Π.Ε.Κ.:Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί σε «ζώνη θυέλλης»

Τις θέσεις της για τις νέες όψεις των εργασιακών συνθηκών των εκπαιδευτικών κοινοποίησε με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών

Οι συνθήκες εργασίας των καθηγητών γίνονται όλο και περισσότερο ασφυκτικές και αντιεκπαιδευτικές. Από τη μία το μνημονιακό καθεστώς που έχει διαμορφώσει στο σχολείο συνθήκες περιορισμού και καθήλωσης:
• Η διαχείριση του προσωπικού αφορά βασικά και σχεδόν απόλυτα την λογική της εξοικονόμησης ανθρώπινων και υλικών πόρων. Οι συνέπειες αυτής της διαχειριστικής λογικής είναι η χωρίς σχεδιασμό μείωση των ωρών του εβδομαδιαίου προγράμματος σε Γυμνάσια και Λύκεια, ο εξοβελισμός γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων, η μείωση οργανικών θέσεων, το αμετάθετο των εκπαιδευτικών, η μετακίνηση σε πολλά σχολεία.
• Και αυτά σε μια γκρίζα οικονομική πραγματικότητα συνεχών μειώσεων στους μισθούς, αυξήσεων στους άμεσους και έμμεσους φόρους και στο κόστος ζωής.
• Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη αφού αναγκάζονται να συντηρούν σπίτια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και να χρηματοδοτούν με δικούς τους πόρους την καθημερινή μετακίνησή τους στις σχολικές μονάδες.

Πέρα όμως από αυτές τις περιοριστικές πολιτικές που επιβάλλουν τα μνημόνια και οι δεσμεύσεις της χώρας στους δανειστές, νέα γκρίζα ζητήματα εισέρχονται στο σχολείο δημιουργώντας ένα κλίμα περιορισμού του παιδαγωγικού ρόλου του εκπαιδευτικού και των πρωτοβουλιών που πρέπει να παίρνει.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει επιβάλλει ένα σύνολο μέτρων με διοικητικό περιεχόμενο που αφορούν σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητες της Γραμματείας των σχολείων.
Και ενώ όφειλε να επεκτείνει το θεσμό των Γραμματειών σε όλα τα σχολεία, επιλέγει να φορτώσει εξωδιδακτικό έργο στους εκπαιδευτικούς. Το κίνημά μας πρέπει να θέσει επιτακτικά τη λύση του προβλήματος υπερασπιζόμενο την ουσιαστική αποστολή των εκπαιδευτικών.

Αλλά πέραν τούτου το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου χαλάρωση του σχολείου – προφανώς για να αντισταθμίσει (!) τη μνημονιακή άκρως περιοριστική πολιτική του-, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των εκπαιδευτικών.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *