Συνάντηση ΟΛΜΕ – Ζαχαράκη: Ενημερωτικό

Η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την Υφ. Παιδείας είχε ζητηθεί από την Ομοσπονδία με βασικό θέμα την πορεία και τις διαδικασίες σχετικά με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.

Στη συνάντηση μπήκαν σχεδόν  όλα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα:

·        Σχετικά με τις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ τον Αύγουστο διατυπώθηκε η αντίρρηση της Ομοσπονδίας στην πρακτική αυτή.

·        Για τις αποσπάσεις των  εκπαιδευτικών ζητήθηκε να ανοίξει το σύστημα και να γίνει άμεσα β φάση.

·        Ζητήθηκε η ανάκληση των  παράνομων αποσπάσεων των  συντονιστών εκπαίδευσης προσφύγων.

·        Για τις  αποσπάσεις στα ΙΕΚ, που ανακλήθηκαν μέσα σε μία ημέρα χωρίς καμία εξήγηση, ζητήθηκε η άρση της αναιτιολόγητης  ανάκλησής τους.

Επίσης στη συζήτηση τέθηκαν από την Ομοσπονδία θέματα που έχουν να κάνουν με:

·        Την ανάγκη  για άμεσες αυτοψίες στα σχολικά κτίρια μετά από τους σεισμούς. Επισημάνθηκε ότι είναι απαράδεκτο να  μην έχει γίνει τέτοιος έλεγχος μέχρι σήμερα και να υπάρχει πρόβλημα καταλληλότητας των σχολικών χώρων.

·        την καθυστέρηση στην χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

·        Την μη χορήγηση ολόκληρης της 9μηνης άδειας ανατροφής από συγκεκριμένες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,  σε συναδέλφους που διορίστηκαν φέτος

·        Τη λειτουργία των σχολείων των σωφρονιστικών καταστημάτων.

·        Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές.

·        Τις προθέσεις του υπουργείου για διορισμούς στην Γενική εκπαίδευση.

·        Τη στέγαση των αναπληρωτών και μονίμων σε νησιωτικές – τουριστικές περιοχές.

Για την πορεία των διορισμών στην Ειδική Αγωγή επισημάναμε ότι οι διαδικασίες κινούνται αργά, ότι πρέπει άμεσα να γίνει σύσταση οργανικών στα τμήματα ένταξης και να γίνει η κατανομή των θέσεων προτού βέβαια βγουν οι προσωρινοί πίνακες. Ζητήσαμε να μας δοθεί το χρονοδιάγραμμα και η σειρά των ενεργειών του Υπουργείου στο θέμα αυτό.

Οι απαντήσεις της Υφυπουργού στο θέμα ήταν:

Σύντομα θα ανακοινωθεί η κατανομή των θέσεων στην ειδική αγωγή. Το πρόβλημα της προκήρυξης της ειδικής αγωγής είναι δομικό. Δεν είχε γίνει καμιά προεργασία”. 

Για τους πίνακες: ” Αναζητήσαμε όλα τα μέσα για να γίνει η κύρωση των νέων πινάκων. Δεν υπήρχε περίπτωση να προλάβει το ΑΣΕΠ, και αυτό το ήξερε η προηγούμενη Κυβέρνηση.  Αν θέλαμε να ανοίξουν τα σχολεία έπρεπε να ισχύσουν οι παλιοί πίνακες. Είναι παράλογο το κλείδωμα των πινάκων για 3ετία“.

Για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών: “Σύντομα θα μπορώ να απαντήσω. Τώρα δεν μπορώ“. 

Για το ζήτημα των ολιγομελών τμημάτων  για τα ΕΠΑΛ, παρουσιάστηκαν από την Ομοσπονδία πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητης μη έγκρισης στην πρόσφατη Υπ.Απόφαση.

Για τα ολιγομελή των ΓΕΛ, τονίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο αριθμός ολιγομελών και λόγω της ύπαρξης 4 πλέον ομάδων προσανατολισμού στη Γ Λυκείου.

Σε παρέμβασή μας κάναμε την εκτίμηση ότι η αύξηση των ολιγομελών στα ΓΕΛ, πιθανότατα υπερβαίνει το 50% σε σχέση με πέρσι και ζητήσαμε να μας πει η πολιτική ηγεσία τι πρόκειται να κάνει.

 Για τα ολιγομελή των ΕΠΑΛ, μας ειπώθηκε ότι ο αριθμός όσων εγκρίθηκαν είναι περίπου ίδιος με πέρσι. Θα ξαναδούν νέες εγκρίσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Για τα ολιγομελή των ΓΕΛ μας ειπώθηκε ότι δεν έχουν ακόμη την πλήρη εικόνα, αλλά πρόθεση είναι να εγκρίνουν το μεγαλύτερο μέρος με γνώμονα και τη βιωσιμότητα του συστήματος. 

Σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών είπε ότι φέτος η α φάση θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι  και ότι στόχος είναι να καλυφθεί με αυτήν το 70% των κενών.

Για τη στέγαση και την μετακίνηση των αναπληρωτών είπε ότι καλό θα ήταν να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι το  παράδειγμα του δήμου Μυκόνου.

Για την έκπτωση στα  εισιτήρια γίνονται ενέργειες  όχι μόνον για τα ακτοπλοϊκά αλλά και για ΚΤΕΛ και τραίνα.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε με τα χρήματα που έχουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για την επίλυση της στέγασης των αναπληρωτών“.

 Για τις αποσπάσεις είπε ότι κάναμε μία μεγάλη α φάση αποσπάσεων. Δεν δεσμεύθηκε για β φάση.

Για τα προβλήματα των κτιρίων λόγω σεισμών:  “Γίνεται διαρκής προσπάθεια. Ζητάμε συνεχώς ενημέρωση από τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Δήμους“.

Για τους διορισμούς στη Γενική είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν  πριν το 2021. “Χρειάζεται μία θετική κίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Η εξαγγελία για  10500 διορισμούς ήταν αερολογίες“.

Για τις επιλογές στελεχών: “Θα πάμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή στελεχών. Μετά από διαβούλευση σε 3μηνο με 4μηνο”.

Ανδρέας Παπαδαντωνάκης

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *