Category: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

0

Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Επιδαύρου για το 2019

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2019 ανακοινώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθήνων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

21 & 22 Ιουν.. . .

0

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Περιβάλλον και Πολιτισμός -“Πνοές Ανέμων”, 18 – 21 Οκτωβρίου. Ελεύθερη είσοδος σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις

Η επικοινωνιακή δράση με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ξεκίνησε το 2008. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.
Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του “αέρα”, με το γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων”. Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. Σε αυτές συμμετέχουν . . .

0

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση των επισκεπτών σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους κατά το Α΄εξάμηνο 2018

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Ιούνιο 2018 καθώς και συνολικά για το Α΄εξάμηνο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα:
 Κατά τον μήνα Ιούνιο 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, παρατηρήθηκε
αύξηση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 11,2%, αύξηση των επισκεπτών
ελεύθερης εισόδου κατά 6,2% και αύξηση των εισπράξεων κατά 13,1%.
 Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά τον μήνα Ιούνιο 2018 σε σύγκριση με τον
αντίστοιχο μήνα του 2017, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 14,5%, ο
αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε αύξηση κατά 12,6%, ενώ οι
αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 18,3%. 
 Κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, παρατηρείται αύξηση . . .

0

Ο Φαίδρος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 20:00

Μια ανάγνωση του Πλατωνικού ΦΑΙΔΡΟΥ στις εικονικές όχθες του Ιλισσού ποταμού, εκεί όπου, σύμφωνα με τις αναφορές του ίδιου του κειμένου, έλαβε χώρα ο διάλογος του Σωκράτη με τον νεαρό Φαίδρο. (Σωκράτης: Δεῦρ᾽ ἐκτραπόμενοι κατὰ τὸν Ἰλισσὸν ἴωμεν, εἶτα ὅπου ἂν δόξῃ ἐν ἡσυχίᾳ καθηζισόμεθα.) Πλάτων, ΦΑΙΔΡΟΣ, 229 . . .

0

Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης: “ERROR 404” Θέατρο για εφήβους

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου “OneTwoFree” ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο εφηβικό κοινό. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης “Poios Theleis Na Gineis” που είχε ως θέμα τον εθισμό στα video games ένα νέο θεατρικό έργο σε πρωτότυπο κείμενο έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο του νεανικού θεάτρου. H παράσταση θα παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 1η Νοεμβρίου και για όλη τη σχολική χρονιά 2018-19. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης της παράστασης στους σχολικούς χώρους για όσους επιθυμούν να αποφύγουν τις μετακινήσεις. 

H παράσταση: Πρόκειται για ένα έργο που μιλάει βαθιά στη ψυχή των εφήβων ξετυλίγοντας μια ιστορία που αναφέρεται στα σύγχρονα προβλήματα των νέων μέσα από μία μελλοντική ματιά. Η παράσταση χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές νέων τεχνολογιών στο θέατρο (multimedia, projection mapping κ.α) στοχεύει να . . .

0

2nd Athens Multimation – Ιλισσός: LITTLE GIANT

Ημερομηνία: 24-09-2018,  Ώρα: 18:00   Τόπος: Πέριξ Αγίας Φωτεινής Ιλισσού

Η βίντεο εγκατάσταση LITTLE GIANT, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. . . .

0

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη: Εκπαιδευτικά προγράμματα στον ανανεωμένο χώρο του Μουσείου

Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη,  ύστερα από επτά  χρόνια υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά στον ανανεωμένο χώρο του Μουσείου του, στην οδό Πλουτάρχου 28, στο Μαρούσι. 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οργανώνονται καθημερινά σε ομάδες των τριάντα περίπου ατόμων.

Η ξενάγηση ζωντανεύει με ποικίλες δραστηριότητες που καλούν το μαθητή να συμμετέχει ενεργά. Μέσα από συζήτηση και θεατρικά παιχνίδια, εξάπτεται η φαντασία του, μαθαίνει έννοιες, τρόπους και τεχνοτροπίες της ζωγραφικής, ανακαλύπτει τη σημασία της παρατήρησης για μια εις βάθος κατανόηση όχι μονάχα της ζωγραφικής αλλά και του κόσμου γενικότερα.

Επιστέγασμα των παραπάνω, η ζωγραφική από τα παιδιά που καλούνται . . .

0

24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Πρεμιέρα στις 21 Σεπτεμβρίου

To 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών  από 21/9 μέχρι 2/10

Προφίλ

To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ιδρύθηκε από την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) με σκοπό να φωτίσει άγνωστες πτυχές του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, να αναδείξει τις καλύτερες από τις μεγάλες ταινίες της σεζόν, προτείνοντάς τις στους θεατές, και να γίνει η ιδανική εισαγωγή κάθε κινηματογραφικής σεζόν.

Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 1995 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τεράστια επιτυχία. Οι ταινίες που προβάλλονται έχουν ένα κοινό που ξεπερνά τους . . .

0

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Με ανοικτές πύλες, Μουσική και παρουσία αρχαιολόγων και ξεναγών η υποδοχή της Πανσελήνου της 26/8

Την Κυριακή 26 Αυγούστου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα υποδεχθεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου με ανοιχτές τις πύλες του και ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:00. Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην έννοια του Ωραίου, προσεγγίζοντάς τη με ιδιαίτερες αφηγήσεις, μουσική και αναγνώσεις.

Από τις 20:15 ως τις 21:00, στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής «Δήλος» θα διαβάσουν αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων τον Ομηρικό Ύμνο στην Αφροδίτη, τον διάλογο της Διοτίμας και του Σωκράτη για τον Έρωτα από το Συμπόσιο του Πλάτωνα και τα ήθη των νέων από τη Ρητορική του Αριστοτέλη. Πρόκειται για τη συνέχιση της επιτυχημένης δράσης «Οι πέτρες μιλούν», που γίνεται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής-Αργοσαρωνικού. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Έφης Θεοδώρου και η μουσική του Νίκου Πλάτανου. . . .

0

Ζάππειο: 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου από 31 Αυγούστου έως 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΣΕΚΒ – Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου διοργανώνει από 31 Αυγούστου έως 16 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ζάππειο το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου με κεντρικό αφιέρωμα στη «Μελοποιημένη ποίηση». . . .