Ε.Ε.Φ. για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ: Στη σωστή κατεύθυνση, αναγκαίες διευκρινίσεις και κάποιες βελτιώσεις

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση με τον τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις»  έχει να δηλώσει ότι είναι γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ωστόσο σε πολλά σημεία χρειάζονται διευκρινίσεις και κάποιες βελτιώσεις, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω.

Ως Φυσικοί ζητούμε:

α)Τη διατήρηση του 7ώρου στη Γ΄ Λυκείου, αφού αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά από φτωχές οικογένειες και μαθητές απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ίσες ευκαιρίες διάκρισης με τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο.

β)Στη Γ Λυκείου προτείνουμε μάθημα Φυσικών Επιστημών Γενικής Παιδείας για όλους τους μαθητές.

γ) Ζητούμε να μην αποκλείονται οι Φυσικοί από τη διδασκαλία του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας.

δ) Θεωρούμε άκρως απαραίτητη την επαναφορά της 3ωρης απαλλαγής για τους ΥΣΕΦΕ γιατί από όταν καταργήθηκε, στην πράξη ο θεσμός αυτός πλέον δεν αποδίδει (μετακινήσεις συναδέλφων σε πολλά σχολεία κ.ά.)     

ε) Προτείνουμε να υπάρξει κάπου στο ωρολόγιο πρόγραμμα μια ελεύθερη ζώνη για τη διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων, όπως αυτό της Αστρονομίας.

στ) Ζητούμε να επεκταθεί το άρθρο 40 σχετικά με τους μαθητές που εγγράφονται καθ’ υπέρβαση σε πανεπιστημιακά τμήματα και να συμπεριλάβει και εκείνους που διακρίνονται στις Ολυμπιάδες Αστρονομίας – Αστροφυσικής (τουλάχιστον για τα τμήματα Φυσικής).    

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει με σθένος και σαφήνεια τις απόψεις της έναντι όποιων προτάσεων για αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Θεωρούμε όμως ότι συζητήσεις εξ αποστάσεως και με μηνύματα ως προς το Πολυνομοσχέδιο δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα και την έκταση των αλλαγών που προτείνονται.

Το Πολυνομοσχέδιο έχει θετικά, αρνητικά, αλλά και ασαφή σημεία, τα οποία πρέπει να συζητηθούν διά ζώσης, στη βάση ενός καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου.

Όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, αλλά και όσα αναμένονται, αποδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για την ενίσχυση των μαθημάτων των Θετικών Επιστημών στη Μέση Εκπαίδευση και ιδίως στο Λύκειο. Δεν είναι απλώς θέμα μόρφωσης, είναι και θέμα επιβίωσης, προόδου και εξέλιξης.

Αναμένουμε έστω και τώρα την πρόσκληση από την Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως και την αρμόδια Υφυπουργό κα Σ. Ζαχαράκη, για να τοποθετηθούμε σε κάθε άρθρο του Πολυνομοσχεδίου, που αφορά τη Μέση Εκπαίδευση κυρίως, αλλά και τις υπόλοιπες βαθμίδες, με θέσεις που αποτελούν καταστάλαγμα δεκαετιών εμπειρίας στις σχολικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα και που θεωρούμε ότι θα συνδράμουν στη βελτιστοποίησή του.

Προτεραιότητά μας ήταν, είναι και θα είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σχολείο, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μέλλοντος

To Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *