Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος: Μόνιμη Έκθεση για την ιστορία και τη λειτουργία του χρήματος, την εξέλιξη του θεσμού των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας

Στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αμερικής 3, παρουσιάζεται Μόνιμη Έκθεση που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές και με τη βοήθεια ποικίλων εκθεμάτων αλλά και εφαρμογών πολυμέσων διαδραστικού χαρακτήρα συνοψίζει την ιστορία και τη λειτουργία του χρήματος, την εξέλιξη του θεσμού των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τη σύγχρονη νομισματική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας, από την εισαγωγή του πρώτου νεοελληνικού νομισματικού συστήματος το 1828 έως τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ και την ένταξη της χώρας μας σε αυτή.

Με επίκεντρο τον εκπαιδευτικό του ρόλο και αξιολογώντας τα ενδιαφέροντα των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου, το Μουσείο μας οργανώνει και για τη σχολική χρονιά 2019-2020 προγραμματισμένες ξεναγήσεις για μαθητές, τόσο στα ως άνω μόνιμα εκθέματά του όσο και στον ειδικό χώρο της παράλληλης Περιοδικής Έκθεσης, η οποία με θέμα «e-Πληρωμές, ένας οδικός χάρτης» παρουσιάζει αυτό το διάστημα τους σύγχρονους τρόπους πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσα από διαδραστικές εφαρμογές, οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και στατιστικά και ιστορικά στοιχεία. Επιπλέον, με τη χρήση έξυπνης συσκευής (π.χ. κινητό τηλέφωνο) ο επισκέπτης μπορεί να «κατεβάσει» εφαρμογή προσομοίωσης ηλεκτρονικού πορτοφολιού, με τη βοήθεια της οποίας να κάνει εικονικές πληρωμές, ενώ εκτός Μουσείου η ίδια εφαρμογή λειτουργεί ως ένα ευχάριστο παιχνίδι γνώσεων, σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της έκθεσης.

Μετά την ολοκλήρωση της 45λεπτης ξενάγησης, οι επισκέπτες μαθητές έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εφαρμογών με εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια νομισματικής πολιτικής.

Επισημαίνεται ότι το Μουσείο είναι απολύτως φιλικό σε ανθρώπους με κινητικές και αισθητηριακές δυσκολίες και οι διδακτικές ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται δωρεάν, καθημερινά (εκτός Δευτέρας), κατόπιν επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210.320.4444 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση museum@bankofgreece.gr, μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ανάλογες προγραμματισμένες επισκέψεις στο γειτονικό Νομισματικό Μουσείο ή στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή.

Τέλος, για λόγους διαθεσιμότητας χώρου αλλά και ασφάλειας των ευαίσθητων εκθεμάτων, γίνεται θερμή παράκληση οι μαθητές να προσέρχονται συνοδευόμενοι, σε ομάδες όχι μεγαλύτερες των 25-30 ατόμων και χωρίς ογκώδη προσωπικά αντικείμενα (τσάντες, κλπ.).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Μουσείου μέσω του δικτυακού τόπου http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Bank/museum/default.aspx

Με τιμή,

Παναγιώτης Παναγάκης

         Διευθυντής

Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και  Τεκμηρίωσης

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *