Ε.Ε.Φ.: Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης – Διαστημικές εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Πολύμνια” στα πλαίσια των δράσεων επιστήμης και τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη νοητική και πολιτισμική ανάπτυξη των νέων, και θεωρώντας ότι ο μύθος είναι η πιο αρχέγονη διαδικασία μετάδοσης γνώσεων που διεγείρει παράλληλα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, διοργανώνουν το πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης.
Διαστημικές εικόνες  και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις
Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης της φιλοσοφίας και άρα και της ηθικής. Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός «Διαστημικές εικόνες  και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις».
Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός θα έχει διαφορετική θεματολογία εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης και από ένα κεφάλαιο της Επιστήμης.
Τα Σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα αναρτηθεί από την ‘Ένωση Ελλήνων Φυσικών  όπου θα περιέχονται εναύσματα για την δημιουργία των καλλιτεχνικών έργων που θα βασίζονται σε ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως:
Ζωγραφική – Γλυπτική – Πηλός – Αγγειοπλαστική – Κατασκευή Μακέτας – Θεατρικό παιχνίδι – Θεατρικό δρώμενο-παράσταση – Χορός – Μουσική – Ποίηση – Σενάριο – Video clips – Animation – 3D printing – Collage φωτογραφιών – Ολογράμματα – Java applets,  κ.λπ. Μέσα από την πλατφόρμα  προτείνεται μια διαθεματική  προσέγγιση του θέματος με λογοτεχνικές, εικαστικές, θεατρικές και επιστημονικές προεκτάσεις.
Όλα τα έργα θα ψηφιοποιηθούν και θα εκτεθούν στην σελίδα του festival στο διαδίκτυο.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν με κλήρωση διάφορα δώρα καθώς και ψηφιακή αναμνηστική “πλακέτα” φιλοτεχνημένη ειδικά.
Για την περίοδο 2019-2020 το θέμα του festival που προτείνεται για τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Δημοτικά) είναι το εξής:  «Gallileo-Gallilei-  Mήνυμα από τα άστρα» του Κωστή Παπαϊωάννου  

Για την περίοδο 2019-2020 το θέμα του festival που προτείνεται για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσια) είναι το εξής:  «Από την Γη στην Σελήνη» του Ιουλίου Βερν
Συνεργαζόμενοι φορείς ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ελληνογερμανική Αγωγή
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό θέμα,  θα ορίζονται και θέματα από την επιστήμη (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία), την ιστορία και την τέχνη τα οποία θα εξετάζονται επισταμένα στην πλατφόρμα και την ιστοσελίδα.
Τα έργα μπορεί να είναι ατομικά ή και ομαδικά. Τα δεύτερα θα υλοποιούνται υπό την εποπτεία και παρότρυνση του αρμόδιου καθηγητή καλλιτεχνικών της σχολικής μονάδας.
Σε ειδικές ημερίδες, στο τέλος της υλοποίησης της εικαστικής έκφρασης, θα γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων έργων (με απονομή βραβείων) στις Πρωτεύουσες των Γεωγραφικών   Περιφερειών.  Τα έργα που θα προκριθούν ανά πόλη, θα παρουσιασθούν σε μεγάλο festival στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Η παρουσίαση μπορεί να περιέχει και θεατρικά δρώμενα, μουσική, κείμενα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την αναπαράσταση του σκεπτικού που οδήγησε στη δημιουργία του έργου.
Αφήνεται ανοικτή η προοπτική για διεθνή εμβέλεια.

Κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται προαιρετικά από ένα κείμενο 300 λέξεων για την ατομική και 500 λέξεων για την ομαδική όπου θα αναπτύσσονται το σκεπτικό, τα κίνητρα και  τα συναισθήματα που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της Ε.Ε.Φ.:
2103635701 – 2103610690 κατά τις ώρες 10:00 – 19:00

Γραμματειακή στήριξη. Δήμητρα Ζωγοπούλου
Δηλώσεις συμμετοχής στο e. Mail   eefdia@yahoo.gr
Συντονισμός δράσης: Δημητρόπουλου Βάσω –  κιν  6948507322
Υπεύθυνοι δράσης: Φιλντίσης Παναγιώτης 6949560211-Κώστας Παπαϊωάννου  6974107868

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Φ.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *