ΚΙΝΑΛ-Τομέας Παιδείας: Μαύρη σελίδα για την εκπαίδευση η αντιεκπαιδευτική η ρύθμιση για τα κολέγια

Η ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με τους τίτλους σπουδών των κολεγίων αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια αντιεκπαιδευτική πολιτική που υπονομεύει τα πτυχία των πανεπιστημίων, που πλήττει τα μορφωτικά προσόντα και το κύρος των εκπαιδευτικών, που απαξιώνει την ίδια την παιδαγωγική λειτουργία και το ρόλο του σχολείου. Η όλη μεθόδευση έρχεται να στηρίξει το ιδιωτικό κεφάλαιο, για να αλώσει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης.

Η Υπουργός Παιδείας ψευδώς ισχυρίζεται ότι υπάρχει οδηγία από την Ε.Ε. για μια δήθεν προσαρμογή της δικής μας εκπαίδευσης. Δεν δίνει στη δημοσιότητα τη σχετική διάταξη της Ε.Ε. σαν να ζούμε σε εποχές της δεκαετίας του 1960. Αγνόησε προκλητικά τη σχετική επιστημονική ερμηνεία του ΔΟΑΤΑΠ.  Θέλει να παρακάμπτει μια απλή αλήθεια, ότι το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων είναι απόλυτα εθνική υπόθεση κάθε μέλους κράτους της Ε.Ε.

Έχει απαντηθεί το ζήτημα αυτό από την προηγούμενη δεκαετία. «Η οδηγία 2005/36/ΕΚ αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και σε καμία περίπτωση την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων. Η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών – μελών» (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στις 8/4/2010).

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αγνοεί την αντίθεση όλων των κομμάτων. Περιφρονεί τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των πανεπιστημίων. Έχει στο πλευρό της μόνο την κομματική πελατεία των ιδιοκτητών των κολεγίων, οι οποίοι εδώ και καιρό έχουν ετοιμάσει το «έδαφος» αγοράζοντας κτήρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας για την επέκταση της δράσης των. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει κανένα εθνικό σχέδιο για την εκπαίδευση. Υπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των κομματικών της φίλων θέτοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, της εμπορευματοποίησης και της κερδοσκοπίας.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο για μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, που θα δίνει προοπτική στη χώρα μας για να συμμετάσχει ενεργητικά και αποτελεσματικά στις μεταβιομηχανική εποχές. Απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και στο λαϊκισμό η δική μας πολιτική πρόταση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για «εθνική συνεννόηση, κοινωνικό κράτος, πολιτικό πλουραλισμό, ανοιχτή κοινωνία, ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κράτος δικαίου, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο» είναι η μόνη πολιτική με προοπτική.

Τομέας Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *