Ν. Κωνσταντίνου στην Ε.Μ.Υ της Βουλής: Με το νέο νομοσχέδιο υπονομεύεται όλος ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της Γ’Λυκείου και καταργείται ουσιαστικά μια τάξη

Η αγόρευση του προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Νικηφόρου Κωνσταντίνου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις

Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χαρήκαμε που ακούσαμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που συνεδρίαζαν  και αποφάσισαν για αυτές τις ενέργειες,  γιατί η νομοθέτηση όσον αφορά  τις αλλαγές στο νέο Λύκειο  και το σύστημα  πρόσβασης ήταν ένα προϊόν μονολόγου.

Επίσης,  πληροφορηθήκαμε,  ότι υπήρχε μια κλειστή  Επιτροπή που  συνεδρίασε ένα ολόκληρο  χρόνο. Σε αυτή την  Επιτροπή δεν κλήθηκε ποτέ η Ομοσπονδία, να καταθέσει  τις προτάσεις και τις θέσεις της,  τις οποίες είχε, έχει και μπορεί να τις καταθέσει  και τις  καταθέτει πάντα, όταν ζητείται η γνώμη της.

Δεύτερον, είναι η πρώτη  φορά που  ακούμε τόσο απαξιωτικά λόγια από Υπουργό, και να αναφέρεται με αυτή την απαξίωση για τους συναδέλφους, εκπαιδευτικούς μας, λειτουργούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απομονώνει την Γ’ Λυκείου και κάνει μια αυστηρή κριτική λέγοντας, ότι δεν υπάρχει Γ’ Λυκείου, μπαίνουν οι μαθητές μας το Πανεπιστήμιο μέσω ενός άλλου θεσμού, υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, έλλειμμα που λέγεται Γ’ Λυκείου, τέλος οι τίτλοι σπουδών προετοιμασία. Όλη αυτή η απαξίωση  θεωρούμε απομονώνοντας την Γ’ Λυκείου, ότι είναι όχι μόνο αρνητική, αλλά βρίσκεται  και τους συναδέλφους μας απέναντι. Όλη η δουλειά που γίνεται το δημόσιο σχολείο ξεκινάει από την Α’ γυμνασίου μέχρι την Γ’ Λυκείου. Δεν μπορεί να απαξιώνεται όλη η δουλειά αυτών των συναδέλφων μας, όλα αυτά τα έξι χρόνια στη γενική εκπαίδευση.

Να πάμε τώρα στα σημεία της κριτικής μας πάνω σε αυτές τις αλλαγές. Το πρώτο που αναφέρουμε είναι η υποβάθμιση γενικής παιδείας και κυρίως αυτό παρουσιάζεται στην Γ’ Λυκείου. Όταν λέμε υποβάθμιση της γενικής παιδείας, τα μόνα γενικά μαθήματα στη είναι Γ’ Λυκείου, για να ενημερώσουμε είναι τα δύο τα Θρησκευτικά και η Γυμναστική. Άρα, όταν αναφερόμαστε για υποβάθμιση και μείωση διδασκαλίας βασικών γνωστικών αντικειμένων στην Γ’ Λυκείου είμαστε συγκεκριμένοι όταν αναφέρουμε, ότι είναι μόνο δυο τα γενικά μαθήματα στην Γ’ Λυκείου.

Μετατροπή της Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μεταρρυθμίσεων του Λυκείου, που η Γ’ τάξη θεσμικά και επίσημα μετατρέπεται σε προπαρασκευαστική για την εισαγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Υπονομεύεται όλος ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της Γ’Λυκείου και καταργείται ουσιαστικά μια τάξη. Το να προσπαθείς να κάνεις το σχολείο φροντιστήριο, όπως λέει ο κ. Υπουργός, για να καταργήσεις στα φροντιστήρια, είναι παραλογισμός. Ο σκοπός του Λυκείου δεν είναι να καταργήσουμε ή να συμπληρώσουμε ή να κάνουμε το φροντιστήριο.

Ο ρόλος του σχολείου είναι  να προσφέρει γενικές γνώσεις σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις επιστήμες.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *