εκδηλώσεις, performance, ομιλίες, προβολές αλλά και party.

Στο φετινό Back to Athens το 6ο κατά σειρά, η CHEAPART σε συνδιοργάνωση με το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Εμπορικού Τριγώνου του δήμου Αθηναίων, που ενισχύεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη συνεργασία του Athens Partnership, και το πολιτιστικό πρόγραμμα Athens Intersection, μετατρέπει, . . .